Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζεται το «βρώμικο παιχνίδι»

Συνεχίζεται το «βρώμικο» παιχνίδι, που επιτάσσουν διάφορα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, σε βάρος της υγείας των κατοίκων της. Συγκεκριμένα, από τη μια, φορείς της Εύβοιας, με επιστολή τους αντιδρούν στην πρόταση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Ριτσώνα. Και από την άλλη, ο Λ. Κουρής, νομάρχης Αν. Αττικής, μιλώντας σε χθεσινή ημερίδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εμμονή στην προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης». Να σημειωθεί ότι με μελέτη του, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος κάνει λόγο για συστηματική καύση απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτες χωματερές, με ευθύνη των ΟΤΑ.

Σε χθεσινή ημερίδα, που διοργάνωσε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, με τη συμμετοχή δήμων και κοινοτήτων της περιοχής, ο νομάρχης Λ. Κουρής μίλησε για «κυβερνητική εμμονή στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης και την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ για προηγούμενη διεξαγωγή διαλόγου». Στην ίδια ημερίδα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχ. Δεκλερής, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Αν. Αττική. Μια τέτοια προοπτική, είπε χαρακτηριστικά, «είναι αντίθετη προς τις θεμελιώδεις επιταγές του Συντάγματος, αφού αντιβαίνει τις αρχές διαχείρισης και του συνολικού εθνικού σχεδιασμού».

Σημειώνεται ότι σε μελέτη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι στην Αν. Αττική, λειτουργούν παράνομα 13 ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες δέχονται 170 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως και στις οποίες γίνεται συστηματική ελεύθερη καύση απορριμμάτων, με ευθύνη των ΟΤΑ. Σημειώνεται, τέλος, η μικρή διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων και, που σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ