Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Να κρατήσουμε το καζάνι ζεστό... "

"Να κρατήσουμε το καζάνι ζεστό..." μια φράση που βρέθηκε πολλές φορές στα χείλη των ομιλητών στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ με θέμα τις "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών". "Να κρατηθεί το καζάνι ζεστό..." και "ξύλα" είναι η αγωνιστική καθημερινή μας δράση συμπλήρωσε εύστοχα ο γραμματέας της οργάνωσης Τηλέμαχος Δημουλάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αγωνιστική αισιοδοξία που σχεδιάζει με συνέπεια και μεθοδικά διαμορφώνει συνειδήσεις και ανατρέπει συσχετισμούς, ήταν το πνεύμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση.

Η εισήγηση του Γραφείου Περιοχής πρώτα απ' όλα επιβεβαιώνει από τα αποτελέσματα και από την πείρα της δράσης ένα παλιότερο συμπέρασμά της πως "... και στην Κρήτη υπάρχουν δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να παλέψουν για την αλλαγή της κατάστασης...". Σήμερα διαπιστώνεται πως "οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι οι δυνάμεις έγιναν πιο πολλές και μπορεί εύκολα να το τεκμηριώσει κανείς αν μελετήσει τα εκλογικά αποτελέσματα, την άνοδο που είχε το ΚΚΕ, τις ανακατατάξεις στην εκλογική δύναμη των υπόλοιπων κομμάτων, τις διεργασίες που έχουν γίνει στις λαϊκές συνειδήσεις τα τελευταία χρόνια...".

Οι κομμουνιστές της Κρήτης έχουν κάθε λόγο να φτάνουν σε αυτές τις διαπιστώσεις, αφού "το κόμμα αυξήθηκε σε όλους τους νομούς και καταγράφεται στο νησί σαν μια σταθερά ανερχόμενη πολιτική δύναμη".

Ενα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από αυτά τα αποτελέσματα "είναι πως έγιναν πολλοί περισσότεροι αυτοί που αναζητούν μια πολιτική διέξοδο, έξω από την καθιερωμένη λογική του δικομματισμού με την εναλλαγή των δύο αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση". Ταυτόχρονα ένα άλλο άμεσο συμπέρασμα είναι "πως έγιναν πολλοί περισσότεροι αυτοί που μπήκαν στη λογική αναζήτησης μιας άλλης πορείας για τη χώρα, που βλέπουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα της πάλης για να αλλάξουν τα πράγματα και μέσα σ' αυτούς δυνάμωσε ο πυρήνας εκείνων που απορρίπτουν αγωνιστικά τους μονόδρομους της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ, τα κηρύγματα του ραγιαδισμού και της υποτέλειας, αυτοί που στην αναζήτηση της φιλολαϊκής διεξόδου βλέπουν πλέον με "καλό μάτι" την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο, παρά τις συγχύσεις και αμφιβολίες που έχουν ακόμα, στο πώς και με ποιους μπορεί να προχωρήσει".

Σταθερός προσανατολισμός στους αγώνες

Είναι κοινή διαπίστωση των στελεχών της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ ότι για την άνοδο του εκλογικού ποσοστού μέτρησαν ταυτόχρονα παράγοντες όπως "οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια στο νησί, οι συσπειρώσεις που πέτυχαν σ' αυτές και στο άνοιγμα που έγινε στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οι κεντρικές πρωτοβουλίες του Κόμματος, το καλό και πλατύ ψηφοδέλτιο, η δουλιά των μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ". Στην εισήγηση τονίζεται πως "αυτό που διαμόρφωσε το κατάλληλο κλίμα για να έρθουν σταθεροί και συνειδητοί ψήφοι στο Κόμμα και να δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις για θετικά αποτελέσματα και μελλοντικά είναι ο σταθερός προσανατολισμός για ανάπτυξη λαϊκών αγώνων και κινημάτων, η επιμονή στη γραμμή της εναντίωσης και ρήξης με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η προσπάθεια να προβληθεί ο ταξικός τους χαρακτήρας, η ανάγκη σύγκρουσης με την πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν και τη συναινετική στάση των υπολοίπων".

Οπως διαπιστώνεται για τις καινούριες ψήφους "ο κύριος όγκος είναι ψήφοι που έρχονται για πρώτη φορά στο Κόμμα μετά από ώριμη σκέψη και εκτίμηση του θετικού ρόλου του ΚΚΕ στις πολιτικές εξελίξεις". Σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν "μεγαλύτερα κέρδη από φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και σε ορισμένες περιοχές από γυναίκες. Ψήφους επίσης πήρε το Κόμμα από τη νεολαία και ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι συγκροτημένες οι δυνάμεις της ΚΝΕ και έχουν κάποια παρουσία".

Στη δράση...

Ουσιαστικό συγκεκριμένο και προσανατολισμένο στα προβλήματα των εργαζομένων είναι το Πρόγραμμα Δράσης της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίζει να "ξαναπάμε σε τόπους δουλιάς, σε χωριά και να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα, τις πολιτικές εξελίξεις, τις θέσεις του Κόμματος". Και παρακάτω επίσης τονίζει: "Εχει σημασία να μας ξαναδεί ο κόσμος ότι συνεχίζουμε, δεν τον ξεχάσαμε".

Οσον αφορά το σχέδιο της δράσης πρώτη θέση έχει η "πολύμορφη αυτοτελής δράση του Κόμματος ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, τις βάσεις... να μην υπάρξει εφησυχασμός στο λαό". Αποφασίστηκε να οργανωθεί μια παγκρήτια κινητοποίηση έξω από τη βάση της Σούδας την Κυριακή 18 Ιούλη. Ταυτόχρονα, υψηλό ενδιαφέρον προκαλούν τα ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις της "Ολυμπιακής". Δε διαφεύγει ακόμα της προσοχής "η επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον τουρισμό, η καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων, το ωράριο κλπ". Επίσης η επικαιρότητα στην παιδεία "πείθει και τους πιο δύσπιστους για τις επιδιώξεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ξεσήκωσε τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών". Επίσης, όπως διαπιστώνεται, "όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις για τις περικοπές κονδυλίων, τις ελλείψεις προσωπικού, για τις ιδιωτικοποιήσεις". Η κατανόηση επίσης του ρόλου και του χαρακτήρα του ΠΑΜΕ είναι ζωτικής σημασίας. Τα αγροτικά ζητήματα επίσης προβλέπεται να οδηγήσουν άμεσα σε αγώνες συνδεδεμένα με "τη γενικότερη πάλη κατά των επιλογών της ΕΕ".

Χαμένοι είναι... οι αγώνες που δε γίνονται

Η συζήτηση ήταν πλούσια σε προβληματισμούς και ιδέες, που, να οδηγούν στη βελτίωση της δουλιάς και την ανάπτυξη των αγώνων. Ακούστηκαν διαπιστώσεις όπως "ο δικομματισμός πήρε τα χαμηλότερα ποσοστά της 20ετίας" και εκτιμήσεις πως "η ψήφος στο ΚΚΕ ήταν ψήφος συνειδητή και εμπιστοσύνης στη δράση του Κόμματος". Σχεδόν κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως "οι ψήφοι θα κρατηθούν και ίσως θα αναπτυχθούν μόνο με την αγωνιστική δράση". Εκτιμήθηκε επίσης πως η επιρροή του Κόμματος μεγάλωσε πολλαπλάσια από τα εκλογικά του ποσοστά και ότι η μόνη λύση είναι η ενίσχυση αυτής της μοναδικής αντίθετης φωνής.

Αναδείχτηκαν τα ειδικά προβλήματα τμημάτων της εργατικής τάξης, όπως τα σοβαρά προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή των μεμονωμένων εργαζομένων στις βιοτεχνίες. Επίσης αναλύθηκαν και τα ειδικά προβλήματα των αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ και ακούστηκαν προτάσεις για έγκαιρη δράση. Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως "χαμένοι είναι... οι αγώνες που δε γίνονται".

Η βελτίωση της δουλιάς των ΚΟΒ είναι όπως επισήμαναν πολλοί ομιλητές η μοναδική εγγύηση για τη μελλοντική ανάπτυξη του Κόμματος. Ταυτόχρονα ειδικό βάρος της βοήθειας και της δράσης πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της ΚΝΕ.

Στο δοκιμαστήριο της πράξης

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Μ. Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημ. Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Στο κλείσιμο τονίστηκε πως οι κομμουνιστές δε δουλεύουν με κριτήρια εκλογικών αναμετρήσεων μόνο, αλλά καθημερινά με επιμονή και σταθερότητα στη δράση επιχειρούν τις αλλαγές των συνειδήσεων που οδηγούν στις ανατροπές των συσχετισμών. Διαπιστώθηκε πως πρέπει να ανεβεί η ποιότητα της καθοδηγητικής δουλιάς έτσι που να ανεβαίνει και η αυτοπεποίθηση του κομματικού μέλους. Προέχει γι' αυτό η διαμόρφωση ολοκληρωμένου συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίστηκε πως αυτό που ενοχλεί κύρια τον ιμπεριαλισμό δεν είναι τόσο το εκλογικό ποσοστό, όσο οι θέσεις του ΚΚΕ και η επιρροή τους στον κόσμο.

Επίσης η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα στα λεγόμενα "μεγάλα" και "μικρά" κόμματα, αλλά ανάμεσα σε εκείνα που εξυπηρετούν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και αυτά που υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πέρα από τις γενικές διακηρύξεις, εκεί που δοκιμάζονται οι "εχθροί και φίλοι" είναι στο "δοκιμαστήριο της πράξης". Εκεί, στην πάλη, κτίζονται και οι συμμαχίες και οι συνεργασίες και καθορίζονται και τα ανοίγματα του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ