Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μικρή τιμή, χαμηλή διάθεση

Η συγκομιδή του ροδάκινου ξεκίνησε και μαζί της άρχισαν να φαίνονται οι τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά και των Συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ. Από τις 650.000 - 700.000 τόνους αναμενόμενη φετινή παραγωγή, υπολογίζεται πως πάνω από 200.000 τόνοι ροδάκινο δε θα μπορεί ούτε να πωληθεί, μα ούτε να πάει για απόσυρση. Φέτος, με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, η απόσυρση θα περιοριστεί στο 40% της συνολικά εμπορεύσιμης παραγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στη χρονική περίοδο των εξοφλήσεων από τους συνεταιρισμούς, εκατοντάδες παραγωγοί θα βρεθούν να χρωστάνε κρατήσεις για κόστος μεταφοράς, ψυγεία και έξοδα απόσυρσης.

Χαρακτηριστικό της αμφιβολίας που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι και οι Συνεταιρισμοί δίνουν μικρές προκαταβολές στους παραγωγούς (40 - 50 δρχ. το κιλό), γιατί δε γνωρίζουν, τελικά, τι έσοδα θα διασφαλίσουν από τις μικρές εξαγωγές και σε τι τιμή θα δώσουν το προϊόν στην εγχώρια αγορά.Πάντως, μέχρι στιγμής, η τιμή που δίνουν οι έμποροι στο επιτραπέζιο δεν ξεπερνά τις 100 δρχ. το κιλό. Και θεωρείται βέβαιο πως η μεγάλη αδιάθετη παραγωγή θα λειτουργήσει σαν μέσο πίεσης και εκβιασμών από τους εμπόρους για τη συμπίεση των τιμών του προϊόντος. Ο παραγωγός θα αναγκάζεται να πουλά όσο - όσο, προκειμένου να εμφανίζει πωλήσεις, για να μπορεί να αποσύρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, προσδοκώντας να εξασφαλίσει έστω τα "θαφτικά" έξοδα.

"Σήμερα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από αυτόν του ενωμένου συντονισμένου αγώνα. Τώρα πριν οδηγηθούμε στα χειρότερα", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και δείχνει το δρόμο: "Αμεσα χρειάζεται να οργανωθεί η δική μας αντίσταση - αντεπίθεση κατά χωριό και σε επίπεδο νομού. Το ΚΚΕ έγκαιρα, εδώ και πολλά χρόνια, είχε προειδοποιήσει για το πού πήγαινε η κατάσταση. Κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για διέξοδο και, ταυτόχρονα, καλούσε τους αγρότες της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας με ενωτικούς - μαζικούς αγώνες σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, μέτρα για τη σωτηρία της δυναμικής αυτής καλλιέργειας που έδινε ζωή στο νομό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ