Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
"Περίεργη" ένταση σε στρατιωτική άσκηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απλώς "περίεργη" και όχι, απαραίτητα, επικίνδυνη χαρακτηρίζουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τη στάση των ρωσικών στρατευμάτων τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και κατά τη διάρκεια μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Εντούτοις, καλλιεργείται περίτεχνα η αίσθηση ότι ΗΠΑ, και κατ' επέκταση το ΝΑΤΟ, και Ρωσία δε βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή περίοδο στις, μεταξύ τους, σχέσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", δύο ρωσικά βομβαρδιστικά "Τουπόλεφ 95" πέταξαν πολύ κοντά στις ακτές της Ισλανδίας, μέσα στην εμβέλεια της αμερικανικής αεράμυνας και δύο αμερικανικά "F-15" απογειώθηκαν από βάση του ΝΑΤΟ για να τα απομακρύνουν. Παράλληλα, την ίδια περίπου χρονική περίοδο, δύο ρωσικά βομβαρδιστικά, ίδιου τύπου, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Νορβηγίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και απομακρύνθηκαν μετά από την απογείωση δύο νορβηγικών μαχητικών. Οπως σχολίαζε, στο δημοσίευμά της, η αμερικανική εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που παρόμοιο περιστατικό λαμβάνει χώρα, και τονίζει ότι οι ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις ήταν οι μεγαλύτερες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, σχολιάζοντας το δημοσίευμα χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο, υποβάθμισε το συμβάν, τονίζοντας ότι είναι "στρατιωτικά ασήμαντο, δεν αποτελεί κίνδυνο και δεν προκαλεί έκπληξη". Μάλιστα, έσπευσε να επιχειρήσει και μια "ανάλυση εις βάθος" των ρωσικών κινήτρων, εκτιμώντας ότι πρόκειται μάλλον για μια έκφραση της επιθυμίας της Μόσχας να γίνεται, ακόμη και σήμερα, αντιληπτή ως μεγάλη δύναμη. Ο Αμερικανός υπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει ότι οι αμερικανο -ρωσικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μόσχα, μέσα στις επόμενες μέρες, στα πλαίσια της περιοδείας του και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Αθήνα.

Κανένα σχόλιο για τις ρωσικές ασκήσεις και την παραβίαση του εναέριου χώρου χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δε θέλησε να κάνει ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, Ουέσλεϊ Κλαρκ. Εντούτοις, η στρατιωτική κεφαλή της Συμμαχίας άδραξε την ευκαιρία για να εκφράσει την "έκπληξή του" για τη "γενικώς περίεργη συμπεριφορά των ρωσικών στρατευμάτων τελευταία", φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την προώθηση των 200 Ρώσων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, πριν από δύο βδομάδες, πριν από κάθε άλλο ΝΑΤΟικό στράτευμα. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό των ΝΑΤΟικών και ο Κλαρκ τη χαρακτήρισε "επιλογή ασυνήθιστα υψηλού ρίσκου και ασυνήθιστη για τους Ρώσους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ