Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ οι πραγματογνώμονες

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση «Ριανκούρ» μετά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διαβάστηκε χτες στο δικαστήριο, όπου δικάζονται οι κατηγορούμενοι για εμπλοκή στη «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που είχε παραγγείλει ο ανακριτής Λ. Ζερβομπεάκος, δεν είναι η φωνή της Μαρίας Τσιντέρη αυτή που είχε καταγράψει η Αντιτρομοκρατική. Ετσι το ερώτημα ποιος πήρε τα 13 εκατομμύρια της προκήρυξης παραμένει ανοιχτό. Επίσης ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός της παρακολούθησης της Μαρίας Τσιντέρη ύστερα από εντολή του τότε διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Δημήτρη Αποστολόπουλου, όπως κατέθεσε ο λήπτης της εντολής αστυνομικός Βασίλης Γκιώνης.

Το πόρισμα των πραγματογνωμόνων πυροδότησε το κλίμα στο δικαστήριο. Η υπεράσπιση κάνοντας λόγο για δημιουργία θέματος ηθικής τάξης ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν εκ νέου οι τέσσερις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, ενώ η Πολιτική Αγωγή αμφισβήτησε το πόρισμα χαρακτηρίζοντας μεθόδευση την εξέταση των τεσσάρων πρώην στελεχών της Αστυνομίας στην παρούσα δίκη. Τελικά το αίτημα της υπεράσπισης απορρίφθηκε από το δικαστήριο, χωρίς όμως να αποκλειστεί η περίπτωση επανεξέτασης της υπόθεσης αν προκύψουν νέα στοιχεία. Ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης.

Προηγουμένως το δικαστήριο είχε δεχτεί το αίτημα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να διαβιβαστεί σ' αυτό ο φάκελος νοσηλείας του Σάββα Ξηρού.

Στο μεταξύ με δήλωσή του ο Σάββας Ξηρός ανακάλεσε όσα ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα πως είναι ο μοναδικός φυσικός αυτουργός των ενεργειών της Οργάνωσης από το 1982 και μετά, λέγοντας πως είχε προβάλει αυτόν τον ισχυρισμό για να καταδείξει τον παραλογισμό του κατηγορητηρίου, για το οποίο είπε ότι στήθηκε με βία, απειλές, βασανισμό και στηρίχτηκε σε ψευδομάρτυρες. Παράλληλα αποδέχτηκε την πολιτική ευθύνη όλων των ενεργειών της «17 Νοέμβρη» δηλώνοντας υπερήφανος για τη συμμετοχή του σε αυτή. Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπήρχε γυναίκα στην Οργάνωση. Η αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου, Μιχάλη Μαργαρίτη, στις δηλώσεις Ξηρού ήταν έντονη. «Μη νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ανόητους. Εχει σημασία η σοβαρότητα του τρόπου υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Μετά απ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε και πολύ με αυτόν τον άνθρωπο», είπε.

Με την κατάθεση του αδελφού του Κώστα Τέλιου η δίκη μπήκε στη φάση των μαρτύρων υπεράσπισης. Ο Θανάσης Τέλιος ισχυρίστηκε ότι ο αδελφός του παρουσίαζε αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία, ένιωθε συχνά τρόμο και φαινόταν ότι βασανίζεται από κάτι, ενώ απέκλεισε το γεγονός της συμμετοχής του Κώστα Τέλιου στην κλοπή του οπλισμού από το Συκούριο. Την παράδοσή του στην Αστυνομία την απέδωσε στο ότι μετά την έναρξη των συλλήψεων μελών της «17 Νοέμβρη» ο αδελφός του αισθάνθηκε ασφαλής. Για ψυχολογικά προβλήματα του Κώστα Τέλιου έκαναν λόγο ο εκδότης Ηλίας Μέλιος και ο Δημήτρης Βαγγέλης, στέλεχος του ΣΕΓΑΣ. Υπέρ του Κ. Τέλιου κατέθεσε και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθανάσιος Βαγενάς.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη και του Ανέστη Παπαναστασίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ