Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Αποσύρεται το νομοσχέδιο περί "μεταμέλειας";

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τριβές στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες "ανάγκασαν" τον Ετσεβίτ να υπαναχωρήσει από τη (διακηρυγμένη) πρόθεσή του να περάσει ένα νομοσχέδιο περί "Μεταμέλειας", έγιναν φανερές χτες.

Κατά κοινοβουλευτική πηγή, η τουρκική κυβέρνηση απέσυρε από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο "περί μεταμελείας", στόχος του οποίου ήταν να "ενθαρρύνει" τους Κούρδους αντάρτες να παραδοθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και αιτία ήταν οι σθεναρές αντιρρήσεις που πρόβαλε το ακροδεξιό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, έγινε χτες γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή.

Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει μειώσεις ποινών για τους αντάρτες εφόσον παραδοθούν, επειδή περιέχει ένα άρθρο που θα επέτρεπε τη μετατροπή της θανατικής καταδίκης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε 20ετή κάθειρξη. "Το νομοσχέδιο για τους μεταμεληθέντες παραμένει για μας προτεραιότητα. Προγραμματίζουμε να υιοθετηθεί από τους βουλευτές πριν από τις θερινές διακοπές", δήλωσε χτες ο Ετσεβίτ.

Ο ίδιος απέρριψε τις πληροφορίες ότι το εν λόγω νομοσχέδιο συνάντησε την αντίδραση του MHP και ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησής του.

Ωστόσο ο Σεβκέτ Μπουλέντ Γιαχνιτσί, αντιπρόεδρος του MHP, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο "με τη σημερινή μορφή του, δεν έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης".

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά δεν ισχύει σήμερα, μπορεί να υποβληθεί και πάλι στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μια σειρά τροποποιήσεων.

Για τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, το νομοσχέδιο θα δώσει την ευκαιρία να προβάλει ένα πιο "δημοκρατικό" πρόσωπο, με το επιχείρημα της προσπάθειας "συμφιλίωσης" σε συνδυασμό με το πρόγραμμα "ανοικοδόμησης της οικονομίας" της νοτιοανατολικής Τουρκίας που έχει εξαγγείλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ