Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ξεπούλημα οδηγείται και το λιμάνι Βόλου!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στο Βόλο δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Η ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού σε ΑΕ, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλου Μ. Κουντούρης

Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ήταν μόνο η αρχή, καθώς στα αρπαχτικά χέρια των ιδιωτών θα παραδώσει η κυβέρνηση όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας,με ό,τι αυτό σημαίνει ακόμα και για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι το λιμάνι του Βόλου,όπως προέκυψε από δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη,κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σκιάθο.Οπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο του Βόλου ο υπουργός Στ. Σουμάκης ανέφερε ότι σχεδιάζεται, τα λιμάνια στρατηγικής σημασίας -όπως του Βόλου- να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες,όπως έγινε με τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης!

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους τοπικούς φορείς της Σκιάθου ο υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι έχει έτοιμη σχετική διάταξη η οποία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και θα προβλέπει ότι θα δοθούν τα λιμάνια περιφερειακής σημασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, εκτός από τα λιμάνια στρατηγικής σημασίας, όπως το λιμάνι του Βόλου, το οποία θα διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρία.

Μάλιστα ο γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Τσουροπλής,με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπου του Βόλου, για το θέμα που προέκυψε σημείωσε ότι ο υπουργός "αναφέρθηκε σε μια σκέψη η οποία συζητείται εδώ και ένα χρόνο. Δε νομίζω ότι είναι κακό. Δε γίνεται τίποτα εν κρυπτώ. Οτι τα μεγάλα λιμάνια θα γίνουν ΑΕ, κάτι παρόμοιο με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και αυτό είναι γνωστό".Οι δηλώσεις του υπουργού "σήκωσαν θύελλα" αντιδράσεων στο Βόλο. Ο δήμαρχος Βόλου Μιχάλης Κουντούρης,με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, επισημαίνει ότι η ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού σε ανώνυμη εταιρία έχει τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή του και εκφράζει την ανησυχία του επειδή, όπως αναφέρει, "αυτή η βαρυσήμαντη εξαγγελία" έγινε χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης και οι φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το λιμάνι. Ο δήμαρχος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι μια σειρά σημαντικές λειτουργίες του λιμανιού και τμήματα που εκτείνονται κατά μήκος του κεντρικού ιστού της πόλης έχουν άμεση σχέση με τη σωστή ανάπτυξη και τη λειτουργία του Βόλου και δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίρνει μια τέτοια απόφαση χωρίς πρώτα να γίνει συζήτηση σε ισότιμη βάση με το δήμο. Ακόμα ο δήμος έχει βαρύνουσα γνώμη σε θέματα του λιμανιού, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του, συνολικού εμβαδού 430 στρέμματα, είναι ιδιοκτησία του και επιπλέον στο λιμάνι υπάρχουν προστατευόμενοι βιότοποι "και όπως είναι ευνόητο δεν μπορούν να περιέλθουν στην ευθύνη μιας ΑΕ και πολύ περισσότερο των ιδιωτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ