Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ
Ελέγχεται η νομιμότητα του ξεπουλήματος!

Σήμερα θα συζητήσει το ΣτΕ την εισήγηση - καταπέλτη κατά του ξεπουλήματος της τουριστικής περιουσίας μέσω της κερδοσκοπικής εταιρίας

Αποστάσεις.... από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» κράτησε χτες ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Κ. Μποτόπουλος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους για τις θέσεις της ΝΔ για τον τουρισμό! Κι αυτό, μία ημέρα πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εισήγηση - καταπέλτης για το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, που κρίνει έκνομη τη λειτουργία της ΕΤΑ ΑΕ, με αφορμή την προσφυγή κατοίκων της Αναβύσσου που ζητούν να ακυρωθεί η πράξη παραχώρησης 1.600 στρεμμάτων στην εταιρία.

Ο Κ. Μποτόπουλος επισήμανε ότι εάν η εισήγηση γίνει δεκτή από το ΣτΕ, θα πρέπει να γίνει ένας νέος νόμος που να ρυθμίζει τη λειτουργία της, καθώς ουσιαστικά αυτή θα καταστεί αντισυνταγματική. Πρόσθεσε ότι η αποδοχή της εισήγησης θα προκαλέσει «χιονοστιβάδα» προσφυγών και κατέληξε ότι είναι αναγκαίο ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ όλων των κομμάτων για την τουριστική πολιτική.

Με βάση την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Μ. Καραμανώφ, όλο το έργο της «διαχείρισης», που έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ΕΤΑ, είναι νομικά μετέωρο, αλλά και οι μεταβιβάσεις κυριότητας ακινήτων που έχουν γίνει με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου! Κι αυτό γιατί η εισήγηση υποστηρίζει ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, που εξυπηρετούν «θεμελιώδεις και πάγιους σκοπούς της κυριαρχίας και βιωσιμότητας, είναι αναντικατάστατα και ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως». Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της εισηγήτριας, αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρες και παράνομες οι αποφάσεις της διοίκησης, με τις οποίες ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία και ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία δεν μπορεί να «καταστεί ιδιοκτήτης των ακινήτων του Δημοσίου».

Η εισήγηση θα αναφέρει ότι η ΕΤΑ κατά το «νόμο φέρεται να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενεργεί ως ιδιώτης, μεταπράτης ακινήτων ή ως συνεταίρος τουριστικής επιχειρήσεως». Οσο για τα δικαιώματα του Δημοσίου, επισημαίνεται ότι «η συμμετοχή του Δημοσίου (διά των μετοχών του) στην ασκούμενη υπό της ΕΤΑ ΑΕ επιχείρηση, ουδόλως αντισταθμίζει την απώλεια του εμπράγματου δικαιώματος της κυριότητας επί των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, το οποίο απεμπολείται και αντικαθίσταται με τα εκ της μετοχής απορρέοντα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ