Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερωτήματα από τις καταθέσεις πρώην στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο φράσεις του προέδρου του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτη, στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, όπου συζητήθηκε η υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ, δείχνουν περίτρανα την ανυποληψία και την ανικανότητα των διωκτικών αρχών να συλλάβουν τη «17 Νοέμβρη». Απευθυνόμενος ο πρόεδρος του δικαστηρίου σε δύο στελέχη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. εκείνη την περίοδο, στον Στ. Μακρή και στον Αν. Λαμπαδιάρη, εξέφρασε δύο μεγάλες απορίες για το ρόλο της Αστυνομίας, χωρίς οι πρώην αρχηγοί της Αστυνομίας να δώσουν κάποια απάντηση.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με αφορμή την κατάθεση των δύο μαρτύρων, άφησε σαφείς υπαινιγμούς για την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απορούσα μέχρι τώρα πώς δεν είχε πιαστεί η "17Ν". Τώρα πώς μπορώ να απορώ;» (σ.σ.: Προς τον Αν. Λαμπαδιάρη). Ενώ η δεύτερη αναφορά του ήταν: «Αν οι πιο επίλεκτοι λειτουργούν έτσι, τι να σας πω;» (σ.σ.: προς τον Στ. Μακρή).

Ωστόσο, έμειναν πολλά ερωτήματα για το ρόλο της Αστυνομίας, η οποία αδυνατεί να συλλάβει τρομοκράτες, αλλά είναι αποτελεσματική όταν θέλει να καταστείλει απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Στον «αέρα» παρέμεινε και το θέμα με τα μυστικά κονδύλια της Αστυνομίας.

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ακόμα οι Μιχ. Νηστικάκης και Δ. Αποστολόπουλος.

Ο τότε αρχηγός του Σώματος, Στ. Μακρής, αποκάλυψε το όνομα της γυναίκας που έδωσε τις πληροφορίες στην ΕΛ.ΑΣ. για χτύπημα της οργάνωσης εναντίον δικαστικού λειτουργού στις 27 του Μάρτη 1992. Πρόκειται για την Μαρία Τσιντέρη, η οποία πήρε 13 εκατ. δραχμές για τις πληροφορίες, εργαζόταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο και ο σύζυγός της ήταν αξιωματικός. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης η Μ. Τσιντέρη έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε ποινική υπόθεση για την οποία τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης.

Οι Δ. Κουφοντίνας και Σ. Ξηρός, αναφερόμενοι στις καταθέσεις της πρώην ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., είπαν ότι κύκλωμα αστυνομικών εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ με σκοπό να οικειοποιηθεί χρηματικά ποσά, ενώ ο Σ. Ξηρός παραδέχτηκε ότι ήταν παρών στα γεγονότα. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κάποιοι «έστησαν» αυτή την ιστορία και ότι το «κύκλωμα» δε φτιάχτηκε τότε, προϋπήρχε και εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση για να βγάλει λεφτά.

Στο μεταξύ, καμιά εξήγηση δεν μπόρεσε να δώσει η πρώην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν εντοπίστηκε η Μ. Τσιντέρη από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία ξανατηλεφώνησε στην Αστυνομία, ζητώντας να μάθει πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα, αφού ο Τύπος έγραφε ότι δόθηκαν 200 εκατ. δρχ.

Ο Μ. Νηστικάκης κατέθεσε ότι ο συντάκτης των προκηρύξεων της οργάνωσης είναι άλλος από το 1991 και μετά. Ο Δ. Αποστολόπουλος, διευθυντής τότε της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, ανέφερε ότι η υπόθεση ήταν φιάσκο μόνον ενός αστυνομικού που δεν ενήργησε όπως έπρεπε και όχι ολόκληρης της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, στον «Ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε την Κυριακή από τις φυλακές Κορυδαλλού ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στον ΕΛΑ Χρήστος Τσιγαρίδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύκλωμα εκβιαστών με συμμετοχή και αστυνομικών (2023-04-21 00:00:00.0)
Καταδίκη για μπάζωμα αναδασωτέας έκτασης (2013-11-28 00:00:00.0)
Εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ οι πραγματογνώμονες (2003-05-29 00:00:00.0)
Απέτυχαν οι μάρτυρες αστυνομικοί να «δέσουν» τις κατηγορίες (2000-06-01 00:00:00.0)
Τη σήψη του κράτους αντανακλούν τα φαινόμενα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ (1998-07-18 00:00:00.0)
Ομορφος κόσμος, ηθικός! (1996-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ