Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προετοιμάζει το έδαφος για επιπλέον φορολογία των δημοτών

Αν και κοινή ομολογία ήταν ότι τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, σε ένα ρεσιτάλ συμβιβασμού, δεν άρθρωσε λέξη για αγωνιστική διεκδίκηση των οφειλομένων από την κεντρική διοίκηση. Παρά μόνον αρκέστηκε στο να ζητήσει λίγα περισσότερα ψίχουλα σε σχέση με πέρυσι...

Η επιδρομή στην τσέπη των δημοτών είναι η λύση που πριμοδοτεί η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για το ξεπέρασμα της οικονομικής ανέχειας, στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας, καθώς 1 στους 4 - σύμφωνα με ισχυρισμούς των αιρετών - έχει χρέη 12.000.000 ευρώ.

Στο όνομα δήθεν της οικονομικής αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας του θεσμού από την κεντρική εξουσία, η ΚΕΔΚΕ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, παρουσίασε μια θολή εισήγηση - στο πλαίσιο της συζήτησης με το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση - για την ενοποίηση μιας σειράς φόρων και τελών σε έναν ενιαίο φόρο επιτηδεύματος, που θα εισπράττεται από τους δήμους, ενισχύοντας έτσι την έμμεση φορολογία των δημοτών. Παράλληλα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ παρουσίασε τα οικονομικά της αιτήματα για το 2003 προς την κυβέρνηση, με τα οποία αποδέχεται ουσιαστικά την παρακράτηση των θεσμοθετημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, είναι προφανές ότι καλλιεργείται η αντίληψη της φορολογίας των δημοτών ως το μόνο μέσο για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, το οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση χρηματοδοτώντας τους δήμους με μόλις το 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού και αποδέχτηκε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, αρνούμενη να διεκδικήσει πόρους. Ακόμη και χθες, όταν όλοι ομολογούσαν το αδιέξοδο, καμία απόφαση για αγωνιστική διεκδίκηση πόρων δεν πάρθηκε, αλλά αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό συνάντηση και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ασκήσουν έλεγχο για το ύψος των παρακρατηθέντων πόρων, τα οποία ίσως διεκδικήσουν και δικαστικά.

Την ίδια ώρα, οι υπολογισμοί της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, για τα χρήματα που πρέπει να αποδοθούν φέτος στους δήμους, είναι πολύ πιο πίσω ακόμη και από αυτά που έχουν εγγραφεί υπέρ της ΤΑ στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΚΕ ζητά να της δοθούν επιπλέον 350.000.000 ευρώ σε σχέση με πέρσι για τη χρηματοδότηση μιας σειράς κοινωνικών αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στους δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, όπως προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα που η κυβέρνηση ψήφισε. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μόνον 120.000.000 ευρώ. Η ΚΕΔΚΕ ζητά για το 2003 επιπλέον 30.000.000 ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς, 17.000.000 ευρώ για τη φύλαξη σχολικών κτιρίων και άλλα 20.000.000 ευρώ για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, οι δαπάνες για τη λειτουργία των αρμοδιοτήτων αυτών ανέρχονται στα 200.000.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 150 αφορούν λειτουργικά έξοδα, όπως μισθοδοσία, πριμ παραγωγικότητας και επιδόματα εργαζομένων. Τέλος, η ΚΕΔΚΕ ζητά επιπλέον 1.000.000 ευρώ για τη λειτουργία της δημοτικής Αστυνομίας.

Ενδεικτική των μειωμένων απαιτήσεων της ΚΕΔΚΕ ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Καρδίτσας, Χρήστου Τέγου, ο οποίος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει στην ΤΑ τουλάχιστον όσα έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ εμείς οι ίδιοι κάνουμε εκπτώσεις». Ο ίδιος, με συγκεκριμένα στοιχεία, υπογράμμισε πως η παρακράτηση των πόρων υπέρ της ΤΑ, για το 2003 φτάνει τα 393,8 δισ. δραχμές. Η παρακράτηση για φέτος από το ΦΕΦΝΠ φτάνει τα 260,5 δισ. δραχμές, ενώ 11 δισ. δραχμές παρακρατούνται από τον φόρο επί των τόκων καταθέσεων. Το δε σύνολο των απωλειών από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχεται στα 218,8 δισ. δραχμές. Ακολούθως, ο Χρ. Τέγος «αναρωτήθηκε»: «Τόσο δύσκολο είναι να υπολογιστούν τα παρακρατημένα;». Και σημείωσε ότι η συνάντηση με τον Κ. Σημίτη και η δικαστική διεκδίκηση των πόρων δε λύνουν το πρόβλημα, προτρέποντας σε ισχυρή αγωνιστική απόφαση από την ΚΕΔΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ