Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Τόνοι λυμάτων απειλούν την υγεία των κατοίκων

Περισσότεροι από 12.000 τόνοι λυμάτων είναι συσσωρευμένα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού. Κάτοικοι και δήμος «κλείνουν» αύριο το πρωί την είσοδο στην πόλη, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα της πόλης τους

Σε αποκλεισμό της εισόδου της πόλης του Περάματος θα προχωρήσουν αύριο το πρωί οι κάτοικοι και ο δήμος μετά την αδιαφορία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Πέραμα είναι η παραμονή και συσσώρευση τους τελευταίους δυόμισι μήνες των λυμάτων στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού στην Ψυττάλεια, μετά την κατάρρευση της χωματερής των Ανω Λιοσίων. Τα λύματα που σήμερα βρίσκονται συγκεντρωμένα εκεί, με πρόχειρους υπολογισμούς, ξεπερνούν τους 12.000 τόνους και το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του Περάματος και των γύρω δήμων. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι σχετικές οδηγίες για τη λειτουργία του εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού προβλέπουν την ημερήσια απομάκρυνσή τους από το χώρο.

Αν και για το ζήτημα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, από τις 19 Μάρτη, με πρώτη επιστολή και τις 2 Απρίλη με δεύτερη επιστολή του δήμου, μέχρι σήμερα κανένα μέτρο δεν έχουν λάβει. Παράλληλα, ο δήμος από τις 14 Απρίλη έχει ενημερώσει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά και έχει ζητήσει την παρέμβασή του. Η αδιαφορία όμως που μέχρι σήμερα παρατηρείται από όλους τους αρμόδιους φορείς προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων, που καθημερινά άλλωστε υφίστανται και τις πρώτες συνέπειες από τη συσσώρευση των λυμάτων, όπως κουνούπια, οσμές κλπ.

Πέρα από την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος, οι κάτοικοι και ο Δήμος Περάματος ζητούν επίσης από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, οικονομική επιχορήγηση για την ολοκλήρωση του από 15ετίας στοιχειωμένου κολυμβητηρίου «Γεώργιος Κασιμάτης» και επιχορήγηση για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης του γκρεμισμένου από το σεισμό του 1999 δημαρχείου της πόλης.

Στο πλευρό των κατοίκων και υπέρ των κινητοποιήσεων τάσσεται και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος και επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη», ο οποίος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς πρέπει άμεσα να φροντίσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων στην Ψυττάλεια και τόνισε πως «μόνο με κινητοποιήσεις η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων του Περάματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ