ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό

Διάβημα του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Διαμαρτυρίες συνδικάτων. Συνεχίζεται η "σκούπα"

Η πρώτη οργανωμένη αντίδραση στις επιχειρήσεις - "σκούπα" της αστυνομίας εκδηλώθηκε χτες από πολυμελή αντιπροσωπεία εκλεγμένων συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), που έκαναν παράσταση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι συνδικαλιστές, με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο, επισκέφθηκαν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δ. Ευσταθιάδη και του επέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό και να ληφθούν πραγματικά μέτρα για την προστασία των ξένων εργαζομένων. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών, με ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων στα σύνορα. Το ΠΑΜΕ διαμαρτύρεται έντονα για την επιχείρηση - "σκούπα", που γίνεται ενάντια στους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας. Θεωρεί ότι οι βαθύτερες αιτίες της εγκληματικότητας είναι πολιτικές και κοινωνικές και γι' αυτές η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Θα πρέπει, δηλαδή, να δώσει ίσα εργασιακά - ασφαλιστικά - κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτου εθνικότητας και όχι να παίρνει μέτρα τύπου "σκούπας" και ταυτόχρονα να καλλιεργεί, να υποθάλπει μέσα από διάφορα κανάλια, το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι "τα προβλήματα της εργατικής τάξης, ανεξαρτήτου εθνικότητας και φυλής, είναι ενιαία και γι' αυτό ενιαία θα πρέπει να είναι η πάλη της. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ θα οργανώσει την πάλη όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών".

Ο "Προμηθέας"

Το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Νομού Αττικής - Πειραιά και Νήσων ο "Προμηθέας", με επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στη Βουλή, στα κόμματα και στα ΜΜΕ, καταδικάζει το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής καταγγέλλει τις επιχειρήσεις - "σκούπα" και σημειώνει ότι με αυτές θέλουν να καλλιεργήσουν, όχι απλά την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αλλά κυρίως το μίσος ανάμεσα στους λαούς, απαραίτητη προϋπόθεση για να προωθήσουν τα σχέδια τους οι ιμπεριαλιστές σε όλη τη Βαλκανική.

Νέες "σκούπες"

Στον Αγιο Στέφανο "χτύπησε" χτες ο μηχανισμός κεφαλοκυνηγών της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξεχύθηκαν δεκάδες αστυνομικοί στους δρόμους και τις πλατείες του Αγίου Στεφάνου, ενώ άλλοι αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο σε διερχόμενα οχήματα. Συνολικά, ελέγχτηκαν περίπου τριακόσια άτομα, ενώ περισσότεροι από εκατό αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων και για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στην περιοχή, εκτυλίχτηκαν οι ίδιες αποκρουστικές σκηνές, με τους αστυνομικούς να καθηλώνουν στο δρόμο όποιον διερχόμενο θεωρούσαν ύποπτο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των αρχών ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δεν είναι δυνατόν να επιδιώκεται με το μάντρωμα συλλήβδην, και με μόνο κριτήριο το στοιχείο "αλλοδαπότητας", των οικονομικών μεταναστών, που ασφαλώς έχουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα, τηρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Πράσινη κάρτα ίσως ο ένας στους τέσσερις...

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες ο υπουργός Εργασίας, από τις 225.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για πράσινη κάρτα, ελέγχθηκαν μέχρι τώρα οι 40.000 και εγκρίθηκαν οι 35.000. Δε θα δοθεί καμιά άλλη ευκαιρία, δηλώνει ο Μ. Παπαϊωάννου

Με το φόβο της απέλασης μόνιμο "συνοδό" θα ζουν οι 3 στους 4 μετανάστες στην Ελλάδα, αφού μόνο ο ένας στους τέσσερις θα εξασφαλίσει ίσως - σύμφωνα με τους ρυθμούς που ακολουθούνται μέχρι τώρα - την πολυπόθητη πράσινη κάρτα."Η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος για τους μετανάστες", είπε χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δοθεί άλλη ευκαιρία σε μετανάστες που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν ή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά για τη διαδικασία καταγραφής και "νομιμοποίησης". Μια διαδικασία, που παρά τα πενιχρά της αποτελέσματα, παρουσιάστηκε από τον υπουργό ως "πρωτοποριακό έργο της κυβέρνησης"...

Με ευχολόγια και πολλά "θα" απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που αφορούσαν σε προβλήματα που "γεννά" η διαδικασία, όπως ο αποκλεισμός εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών. "Οχι" ήταν η απάντησή του στο αν τίθεται θέμα επανεξέτασης ή χορήγησης κι άλλων ευκαιριών. Ούτε μια λέξη δεν άρθρωσε, εξάλλου, στις επίμονες ερωτήσεις για το πώς χαρακτηρίζει τις απάνθρωπες επιχειρήσεις-"σκούπα".

Μόνιμη επωδός των λόγων του υπουργού η φράση "η πολιτική μας θα συνεχιστεί"! Μια πολιτική, που όπως ισχυρίστηκε, διαθέτει "ανθρωπιστικά, ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία"!

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της διαδικασίας καταγραφής ο υπουργός δήλωσε ότι έχουν κατατεθεί 225.691 αιτήσεις για πράσινη κάρτα (να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας ξεπερνά τις 600.000), έχουν εξεταστεί από τις 73 ειδικές επιτροπές περίπου 40.000 και απ' αυτές έχουν εγκριθεί οι 35.000.Σε μηνιαία βάση εξετάζονται 16.000 αιτήσεις, ενώ η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, εκτός αν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες για σύσταση περισσοτέρων επιτροπών, που "κολλάνε" μέχρι στιγμής στην έλλειψη δικαστικών. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο στη θέση των δικαστικών να τεθούν ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Από τους 225.691 αλλοδαπούς που έχουν καταθέσει αίτηση για πράσινη κάρτα οι 150.000 είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι 70.000 στον ΟΓΑ και οι 5.000 στον ΟΑΕ. Το 65% αυτών είναι Αλβανοί, το 6% Βούλγαροι, το 5% Πακιστανοί και το 4% Ινδοί.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μικρή τιμή, χαμηλή διάθεση

Η συγκομιδή του ροδάκινου ξεκίνησε και μαζί της άρχισαν να φαίνονται οι τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά και των Συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ. Από τις 650.000 - 700.000 τόνους αναμενόμενη φετινή παραγωγή, υπολογίζεται πως πάνω από 200.000 τόνοι ροδάκινο δε θα μπορεί ούτε να πωληθεί, μα ούτε να πάει για απόσυρση. Φέτος, με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, η απόσυρση θα περιοριστεί στο 40% της συνολικά εμπορεύσιμης παραγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στη χρονική περίοδο των εξοφλήσεων από τους συνεταιρισμούς, εκατοντάδες παραγωγοί θα βρεθούν να χρωστάνε κρατήσεις για κόστος μεταφοράς, ψυγεία και έξοδα απόσυρσης.

Χαρακτηριστικό της αμφιβολίας που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι και οι Συνεταιρισμοί δίνουν μικρές προκαταβολές στους παραγωγούς (40 - 50 δρχ. το κιλό), γιατί δε γνωρίζουν, τελικά, τι έσοδα θα διασφαλίσουν από τις μικρές εξαγωγές και σε τι τιμή θα δώσουν το προϊόν στην εγχώρια αγορά.Πάντως, μέχρι στιγμής, η τιμή που δίνουν οι έμποροι στο επιτραπέζιο δεν ξεπερνά τις 100 δρχ. το κιλό. Και θεωρείται βέβαιο πως η μεγάλη αδιάθετη παραγωγή θα λειτουργήσει σαν μέσο πίεσης και εκβιασμών από τους εμπόρους για τη συμπίεση των τιμών του προϊόντος. Ο παραγωγός θα αναγκάζεται να πουλά όσο - όσο, προκειμένου να εμφανίζει πωλήσεις, για να μπορεί να αποσύρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, προσδοκώντας να εξασφαλίσει έστω τα "θαφτικά" έξοδα.

"Σήμερα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από αυτόν του ενωμένου συντονισμένου αγώνα. Τώρα πριν οδηγηθούμε στα χειρότερα", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και δείχνει το δρόμο: "Αμεσα χρειάζεται να οργανωθεί η δική μας αντίσταση - αντεπίθεση κατά χωριό και σε επίπεδο νομού. Το ΚΚΕ έγκαιρα, εδώ και πολλά χρόνια, είχε προειδοποιήσει για το πού πήγαινε η κατάσταση. Κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για διέξοδο και, ταυτόχρονα, καλούσε τους αγρότες της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας με ενωτικούς - μαζικούς αγώνες σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, μέτρα για τη σωτηρία της δυναμικής αυτής καλλιέργειας που έδινε ζωή στο νομό".

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Χρειάζεται διεκδίκηση πόρων

Συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Την ανάγκη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, που θα διεκδικεί τους οικονομικούς πόρους που της ανήκουν και θα παράγει έργο για τα λαϊκά στρώματα και δε θα λειτουργεί ως επιχείρηση, τόνισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής,σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Στη συνάντηση, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι στην περίοδο '90 - '99 η κεντρική διοίκηση παρακράτησε από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ 1,2 τρισ. δρχ. και επισήμανε ότι χρειάζεται διεκδίκηση αυτού του ποσού, καθώς είναι χρήματα που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι για να τα εισπράξουν πίσω υπό τη μορφή έργων.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, επισημάνθηκε ότι δεν έχει διεκδικήσει ουσιαστικά τα όσα της οφείλονται και επιπρόσθετα παραχώρησε και η ίδια πόρους του θεσμού, ως συμβολή της ΤΑ στο δρόμο για τη "σύγκλιση".

Αναφερόμενος ο Σπ. Χαλβατζής στο αίτημα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ για μεταβίβαση φορολογικής αρμοδιότητας από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε το άδικο του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, που ρίχνει όλα τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το ΚΚΕ, σημείωσε, προτείνει τη διεκδίκηση σταθερού ποσοστού πόρων από τον προϋπολογισμό, που θα αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αυτό το σημείο, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, καθώς το προεδρείο επέμενε στη μεταβίβαση φορολογικής αρμοδιότητας στην ΤΑ και αντέκρουσε την απόδοση σταθερού ποσοστού από τον προϋπολογισμό.

Ακόμα, το μέλος του ΠΓ κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της ΤΑ, που σχετίζονται με τη διαχείριση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, μιλώντας για τη Δημοτική Αστυνομία, επισήμανε ότι καλλιεργείται κλίμα αστυνομοκρατίας και ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, ενώ από την άλλη αυξάνονται τα κρούσματα παρεκτροπής και βίας από ιδιωτικούς και κρατικούς αστυνομικούς.

Από την πλευρά του, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ αναγνώρισε την ανάγκη να διεκδικήσει τα παρακρατημένα της ΤΑ, αν και θεωρεί ότι είναι λιγότερα, από όσα τα προσδιορίζει το ΚΚΕ. Τέλος, επανέλαβε τα αιτήματα για μονιμοποίηση των 2,5 χιλιάδων επιστημόνων, που ήδη απασχολούνται στους δήμους, οι οποίοι προέκυψαν από αναγκαστικές συνενώσεις και επιτάχυνση διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στους δήμους.

Δεκαπέντε χρόνια στον Μαζιώτη

Στην εξοντωτική ποινή 15 χρόνων κάθειρξης συνολικά καταδίκασε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον αναρχικό Νίκο Μαζιώτη,εξαντλώντας όλη την αυστηρότητά του.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος σε όλη τη διαδικασία της δίκης υπερασπίστηκε τις πολιτικές του θέσεις, δέχτηκε με ψυχραιμία την απόφαση των δικαστών.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, είπε ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού μη ταπεινών ελατηρίων από το δικαστήριο, "σημαίνει πως αποδέχτηκε ότι η δίκη του είναι πολιτική και ο ίδιος είμαι πολιτικός κρατούμενος".

Το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ένοχο τον Ν. Μαζιώτη για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα έκρηξης και για απλή οπλοκατοχή (η αρχική κατηγορία ήταν για διακεκριμένη οπλοκατοχή). Παράλληλα, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων.

Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου υπέβαλαν αίτημα για αναστολή της ποινής, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, αλλά δεν έγινε αποδεκτό.

Σε δηλώσεις, ο συνήγορος υπεράσπισης Σπ. Φυτράκης είπε ότι υπήρξαν σφάλματα από το δικαστήριο στην εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού. Επίσης, για το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων που δέχτηκε το δικαστήριο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό και δείχνει ότι αυτό που κατηύθυνε τον κατηγορούμενο είναι οι πολιτικές του θέσεις. Τέλος, ο Σπ. Φυτράκης εξέφρασε την ελπίδα στο δεύτερο βαθμό να τροποποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Η δεύτερη συνήγορος του κατηγορούμενου Δ. Βαγιανού δήλωσε ότι το δικαστήριο αποτύπωσε τον πολιτικό χαρακτήρα των πράξεων του Ν. Μαζιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ