Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΚΕΔΚΕ
Καμία λύση για τη χρηματοδότηση των Δήμων

Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν χτες το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, καθώς ο τελευταίος αρνήθηκε να ικανοποιήσει στοιχειώδεις οικονομικές απαιτήσεις που έθεσε η ηγεσία του οργάνου σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων. Η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εμφανίστηκε δήθεν αποφασισμένη να διεκδικήσει αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους για φέτος σε σχέση με πέρσι, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια αρνήθηκε να υλοποιήσει αποφάσεις συνεδρίων της για την απόδοση των παρακρατημένων υπέρ της τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων. Αντίθετα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος έχει πολλάκις δηλώσει ότι σημασία έχει η δυνατότητα της ΤΑ να διαχειρίζεται ίδιους πόρους και όχι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης.

Σε υπόμνημα δε που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, σημειώνεται πως οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα οικονομικά της αιτήματα, «θα προσδιορίσουν τη στάση μας στο διάλογο για τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τη φορολογική μεταρρύθμιση». Ηδη, ωστόσο, η ηγεσία του οργάνου έχει συμφωνήσει στις δύο αυτές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι δήμοι να λειτουργήσουν σαν ανώνυμες εταιρίες και φορομπηχτικοί μηχανισμοί.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι η ΚΕΔΚΕ ζήτησε να δοθούν φέτος στους δήμους 2.457 εκατομμύρια ευρώ έναντι 2.097 που δόθηκαν πέρσι. Να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της Δημοτικής Αστυνομίας. Να χρηματοδοτήσουν τα υπουργεία το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να λειτουργήσει άμεσα η τριμερής επιτροπή υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και ΚΕΔΚΕ για το ύψος της χρηματοδότησης προς τους δήμους. Το μεγάλο ζητούμενο της ουσιαστικής αύξησης της κρατικής επιχορήγησης, που εισπράττουν οι δήμοι, έμεινε γράμμα κενό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ