Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ο εξωραϊσμός δεν έκρυψε την αθλιότητα

Εφτασαν μόνο τρία περιστατικά για να θρυμματίσουν την εικόνα της επίδειξης των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στα νοσοκομεία, που επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με περιοδεία σε νοσοκομεία για τα οποία είχε εξαγγείλει παρεμβάσεις στις 27.5.1999. Οι εικόνες -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να είναι "όλα εντάξει"- ήταν προσβλητικές για τον άνθρωπο και έξω από κάθε λογική για ασθενείς.

  • Στο νοσοκομείο Σωτηρία ένας ασθενής προσκάλεσε τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι - καθώς και άλλων αισθήσεων - την απαράδεκτη κατάσταση στις τουαλέτες.
  • Τα άλλα δύο περιστατικά ήταν στο Κρατικό της Αθήνας: Δυο ασθενείς σε ράντζα μέσα σε κλινικές, ήταν σαν πεταμένοι ανάμεσα στα κρεβάτια. Ετσι έμοιαζε καλύτερα ο ασθενής που ήταν σε ράντζο έξω απ' την κλινική!

Η χτεσινή περιοδεία του Λ. Παπαδήμα - που συνοδευόταν απ' τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου - έφερε ξανά στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας και απέδειξε ότι οι επιλεγμένοι στόχοι ανακαινίσεων των νοσοκομείων δεν είναι ούτε "σταγόνα στον ωκεανό", όταν δεν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν και έγιναν εκ των ενόντων στα νοσοκομεία: Ερυθρός Σταυρός,Κρατικό της Αθήνας,Σωτηρία και ΚΑΤ,ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στον Ευαγγελισμό.

Το ύψος των παρεμβάσεων είναι 2,5 δισ. δραχμές, ενώ ο Ευαγγελισμός θα προσθέσει και 800 εκατ. δραχμές από την εκποίηση δικών του περιουσιακών στοιχείων. Το κόστος ανά δωμάτιο - χωρίς τον ιατρικό εξοπλισμό - ποικίλει ανά νοσοκομείο: Κρατικό 4,2 δισ. δρχ., Σωτηρία 8,4 δισ., Ερυθρός 6,45 δισ. και ΚΑΤ 6 δισ.Το κόστος αυτό θεωρείται υψηλό. Μάλιστα στο Κρατικό της Αθήνας υπήρξαν και αντιδράσεις για το θέμα.

Επιπλέον και οι ίδιες οι ανακαινίσεις δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείου, καθώς θέτουν εκτός λειτουργίας ισάριθμες με τις ανακαινιζόμενες κλίνες.

Τα ίδια τα στοιχεία των παρεμβάσεων αυτών αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση μπροστά στις τρομακτικές ανάγκες του Λεκανοπεδίου: Οπως φαίνεται και στον Πίνακα - όταν αρχίσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Ευαγγελισμό - θα ανακαινιστούν συνολικά 642 κλίνες, όταν τα πέντε νοσοκομεία διαθέτουν 3.500 και στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν 14.000 κλίνες.

Από εκεί και πέρα φάνηκαν και τα μεγάλα προβλήματα των νοσοκομείων που με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης του νοσηλευτικού προσωπικού: Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στον Ερυθρό οι οργανικές θέσεις είναι 782 και οι κενές είναι 253 (ή 33%). Στη Σωτηρία οι οργανικές είναι 1.582 με κενές 671 (43%). Στο Κρατικό οι οργανικές είναι 934 με κενές τις 206 και στο ΚΑΤ 1.140 με κενές τις 443. Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν κενές 485 θέσεις σε σύνολο 1500 οργανικών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου στον Ερυθρό και την έγκριση μελέτης σκοπιμότητας αξονικού στη Σωτηρία. Ωστόσο, όσον αφορά τον Ερυθρό εκκρεμεί έρευνα για την καταλληλότητα του κτιρίου όπου θα εγκατασταθεί ο αξονικός τομογράφος.

Στο ΚΑΤ ο πρόεδρος του ΔΣ Τ. Βίγλας ανακοίνωσε ότι το ΙΚΑ εγκαταστήσει στο νοσοκομείο έναν, ακόμα, αξονικό, καθώς κι ένα μαγνητικό τομογράφο. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς την εγκατάστασή τους αλλά και τη λειτουργία τους, πέραν της μιας βάρδιας, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κατά τα άλλα ο Λ. Παπαδήμας υποστήριξε ότι οι ανακαινίσεις αυτές έδειξαν το δρόμο των παρεμβάσεων, που θα συνεχιστούν με την ένταξή τους στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ