Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς να δουλεύουμε για το Μέτωπο

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και αναφερόμενη στο Μέτωπο και στο τι πρέπει να γίνει, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε, μεταξύ άλλων: "Στο 15ο Συνέδριο είχαμε πει ότι το Μέτωπο θα φτιαχτεί με όρους κινήματος. Δε θα είναι μαζικό κίνημα το ίδιο βεβαίως, δε θα είναι μια μαζική οργάνωση, αλλά θα ξεπηδήσει μέσα από την ταξική πάλη. Ο κόσμος αρχίζει και βλέπει τη λογική του Μετώπου. Είναι καλό αυτό; Είναι. Πώς, όμως, το καταλαβαίνει ο κόσμος το Μέτωπο; Πρέπει να τον βοηθήσουμε να το καταλάβει σωστά. Αν δεν τον βοηθήσουμε, σύντροφοι, να το καταλάβει και το στραβοκαταλάβει και Μέτωπο δε θα κτίσουμε και αν το κτίσουμε δε θα είναι αυτό που θέλουμε.

Χρειάζεται, λοιπόν, το κάθε κομματικό όργανο, στην περιοχή και στο νομό να κάνει εδώ ολοκληρωμένη δουλιά. Να την αναφέρω επιγραμματικά: Σε ποια γραμμή συσπείρωσης στην εργατική τάξη; Αυτό που λέμε αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό σε τι μεταφράζεται; Σε ποια γραμμή στην αγροτιά; κλπ. Μετά, όλα αυτά τα στρώματα πώς θα διαμορφώσουν ενιαία συνείδηση; Να επικεντρώσουμε, δηλαδή, σε αιτήματα που συσπειρώνουν και τον εργάτη και τον μικρομεσαίο και τον αγρότη. Οχι κουτάκια τα κινήματα. Ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να συσπειρώνονται όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό θα πει Μέτωπο.

Μετά να σκεφτόμαστε: Αυτή η γραμμή ακόμα δε συσπειρώνει κόσμο. Τι έκπτωση θα κάνω; Εκπτωση, όχι για να γίνω χυλός, για να μαζεύω ψήφους, αλλά γιατί δε σηκώνει το επίπεδο του κινήματος όλη τη γραμμή μου. Π. Χ. με το θέμα του ΝΑΤΟ. Εμείς τι θέση έχουμε: Η Ελλάδα πρέπει να συγκρουστεί και να βγει από το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όμως, λέμε και διάλυση του ΝΑΤΟ. Πρέπει να παλεύεις ολοκληρωμένα αυτό το θέμα. Γιατί το να βγει μόνη της η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ δε λύνει το πρόβλημα. Αλλά και από την άλλη μεριά να λες μόνο διάλυση του ΝΑΤΟ, ε πώς θα διαλυθεί αν σε εθνικό επίπεδο δε δημιουργήσεις όρους σύγκρουσης και αδυνατίσματος του ΝΑΤΟ. Ομως στο κίνημα Ειρήνης για να 'ρθει κάποιος και να τον βάλεις σ' ένα όργανο δε χρειάζεται να υιοθετεί όλη τη θέση σου. Κατ' αρχήν πρέπει να υιοθετεί τη θέση ότι το ΝΑΤΟ είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των λαών, να συμφωνεί για την αντίσταση. Δε συμφωνεί με τη συνολική ρήξη; την επαναστατική ρήξη; Ας έρθει και ας προβάλει τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Εγώ σαν Κόμμα με την αυτοτελή μου δουλιά θα βαθαίνω αυτό το ζήτημα.

Για να λυθεί, όμως, αυτό και άλλα παρόμοια ζητήματα πρέπει η ΚΟΒ και τα όργανα να συνεδριάζουν και να λένε: Βάζω στο κίνημα αυτό το θέμα. Βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Εδώ κάνω πίσω, εδώ δεν κάνω. Με τίποτα. Διότι άμα κάνω πίσω εδώ σημαίνει συμβιβασμό που ρίχνει το κίνημα πίσω. Εδώ θα πάω μόνος μου στην αρχή, θα συγκρουστώ με όλους τους άλλους. Εδώ θα επιλέξω να κάνω ένα βήμα πίσω, για να βρεθώ μ' άλλους. Αν, σύντροφοι, το κάθε όργανο, αλλά και η κάθε ΚΟΒ μαζί με τους οπαδούς δεν κατακτήσει την ικανότητα να λύνει τέτοιου είδους προβλήματα τότε η υπόθεση του Μετώπου θα στέκει στον αέρα. Εμείς πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σταθεροί και ταυτόχρονα ευέλικτοι. Και αυτό βέβαια είναι θέμα ωριμότητας και ποιότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ