Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδρούν για την ιδιωτική μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο στη Δυτική Θεσσαλονίκη (πίσω από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ), εκφράζουν δεκάδες φορείς της περιοχής που τη Δευτέρα 2 Ιούνη προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ελευθέριο - Κορδελιό. Δημοτικές κινήσεις, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μπαίνουν μπροστά και καλούν το λαό, αγωνιστικά να διαδηλώσει την απαίτησή του για φθηνό ρεύμα και την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Οπως καταγγέλλουν, «η κυβέρνηση, παραβιάζοντας νόμους που απαγορεύουν την εγκατάσταση ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή, παρά τις διαμαρτυρίες του μόνου αρμόδιου φορέα για να αποφανθεί, του ΤΕΕ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δείχνει ότι "το αυτί της δεν ιδρώνει" για όλα αυτά. Εχει αυτιά για να ακούσει μόνο τις εντολές του Διευθυντηρίου της ΕΕ που διέταξε την "απελευθέρωση" του τομέα της ενέργειας. Δηλαδή το ξεπούλημά του σε ιδιώτες και τη δέσμευση του πιο κρίσιμου οικονομικού τομέα από τα ελληνικά και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα». Μάλιστα σημειώνουν πως η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την εγκατάσταση της μονάδας στο συγκεκριμένο χώρο - δίπλα στον αγωγό φυσικού αερίου - αποτελεί έμμεση επιδότηση αφού συμβάλλει στον περιορισμό του κόστους της επένδυσης που θα προέκυπτε αν η εγκατάσταση γινόταν σε άλλη περιοχή.

Ηδη το προηγούμενο διάστημα, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, είχε σημειώσει πως από τη λειτουργία της μονάδας, θα προκύψει άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας (αύξηση της ζέστης) στην περιοχή και σ' όλη τη Θεσσαλονίκη. Επίσης άνοδος των αέριων ρύπων (οξείδια αζώτου, διοξείδιο του άνθρακα) που πνίγουν την πόλη.

Οι φορείς που οργανώνουν την κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ξεκαθαρίζουν πως μόνο ένα κράτος που θα εκφράζει πραγματική λαϊκή εξουσία, μπορεί να προστατέψει τη λαϊκή περιουσία, όπως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές (και την ηλεκτρική ενέργεια), την ανεξαρτησία και την ευημερία του τόπου, τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ζωή και την υγεία όλων των πολιτών. Και καλούν το λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης «να εναντιωθεί, σε συνεργασία με τους άλλους δήμους και φορείς της περιοχής στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Να εναντιωθεί μαζί με τους εργαζόμενους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ. Να παλέψει για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, κομμάτι της λαϊκής περιουσίας, υπό τον έλεγχο μιας λαϊκής εξουσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουν ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία (2020-06-05 00:00:00.0)
Η ανάπτυξή τους ληστεύει και υπονομεύει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή (2019-12-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-04-26 00:00:00.0)
Η πρώτη μονάδα ιδιωτικής ΔΕΗ (2005-12-23 00:00:00.0)
Χαριεντισμοί στη μονάδα των ιδιωτών (2004-02-06 00:00:00.0)
«Οχι στον ιδιωτικό σταθμό παραγωγής ρεύματος» (2003-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ