Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Σφοδρές αντιδράσεις συνδικάτων για τις δηλώσεις Νεκτάριου - Παπαϊωάννου, καθώς και τις "συνταγές" του ΔΝΤ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑΜ. Νεκτάριου,αλλά και του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος για μια μεγάλης έκτασης έφοδο κατά της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και οι αποφάσεις παράδοσης της διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ σε ιδιώτες. Αποφάσεις, που εντάσσονται ακριβώς σ' αυτούς τους διαλυτικούς σχεδιασμούς.

"Θανάσιμο νυστέρι", χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, τις οποίες "σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση", η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ σε ανακοίνωσή της. Καταγγέλλει ότι οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ και του υπουργού Εργασίας "προετοιμάζουν το έδαφος για την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς αμφισβητούν ολόκληρο τον κορμό του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης".

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την "εγκληματική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης" στην οποία, καθώς και στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσάπτει "την κατηγορία της βαρύτατης ενοχής για το κατάντημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που αποτελεί προϊόν καταλήστευσης των ταμείων". Υπογραμμίζει ότι "δε δικαιούνται να δηλώνουν ανησυχία για την πορεία του συστήματος", αφού στοχεύουν μ' αυτές τις δηλώσεις "να προχωρήσουν στο έγκλημα που προετοιμάζουν για την αφαίρεση απαράγραπτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Τέλος, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πολιτική σκληρής λιτότητας, που "τη βιώνουν οι συνταξιούχοι επί 13 χρόνια, όταν οι μεγαλοβιομήχανοι θησαυρίζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος του λαού". Καταγγέλλει, επίσης, ως "εξαπάτηση" την πτώση του πληθωρισμού αφού - όπως τονίζει - προέρχεται "από την παντελή έλλειψη αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων", ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο λαός "με τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, με συνεχείς, μαζικούς και ενωτικούς αγώνες θα δώσει απάντηση, θα γκρεμίσει τα σχέδια και τις αντιλαϊκές επιλογές".

Με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την προσπάθεια που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων για την κατάργηση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών κατακτήσεων και καλεί τη ΓΣΕΕ να αντιπαλέψει επιτέλους αυτές τις μεθοδεύσεις και τα σωματεία να επαγρυπνούν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τις "συνταγές" και τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παραπέρα μείωση των μισθών και την ανατροπή του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης καταδικάζει, επίσης, με δελτίο Τύπου το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το ΕΚΠ δεν μπορεί να αποδεχτεί, σημειώνεται, τις "συνταγές" για παραπέρα μείωση των μισθών στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κάτω από τα όρια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Είναι άλλωστε γνωστό, επισημαίνεται, ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν συμπιεστεί σημαντικά οι μισθοί, ενώ το κόστος εργασίας είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Πρέπει η κυβέρνηση, αλλά και το ΔΝΤ - υπογραμμίζεται - να θυμούνται και να γνωρίζουν πως το κόστος της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας στηρίχτηκε στη συμπίεση των μισθών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, αλλά αντίθετα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις, που θα προστατεύουν το εισόδημα των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ