Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Χρειάζεται διεκδίκηση πόρων

Συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Την ανάγκη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, που θα διεκδικεί τους οικονομικούς πόρους που της ανήκουν και θα παράγει έργο για τα λαϊκά στρώματα και δε θα λειτουργεί ως επιχείρηση, τόνισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής,σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Στη συνάντηση, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι στην περίοδο '90 - '99 η κεντρική διοίκηση παρακράτησε από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ 1,2 τρισ. δρχ. και επισήμανε ότι χρειάζεται διεκδίκηση αυτού του ποσού, καθώς είναι χρήματα που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι για να τα εισπράξουν πίσω υπό τη μορφή έργων.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, επισημάνθηκε ότι δεν έχει διεκδικήσει ουσιαστικά τα όσα της οφείλονται και επιπρόσθετα παραχώρησε και η ίδια πόρους του θεσμού, ως συμβολή της ΤΑ στο δρόμο για τη "σύγκλιση".

Αναφερόμενος ο Σπ. Χαλβατζής στο αίτημα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ για μεταβίβαση φορολογικής αρμοδιότητας από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε το άδικο του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, που ρίχνει όλα τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το ΚΚΕ, σημείωσε, προτείνει τη διεκδίκηση σταθερού ποσοστού πόρων από τον προϋπολογισμό, που θα αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αυτό το σημείο, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, καθώς το προεδρείο επέμενε στη μεταβίβαση φορολογικής αρμοδιότητας στην ΤΑ και αντέκρουσε την απόδοση σταθερού ποσοστού από τον προϋπολογισμό.

Ακόμα, το μέλος του ΠΓ κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της ΤΑ, που σχετίζονται με τη διαχείριση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, μιλώντας για τη Δημοτική Αστυνομία, επισήμανε ότι καλλιεργείται κλίμα αστυνομοκρατίας και ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, ενώ από την άλλη αυξάνονται τα κρούσματα παρεκτροπής και βίας από ιδιωτικούς και κρατικούς αστυνομικούς.

Από την πλευρά του, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ αναγνώρισε την ανάγκη να διεκδικήσει τα παρακρατημένα της ΤΑ, αν και θεωρεί ότι είναι λιγότερα, από όσα τα προσδιορίζει το ΚΚΕ. Τέλος, επανέλαβε τα αιτήματα για μονιμοποίηση των 2,5 χιλιάδων επιστημόνων, που ήδη απασχολούνται στους δήμους, οι οποίοι προέκυψαν από αναγκαστικές συνενώσεις και επιτάχυνση διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στους δήμους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λογιστικό πρόβλημα» η οικονομική ανέχεια των δήμων! (2004-10-22 00:00:00.0)
Καμία λύση για τη χρηματοδότηση των Δήμων (2003-05-20 00:00:00.0)
Ζητούμενο η διεκδίκηση και όχι ο συμβιβασμός (1999-09-01 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση καταδικάζει σε μαρασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση (1997-06-05 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο αναπτυξιακός ρόλος της Αυτοδιοίκησης (1997-03-14 00:00:00.0)
Αποκέντρωση στο πνεύμα των Βρυξελλών (1995-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ