ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Σφοδρές αντιδράσεις συνδικάτων για τις δηλώσεις Νεκτάριου - Παπαϊωάννου, καθώς και τις "συνταγές" του ΔΝΤ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑΜ. Νεκτάριου,αλλά και του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος για μια μεγάλης έκτασης έφοδο κατά της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και οι αποφάσεις παράδοσης της διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ σε ιδιώτες. Αποφάσεις, που εντάσσονται ακριβώς σ' αυτούς τους διαλυτικούς σχεδιασμούς.

"Θανάσιμο νυστέρι", χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, τις οποίες "σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση", η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ σε ανακοίνωσή της. Καταγγέλλει ότι οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ και του υπουργού Εργασίας "προετοιμάζουν το έδαφος για την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς αμφισβητούν ολόκληρο τον κορμό του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης".

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την "εγκληματική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης" στην οποία, καθώς και στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσάπτει "την κατηγορία της βαρύτατης ενοχής για το κατάντημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που αποτελεί προϊόν καταλήστευσης των ταμείων". Υπογραμμίζει ότι "δε δικαιούνται να δηλώνουν ανησυχία για την πορεία του συστήματος", αφού στοχεύουν μ' αυτές τις δηλώσεις "να προχωρήσουν στο έγκλημα που προετοιμάζουν για την αφαίρεση απαράγραπτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Τέλος, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πολιτική σκληρής λιτότητας, που "τη βιώνουν οι συνταξιούχοι επί 13 χρόνια, όταν οι μεγαλοβιομήχανοι θησαυρίζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος του λαού". Καταγγέλλει, επίσης, ως "εξαπάτηση" την πτώση του πληθωρισμού αφού - όπως τονίζει - προέρχεται "από την παντελή έλλειψη αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων", ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο λαός "με τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, με συνεχείς, μαζικούς και ενωτικούς αγώνες θα δώσει απάντηση, θα γκρεμίσει τα σχέδια και τις αντιλαϊκές επιλογές".

Με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την προσπάθεια που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων για την κατάργηση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών κατακτήσεων και καλεί τη ΓΣΕΕ να αντιπαλέψει επιτέλους αυτές τις μεθοδεύσεις και τα σωματεία να επαγρυπνούν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τις "συνταγές" και τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παραπέρα μείωση των μισθών και την ανατροπή του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης καταδικάζει, επίσης, με δελτίο Τύπου το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το ΕΚΠ δεν μπορεί να αποδεχτεί, σημειώνεται, τις "συνταγές" για παραπέρα μείωση των μισθών στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κάτω από τα όρια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Είναι άλλωστε γνωστό, επισημαίνεται, ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν συμπιεστεί σημαντικά οι μισθοί, ενώ το κόστος εργασίας είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Πρέπει η κυβέρνηση, αλλά και το ΔΝΤ - υπογραμμίζεται - να θυμούνται και να γνωρίζουν πως το κόστος της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας στηρίχτηκε στη συμπίεση των μισθών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, αλλά αντίθετα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις, που θα προστατεύουν το εισόδημα των εργαζομένων".

Εφοπλιστικές απάτες

"Δωροθέα"... βάφτισε το πλοίο "Πατέρας" ο εφοπλιστής Λιγνός για να φεσώσει περισσότερο το ΝΑΤ! Δικαστική παρέμβαση μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το ΝΑΤ. Σε αστρονομικά ύψη η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή σε βάρος του Ταμείου

Τις απάτες των εφοπλιστών σε βάρος του ΝΑΤ, το μέγεθος της εφοπλιστικής ασυδοσίας, αλλά και τις δοσοληψίες μεταξύ εφοπλιστών και υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έρχεται να αποδείξει η υπόθεση του εφοπλιστή Λιγνού,ο οποίος οφείλει στο ΝΑΤ, για 7 πλοία του, 460 χιλιάδες δολάρια.

Ενα από τα πλοία του εν λόγω εφοπλιστή, το "ΠΑΤΕΡΑΣ",εμφανίστηκε με άλλο όνομα και άλλη σημαία, στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας, χωρίς να έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του στο Ταμείο, που είναι 130 χιλιάδες δολάρια.

Χτες ο πρόεδρος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Πειραιά έκανε αποδεχτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του ΝΑΤ σε βάρος του πλοίου "ΠΑΤΕΡΑΣ".Ο πρόεδρος εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγορεύοντας τον απόπλου του πλοίου μέχρι τις 20 Ιούλη, οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση των ασφαλιστικών.

Το πλοίο "ΠΑΤΕΡΑΣ" εμφανίστηκε στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας με το όνομα "ΔΩΡΟΘΕΑ" και σημαία Μάλτας! Αν και βρισκόταν μπροστά στα μάτια των λιμενικών, την "κλεψιά" σε βάρος του ΝΑΤ αποκάλυψε τελικά η ΠΕΜΕΝ,η οποία εντόπισε ότι το πλοίο "ΠΑΤΕΡΑΣ" και το "ΔΩΡΟΘΕΑ" είναι ένα και το αυτό!Πριν τρεις μέρες η αρμόδια υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά,στο αίτημα της ΠΕΜΕΝ, να απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου, και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία βοούσαν, είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για άλλο πλοίο! Προχτές ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας,ο οποίος είναι και μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ, και ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου κ. Σοϊλές έκαναν παράσταση το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οπότε και τελικά οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου... βρήκαν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το ίδιο πλοίο!

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε χτες το ΝΑΤ, μετά βέβαια από παρέμβαση της ΠΕΜΕΝ. Στην αίτηση αναφέρεται ότι επιπλέον το εν λόγω πλοίο "παράνομα έχει υποστείλει την ελληνική σημαία (δεν έχει διαγραφεί από τα νηολόγια Πειραιά) και υψώνει σημαία Μάλτας και μετονομάζεται σε "ΔΩΡΟΘΕΑ", παράνομα ευρίσκεται δε στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας"!

Η υπόθεση του εφοπλιστή Λιγνού είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό φανερώνουν οι ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών που έχουν βεβαιωθεί από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και φτάνουν σε 11.926.422.921 δραχμές, που σημαίνει ότι οι συνολικές τους οφειλές είναι ανυπολόγιστες! Αυτό φανερώνει το αστρονομικό ποσό των 1.062.000.000.000 δραχμών που δόθηκαν στο ΝΑΤ και στο Κεφάλαιο Ασθενείας και Ανεργίας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ), από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 1986 μέχρι το 1999 για να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες, για να πληρώσουν τοκοχρεολύσια κλπ.

Η ΠΕΜΕΝ με δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνηση, γιατί με τη διατήρηση και την ενίσχυση του αποικιοκρατικού θεσμικού πλαισίου καλύπτουν την εφοπλιστική ασυδοσία.

Επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι 53 εργαζόμενοι της εταιρίας αμιάντου και πλαστικών ΓΕΔΥ ΑΒΕΕ στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των μηνών Μάη και Ιούνη και την επαναπρόσληψη των εργατών Γ. Λεωνίδη και Χ. Καρκαμάνη,που απολύθηκαν, αν και ιδρυτικά μέλη του σωματείου.

Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλεται ότι η στέρηση δεδουλευμένων και οι απολύσεις οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και ότι "είναι γραμμή του κεφαλαίου και της εργοδοσίας για να μπορέσει να κάμψει την αγωνιστικότητά τους".

Το Συνδικάτο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους, εξάλλου από την πρώτη στιγμή έναρξης της επίσχεσης αντιπροσωπεία του επισκέφτηκε την επιχείρηση και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους.

Κινητοποίηση για τη Ζώνη

Τα συντονισμένα αγωνιστικά πυρά των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Δήμου Περάματος άρχισε να δέχεται η κυβέρνηση, η οποία αρνείται να διασφαλίσει την παραγωγική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό, αυτού του μοναδικού παραγωγικού τμήματος του ΟΛΠ, που αποτελεί και το μοναδικό οικονομικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Μεθαύριο Δευτέρα εργατοτεχνίτες της Ζώνης και δήμος θα αποκλείσουν για δύο ώρες από τις 9 ως τις 11 το πρωί, το τέρμα Περάματος, όπου καταπλέουν τα φέρι-μποτ από και προς Σαλαμίνα.

Εργατοτεχνίτες, δήμος και εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τη σύσταση ενιαίου Οργανισμού για τη λειτουργία της Ζώνης και την ορθολογική διαχείρισή της, κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων και δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σύγχρονες δεξαμενές, ναυπηγικές κλίνες, δίκτυα νερού, ρεύματος πυρόσβεσης, σύγχρονοι γερανοί, διώξιμο των πλοίων που καταλαμβάνουν ντόκους της Ζώνης, για να ξεχειμωνιάσουν, καμία αμφισβήτηση και αλλαγή των ορίων που λειτουργεί σήμερα η Ζώνη.

Θύμα εργατικού δυστυχήματος 60χρονος

Τραγικό θάνατο βρήκε τη Δευτέρα το πρωί ο 60χρονος εργάτης Αρ. Χιώτης στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια εργασιών της ΔΕΗ για την εγκατάσταση στύλων στην περιοχή Ξαμπέλια, όταν στην προσπάθειά του να ενεργοποιήσει κομπρεσέρ της εταιρίας ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ καταπλακώθηκε απ' αυτό.

Σε ανακοίνωση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλεται ότι δυστυχώς επιβεβαιώνεται τραγικά ο κανόνας πως "όταν έχουμε πτώση του βιοτικού επιπέδου, αύξηση της ανεργίας, εντατικοποίηση της εργασίας, σαφώς θα έχουμε και αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων".

Το ΠΕΚ καταγγέλλει και τις συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η έλλειψη ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, αφού "αφήνει ασύδοτους τους εργολάβους και γενικότερα τους εργοδότες να θυσιάζουν τις ζωές των εργατών στο βωμό του κέρδους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ