Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χαριεντισμοί στη μονάδα των ιδιωτών

Εν μέσω κινητοποιήσεων των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ και ενώ ακόμη δεν έχουν πάψει οι αντιδράσεις των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος θεμελίωσε την 1η ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της «Ενεργειακής Θεσσαλονίκης ΑΕ» (θυγατρική των ΕΛΠΕ) με χρήση φυσικού αερίου. Η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλη του 2005. Θα είναι δυναμικότητας 390 MW. Κατασκευάστρια εταιρία είναι η αυστριακή «VA TECH HYDRO».

Η μονάδα γίνεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, δίπλα από τα οποία περνά ο αγωγός φυσικού αερίου. Βρίσκεται δίπλα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικών Ρυθμίσεων (Ζ.Ε.Ρ.), όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων. Παρά τις αντιδράσεις επιστημονικών και άλλων φορέων αλλά και των κατοίκων, η κυβέρνηση έβαλε πλάτη να γίνει εκεί η μονάδα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το οικονομικό κόστος της επένδυσης.

Με παλαιότερη ανακοίνωσή του το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημείωνε πως η χωροθέτηση τέτοιων μονάδων «πρέπει να γίνεται με βάση έναν εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και όχι μόνο σύμφωνα με το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι όπως είναι φυσικό, αποβλέπουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους επένδυσης». Επίσης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ ανέφερε ότι από τη μονάδα θα προκληθεί επιπλέον περιβαλλοντική ρύπανση, σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη, αλλά και στο Θερμαϊκό Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ