Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Θα έχει χαρακτήρα ΝΑΤΟικού παραρτήματος!

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό πρωτόκολλο

Η ένταξη των βαλκανικών κρατών στα πλαίσια του σχεδιασμού της Νέας Τάξης Πραγμάτων και του ΝΑΤΟ, είναι ο στόχος που ξεκάθαρα προωθείται με τη δημιουργία του Πρωτοκόλλου για την Πολυεθνική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ενώ εξίσου ξεκάθαρος είναι και ο ..."αμερικανόπνευστος" χαρακτήρας της συμφωνίας. Το πρωτόκολλο φέρει τις υπογραφές των υπουργών Αμυνας της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ομως, ορίζεται ότι "συμμετέχουν ως παρατηρητές οι ΗΠΑ και η Σλοβενία"!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του πρωτοκόλλου, "τα κράτη - μέλη του συμφώνου δεσμεύονται από τις αρχές του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ και δηλώνουν ότι η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι διαθέσιμη στο ΝΑΤΟ και στη ΔΕΕ". Αντικείμενο της πολυεθνικής δύναμης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο, είναι αποστολές, "μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις διατήρησης και οικοδόμησης της ειρήνης, καθώς επίσης και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Η δύναμη, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί επίσης να συμμετέχει σε διεθνείς συμπράξεις και πρωτοβουλίες ειρηνευτικού ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα".

Ο σαφής χαρακτήρας της πολυεθνικής δύναμης ως "ΝΑΤΟικό παράρτημα" ορίζεται, αφού στην εισηγητική έκθεση τονίζεται πως η εν λόγω δύναμη "θα δύναται να διατεθεί σε υποστήριξη αποστολών που θα αποφασίζονται από τον ΟΗΕ ή τον ΟΑΣΕ και θα ανατίθενται στο ΝΑΤΟ ή στη ΔΕΕ". Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της δύναμης θα ανατεθεί διαδοχικά στη Βουλγαρία στη Ρουμανία, στην Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ, αντίστοιχα, θα εναλλάσσεται και ο διοικητής της δύναμης, γεγονός που σημαίνει, φυσικά, ότι θα υπάρξει και περίοδος με τουρκική διοίκηση της δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ