Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Πυρήνας αντίστασης η κάθε εκδήλωση

Νεανικό κάλεσμα αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αποτελεί κάθε εκδήλωση του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Στις περισσότερες από 50 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, από τις οποίες οι 30 σε γειτονιές της Αθήνας, καθημερινά, οι νέοι ενώνουν τις φωνές τους με τους ΚΝίτες, καταδικάζουν τη βάρβαρη επίθεση της πολιτικής που ακολουθείται στα δικαιώματα και τη ζωή τους και τραγουδάνε, γλεντάνε, βρίσκουν πρωτότυπους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας.

Μέσα από τις εκδηλώσεις, δεκάδες νέοι αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο νεανικό αντιιμπεριαλιστικό μπλόκο της ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνουν ότι θέλουν να γνωριστούν με την ΚΝΕ και άλλοι ζητούν να γίνουν μέλη της. Κάθε προφεστιβαλική εξελίσσεται σ' ένα νεανικό πυρήνα αντίστασης και ζωντάνιας.Στην εκδήλωση που έγινε προχτές στην πλατεία Αγ. Ανδρέα, στη Λαμπρινή,μετά από 12 χρόνια, η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μαζική και το γλέντι που ακολούθησε της ομιλίας του μέλους του ΚΣ, Π. Αντωνόπουλου, κράτησε μέχρι αργά με πολύ χορό και τραγούδι.

"Η καλύτερη προφεστιβαλική που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια", δήλωσαν στελέχη της ΚΝΕ για την προχθεσινή εκδήλωση στους Αγ. Αναργύρους,όπου η συναυλία κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα, με αμείωτο κέφι. Ενας οικοδόμος ζήτησε το μικρόφωνο για να απαγγείλει ένα αντιπολεμικό ποίημα που έγραψε ο ίδιος και καταχειροκροτήθηκε.

Προφεστιβαλική στο Περιστέρι

Ολες οι ηλικίες, ιδιαίτερα βέβαια νέοι, συναντήθηκαν προχτές, στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, που είχε γεμίσει κόκκινες σημαίες και ταμπλό αφιερωμένα στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και στην Παιδεία. Τη συζήτηση με θέμα "ΕΕ - πόλεμος" άνοιξε ο Μανώλης Ραγκούσης,μέλος του ΣΠ Αθήνας, θέτοντας ερωτήματα περί παντοδυναμίας των ιμπεριαλιστών και δυνατοτήτων αντίστασης. Το λόγο πήρε ο Αντρέας Φραγκέας,μέλος του Γραφείου του ΚΣ που κάλεσε τη νεολαία "να ενισχύσει τις στρατιές με τις κόκκινες σημαίες που θα στήσουν μεθαύριο μπλόκο στον ιμπεριαλισμό".

Ο γραμματέας της Αχτίδας Περιστερίου του ΚΚΕ, Γιώργος Καταχανάς, μίλησε για την αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού αποδεικνύοντας "το ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων και από την άλλη, τη δύναμη των λαών που αγωνίζονται. Οι εργαζόμενοι έβγαλαν συμπεράσματα", τόνισε και "μπορεί οι σειρήνες να απειλούσαν με θάνατο, εκείνες τις μέρες, αλλά ξύπναγαν συνειδήσεις".

Ο Παναγιώτης Σοφός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρέτισε τους αγώνες της νεολαίας και του λαού που "έδειξαν ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, ότι παρά τις δυσκολίες, οι λαοί μπορούν να αγωνίζονται και να κατακτούν ένα καλύτερο αύριο". Παράλληλα πρόβαλε τα αιτήματα του αγώνα "που συνεχίζεται στις νέες συνθήκες" και κάλεσε εργαζόμενους και νέους στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 15 Ιουλίου στο Σύνταγμα.

Πρόγραμμα προφεστιβαλικών
  • Σήμερα, Πέμπτη 8/7:

- Νέο Ηράκλειο,σταθμός του ΗΣΑΠ, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Γιώτα Ζαγγανά,μέλος του ΚΣ.

- Υμηττός,κεντρική πλατεία, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Παναγιώτης Παλαβός,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Χαλάνδρι,κεντρική πλατεία, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου,μέλος του ΚΣ.

- Κ. Πατήσια,πλατεία Θυμαρακίων, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Αποστόλης Αναστασίου,μέλος του ΣΠ Αθήνας.

- Ιλιον,κεντρική πλατεία, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,μέλος του ΣΠ Αθήνας.

- Καστέλλα,πλατεία Αλεξάνδρας, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Ολυμπία Κυζίλη,μέλος του ΚΣ.

- Κοκκινιά,πλατεία Χαλκηδόνας, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Κατερίνα Καλλίτσου,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πειραιά, θα ακολουθήσει τουρνουά σκακιού.

- Ανω Λιόσια,πλατεία Μητροπόλεως, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Μαριάνα Αναστασοπούλου,μέλος του ΝΓ Αττικής.

- Ασπρόπυργος,πλατεία Δημαρχείου, στις 8μ.μ.,ομιλήτρια η Γιάννα Νοδάρα,μέλος του ΝΣ Αττικής.

- Ζαρουκλέικα, Πάτρας,εργατικές κατοικίες, στις 8μ.μ.,ομιλητής ο Ιορδάνης Δρακόπουλος,μέλος του ΚΣ.

- DERREE Ξενίας,στις 4μ.μ. εξόρμηση από μέλη και στελέχη της ΚΝΕ.

  • Παρασκευή 9/7:

- Θέρμη, Θεσ/νίκης,πλατεία, στις 8.30μ.μ.,ομιλητής ο Σωτήρης Αμαξόπουλος,μέλος του ΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ