ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΓΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Καμία εμπλοκή στο βρώμικο πόλεμο

Σήμερα στις 7.00 μμ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας

Αλλο ένα δυνατό και ξεκάθαρο ΟΧΙ στην εμπλοκή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα ακουστεί και πάλι σήμερα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που συμμετέχει ενεργητικά στο έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων Νέων στις 7 μμ έξω από υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι διοργανωτές με το πλατύ κάλεσμά τους που απευθύνουν στο λαό και στη νεολαία τους καλούν "να διαδηλώσουν και να καταγγείλουν την ελληνική κυβέρνηση, που, ενώ γνωρίζει καλά ότι ο βρώμικος πόλεμος δεν τελείωσε, στέλνει στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού έξω από τα σύνορα σαν "ειρηνευτική δύναμη", συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο Σύνταγμα της Ελλάδας".

Επίσης, απαιτούν από την κυβέρνηση "να σεβαστεί την αντίθεση του 96% του ελληνικού λαού στο βρώμικο πόλεμο και να απεμπλακεί από κάθε συμμετοχή, να ανακαλέσει όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα από τη γειτονική μας χώρα και να εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των νέων στην εργασία και στη ζωή και όχι να τους παγιδεύει με οικονομικά κίνητρα να προωθούν τα άνομα σχέδια των ισχυρών, απειλώντας γειτονικούς λαούς".

Το πρωτοφανές σκάνδαλο στα ΕΛΤΑ

Οργιάζουν οι μίζες στους ημετέρους, που οργανώνουν κλειστούς διαγωνισμούς - παρωδία

Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο με την αγορά οικοπέδου στον Αγ. Στέφανο από τα ΕΛΤΑ, για την εγκατάσταση εκεί του νέου Κέντρου Αυτόματης Διαλογής Αττικής, σκάνδαλο το οποίο έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή και για το οποίο έγραψε, στις 4.2.1999, ο "Ρ" σε δημοσίευμά του με τίτλο: "ΕΛΤΑ: Αγορά 3,5 δισ. με ερωτηματικά". Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι τα ΕΛΤΑ προχωρούν στην αγορά οικοπέδου στον Αγ. Στέφανο από τον επιχειρηματία Κιολεϊδη έναντι ποσού 3,5 δισ. δραχμών, αντί της πολύ μικρότερης πραγματικής αξίας του και ότι επρόκειτο για ασύμφορη και ιδιαίτερα ζημιογόνα για τον οργανισμό αγορά, που αποτελεί σκάνδαλο.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων, αποκάλυψαν πρώτοι οι βουλευτές του ΚΚΕ, με Επερώτηση τους προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλη.

Στη συνέχεια είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά άρθρα στον Τύπο, που μιλούσαν για μίζες ύψους 2.5 δισ. δραχμών και πολλά άλλα...

Η πραγματικότητα όμως για αυτούς που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στα ΕΛΤΑ είναι πολύ πιο τραγική, γιατί, όπως πληροφορούμαστε, "ημέτεροι" έχουν στήσει χορό δισεκατομμυρίων με πρωτοφανείς μεθόδους αδιαφάνειας και με πρωτόγνωρες διαδικασίες προεπιλογής. Από το διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, κ. Κυριακόπουλο, μεθοδεύτηκε η αγορά οικοπέδου με κτίσμα ερείπιο, αντί του τιμήματος 2,6 δισ. δραχμών και η υπόθεση ερευνάται ήδη από τον εισαγγελέα. Η όρεξη των "τρωκτικών" όμως φαίνεται ότι δε σταματά εδώ, αλλά έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καταλήστευση του οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η γερμανική πολυεθνική SIEMENS έχει στήσει το χορό και όλα όσα έχουν σχέση με τον κλειστό διαγωνισμό τη φωτογραφίζουν!

Για τον υπουργό κ. Μαντέλη διατυπώνουμε τα ακόλουθα ερωτήματα, περιμένοντας απάντησή του:

1. Ποιος διόρισε τον κ. Κυριακόπουλο στον ΕΛΤΑ; Γιατί ο κ. Τσουκάτος ή "στρατηγός" έκανε διακοπές στις Σπέτσες με το σκάφος του κ. Κιολεϊδη;

2. Τι σχέσεις είχε και έχει ο κ. Κυριακόπουλος με τον κ. Κιολεϊδη, από τον οποίο αγοράζει το οικόπεδο - σκάνδαλο ο ΕΛΤΑ;

3. Γιατί ο γενικός κ. Πρίντεζης αντικαταστάθηκε από την πρώτη Επιτροπή Αξιολόγησης και γιατί τοποθετήθηκε πάλι ως πρόεδρος στη δεύτερη Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού από τον κ. Κυριακόπουλο;

4. Τι ρόλο έπαιξε ο σύμβουλος του υπουργού κ. Μαντάς στη σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης; Εχει σχέσεις με τη SIEMENS; (για τον κ. Μαντά σύντομα θα γράψουμε περισσότερα).

5. Γιατί ο κ. Κυριακόπουλος είναι κατά της ακύρωσης του σκανδαλώδους - παράτυπου διαγωνισμού, που ήδη ερευνά η Εισαγγελία, και μεθοδεύει τη συνέχισή του παρά το πρωτοφανές σκάνδαλο που δημιούργησε και την αντίθετη γνώμη των υπηρεσιών του οργανισμού;

6. Γιατί από την Επιτροπή Αξιολόγησης απουσιάζει το όνομα του υπεύθυνου γενικού οικονομικών υπηρεσιών κ. Γεωργακόπουλου, τη στιγμή που η επένδυση ξεπερνά τα δέκα δισ. δραχμές;

7. Γιατί δεν επιλέχτηκε για την εγκατάσταση του Κέντρου Διαλογής των ΕΛΤΑ ένα οικόπεδο πολύ φθηνότερο, το οποίο θα έδινε στον ΕΛΤΑ και τους εργαζόμενους την τεχνοοικονομική βέλτιστη λύση για τη συγκεκριμένη επένδυση, αφού, έστω και οικόπεδο εκτός σχεδίου να ήταν, θα μπορούσε να του δοθεί και άδεια ανοικοδόμησης "κατά παρέκκλιση", με τρόπο ώστε ο ΕΛΤΑ να πριμοδοτηθεί από το κράτος με αρκετά δισ. δραχμές, χωρίς κόστος τελικά για το κράτος;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν και απαιτούν απάντηση.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Θα έχει χαρακτήρα ΝΑΤΟικού παραρτήματος!

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό πρωτόκολλο

Η ένταξη των βαλκανικών κρατών στα πλαίσια του σχεδιασμού της Νέας Τάξης Πραγμάτων και του ΝΑΤΟ, είναι ο στόχος που ξεκάθαρα προωθείται με τη δημιουργία του Πρωτοκόλλου για την Πολυεθνική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ενώ εξίσου ξεκάθαρος είναι και ο ..."αμερικανόπνευστος" χαρακτήρας της συμφωνίας. Το πρωτόκολλο φέρει τις υπογραφές των υπουργών Αμυνας της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ομως, ορίζεται ότι "συμμετέχουν ως παρατηρητές οι ΗΠΑ και η Σλοβενία"!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του πρωτοκόλλου, "τα κράτη - μέλη του συμφώνου δεσμεύονται από τις αρχές του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ και δηλώνουν ότι η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι διαθέσιμη στο ΝΑΤΟ και στη ΔΕΕ". Αντικείμενο της πολυεθνικής δύναμης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο, είναι αποστολές, "μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις διατήρησης και οικοδόμησης της ειρήνης, καθώς επίσης και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Η δύναμη, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί επίσης να συμμετέχει σε διεθνείς συμπράξεις και πρωτοβουλίες ειρηνευτικού ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα".

Ο σαφής χαρακτήρας της πολυεθνικής δύναμης ως "ΝΑΤΟικό παράρτημα" ορίζεται, αφού στην εισηγητική έκθεση τονίζεται πως η εν λόγω δύναμη "θα δύναται να διατεθεί σε υποστήριξη αποστολών που θα αποφασίζονται από τον ΟΗΕ ή τον ΟΑΣΕ και θα ανατίθενται στο ΝΑΤΟ ή στη ΔΕΕ". Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της δύναμης θα ανατεθεί διαδοχικά στη Βουλγαρία στη Ρουμανία, στην Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ, αντίστοιχα, θα εναλλάσσεται και ο διοικητής της δύναμης, γεγονός που σημαίνει, φυσικά, ότι θα υπάρξει και περίοδος με τουρκική διοίκηση της δύναμης.

"ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ"
Πρώτο μέλημα η χειραγώγηση του μαθητικού κινήματος

Ολοκληρώθηκαν χτες με την Ολομέλεια, οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Βουλής των Εφήβων, με το πρόσχημα του "διαλόγου" και ότι τάχα η κυβέρνηση μέσω του θεσμού της Βουλής των Εφήβων δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν, μέσω της δικής τους "Βουλής", χωρίς βέβαια όσα λέγονται σε αυτήν να αφορούν το σύνολο της μαθητικής νεολαίας (!).

Ενας θεσμός, που εμμένει σταθερά στη λογική της χειραγώγησης του μαθητικού κινήματος και της αποδυνάμωσης του ρόλου των μαθητικών κοινοτήτων, τα μόνα όργανα που βάσει των δημοκρατικών διαδικασιών τους εκλέγουν και εκπροσωπούν όπου και να χρειαστεί τους μαθητές. Γιατί ως γνωστόν, οι έφηβοι "βουλευτές" εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους και "εκλέγονται" με βάση εργασίες τους πάνω σε διάφορα θέματα οικολογίας, πολιτισμού και εθνικά.

Για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε ότι πρόκειται για μια "φιέστα", μακριά από το μαθητικό κίνημα που πρωτοστατεί στους αγώνες για μόρφωση και δουλιά και τις διαδικασίες του και ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποσκοπεί στην καταγραφή των προβλημάτων που απασχολούν τη νεολαία, αλλά αντίθετα μέσα από ανάλογες "φιέστες", επιδιώκει τη χειραγώγηση συνειδήσεων.

Στη χτεσινή Ολομέλεια, αντιπρόσωποι από την Ελλάδα, τον απόδημο Ελληνισμό και την Κύπρο, στις τοποθετήσεις τους άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική "υποτέλειας" και "υποδούλωσης" στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν έλειψε επίσης η εκτενής κριτική στην "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Στην τοποθέτησή της η Κρυσταλία Καρίκα, έφηβος βουλευτής από το Ν. Εύβοιας, τόνισε: "Δυστυχώς, πέρα από τους "καφέδες" που ήπιαμε με με τον υπουργό, κανένα από τα αιτήματα του μαθητικού κινήματος δεν ικανοποιήθηκε". Δεν έλειψαν και οι αξιόλογες αναφορές στην υπόθεση Οτσαλάν, στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στον επεκτατικό ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στην υποταγή της κυβέρνησης στις εντολές των "ισχυρών" δυνάμεων, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς από τη σκληρή αντιαγροτική πολιτική, στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό, στον πολιτισμό.

Δ. ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΝΟΣ
Δε δεσμεύεται στις θέσεις του ΔΗΚΚΙ

Σε σημαντική διαφοροποίηση από τον πολιτικό φορέα με τον οποίο εκλέχτηκε ευρωβουλευτής στις πρόσφατες εκλογές, το ΔΗΚΚΙ, προχώρησε ο Δημήτρης Κουλουριάνος,με συνέντευξη που παραχώρησε σε αθηναϊκή εφημερίδα και ήδη προκαλεί έντονες συζητήσεις στις γραμμές του ΔΗΚΚΙ, παρ' όλο που επίσημα γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα.

Ο Δ. Κουλουριάνος, που ήταν επικεφαλής του ευρωφηφοδελτίου και στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί Ανδ. Παπανδρέου, απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου της "Ελευθεροτυπίας" Π. Σώκου, αν η δεκαετία του '80 ήταν μια χαμένη δεκαετία, σημειώνει: "Από το 1990 μίλησα για χαμένη 10ετία με την έννοια ότι η οικονομία για να μπορεί να σταθεί σε αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη για τα επόμενα 10 - 20 χρόνια, χρειαζότανε δομικές αλλαγές και 2 τετραετίες". Επίσης δηλώνει ότι η σημερινή οικονομική πολιτική είναι σωστή αλλά, όπως προσθέτει, "δε φτάνει" γιατί "δεν προετοιμάστηκε η χώρα από πλευράς δομικών αλλαγών - στο θέμα της παραγωγικότητας, των επενδύσεων, στις στρεβλώσεις που ακόμα έχουμε μέσα στην οικονομία - για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μέσα στην ΟΝΕ".

Ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΚΚΙ, δηλώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ κομματικός, ενώ επίσης σε ερώτηση αν δεσμεύεται ή όχι να εκφράσει στην ευρωβουλή θέσεις που δε συμφωνούν με αυτές του ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε ότι δε νομίζει ότι δεσμεύεται, ενώ σημείωσε "μην ξεχνάμε ότι ο λαός με έβγαλε ευρωβουλευτή, δε με έβγαλε το κόμμα και θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να κομματικοποιούμε τα πάντα".

Ο "902 TV" για την Παιδεία

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τετάρτη 7.7.99, την εκπομπή:

"Εντός, εκτός και επί των γεγονότων", στις 22.00."Οι εξετάσεις, τα προβλήματα της εκπαίδευσης - Μεταρρύθμιση",θα είναι το θέμα που θα συζητήσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου με τον Φανούρη Βόρρο, επίτιμο σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και διδάκτορα Φιλοσοφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ