ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανστρατιά για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στο Σύνταγμα, καλούνται οι εργαζόμενοι να διαδηλώσουν κατά του ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής" και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, κατά της προσπάθειας διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της πλήρους αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια συνδικαλιστών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, με στόχο: Την υπεράσπιση της "Ολυμπιακής" και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα από το πλιάτσικο και το ξεπούλημα. Την περιφρούρηση, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τη διεκδίκηση μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την προστασία των ανέργων, καθώς και για μια σειρά ακόμα αιτήματα.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους σε πανστρατιά, συσπείρωση και πάλη για την απόκρουση της λυσσαλέας επίθεσης, που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εναντίον κάθε κατάκτησής τους. Προειδοποιούν ότι το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων δεν αφορά μόνο όσους εργάζονται σ' αυτές, αλλά όλους τους εργαζόμενους και το λαό, αφού θα μετατρέψει βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες σε πανάκριβα εμπορεύματα στα χέρια των καπιταλιστών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανάλογες κινητοποιήσεις θα προγραμματιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τη Δευτέρα, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα,στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τις θέσεις και τις προτάσεις του. Ηδη, έχει συναντηθεί με την Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον γραμματέα της ΑΚΟΑ Γ. Μπανιά.

Στο μεταξύ, χτες, στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης "Δράκος Πολέμης", συζητήθηκε η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου και αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή των εργατών σ' αυτό, αφού όλοι συμφώνησαν ότι είναι καθήκον πρώτιστα της εργατικής τάξης η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

Επίσης, με απόφασή του, συμμετέχει και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων,με πρωτοβουλία του οποίου καλούνται σε σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις, για τον τρόπο προώθησης του συντονισμού δράσης, αλλά και για τη συγκρότηση αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής επιτροπής από εργαζόμενους και συνδικαλιστές του κλάδου.

Μέχρι και την Πέμπτη, έχουν προγραμματιστεί δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, καθώς και συσκέψεις και συγκεντρώσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα πραγματοποιείται σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών του επισιτισμού - τουρισμού στο Σωματείο Σερβιτόρων, καθώς και περιοδείες σε υποκαταστήματα της Αγροτικής, σε εργοτάξια του Μετρό και της Αττικής Οδού, σε επιχειρήσεις μετάλλου στα Λιόσια. Την Τρίτη, το Συνδικάτο Μετάλλου "Ο Προμηθέας" πραγματοποιεί σύσκεψη των μεταλλεργατών των Δυτικών Συνοικιών στο Περιστέρι, ενώ θα γίνουν περιοδείες σε βιοτεχνίες μετάλλου στο Βοτανικό, στη "Σεξ Φορμ", στα Σπάτα, στην Εμπορική Τράπεζα κ.α.

Στο ξεπούλημα οδηγείται και το λιμάνι Βόλου!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στο Βόλο δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Η ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού σε ΑΕ, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλου Μ. Κουντούρης

Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ήταν μόνο η αρχή, καθώς στα αρπαχτικά χέρια των ιδιωτών θα παραδώσει η κυβέρνηση όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας,με ό,τι αυτό σημαίνει ακόμα και για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι το λιμάνι του Βόλου,όπως προέκυψε από δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη,κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σκιάθο.Οπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο του Βόλου ο υπουργός Στ. Σουμάκης ανέφερε ότι σχεδιάζεται, τα λιμάνια στρατηγικής σημασίας -όπως του Βόλου- να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες,όπως έγινε με τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης!

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους τοπικούς φορείς της Σκιάθου ο υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι έχει έτοιμη σχετική διάταξη η οποία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και θα προβλέπει ότι θα δοθούν τα λιμάνια περιφερειακής σημασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, εκτός από τα λιμάνια στρατηγικής σημασίας, όπως το λιμάνι του Βόλου, το οποία θα διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρία.

Μάλιστα ο γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Τσουροπλής,με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπου του Βόλου, για το θέμα που προέκυψε σημείωσε ότι ο υπουργός "αναφέρθηκε σε μια σκέψη η οποία συζητείται εδώ και ένα χρόνο. Δε νομίζω ότι είναι κακό. Δε γίνεται τίποτα εν κρυπτώ. Οτι τα μεγάλα λιμάνια θα γίνουν ΑΕ, κάτι παρόμοιο με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και αυτό είναι γνωστό".Οι δηλώσεις του υπουργού "σήκωσαν θύελλα" αντιδράσεων στο Βόλο. Ο δήμαρχος Βόλου Μιχάλης Κουντούρης,με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, επισημαίνει ότι η ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού σε ανώνυμη εταιρία έχει τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή του και εκφράζει την ανησυχία του επειδή, όπως αναφέρει, "αυτή η βαρυσήμαντη εξαγγελία" έγινε χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης και οι φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το λιμάνι. Ο δήμαρχος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι μια σειρά σημαντικές λειτουργίες του λιμανιού και τμήματα που εκτείνονται κατά μήκος του κεντρικού ιστού της πόλης έχουν άμεση σχέση με τη σωστή ανάπτυξη και τη λειτουργία του Βόλου και δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίρνει μια τέτοια απόφαση χωρίς πρώτα να γίνει συζήτηση σε ισότιμη βάση με το δήμο. Ακόμα ο δήμος έχει βαρύνουσα γνώμη σε θέματα του λιμανιού, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του, συνολικού εμβαδού 430 στρέμματα, είναι ιδιοκτησία του και επιπλέον στο λιμάνι υπάρχουν προστατευόμενοι βιότοποι "και όπως είναι ευνόητο δεν μπορούν να περιέλθουν στην ευθύνη μιας ΑΕ και πολύ περισσότερο των ιδιωτών".

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνολική πρόταση για τα προβλήματα

Την πρότασή της για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδας αποτυπώνει η ΕΣΑΚ της ΤτΕ, σε ανακοίνωσή της. Την πρόταση αυτή η παράταξη κατέθεσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, αλλά απορρίφθηκε από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και "Παρέμβαση".

Οπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική λιτότητας και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, έχει βάλει πλώρη για το αντιασφαλιστικό πακέτο, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - συνεχίζει - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και φυσικά του ΣΥΤΕ, αρνείται να ενημερώσει τους εργαζόμενους, να οργανώσει την αντίστασή τους, ακόμα και να συζητήσει ένα ψήφισμα που κατέθεσε η ΕΣΑΚ ενάντια στο ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων".

Αναφερόμενη στα προβλήματα των εργαζομένων στην Τράπεζα, η ΕΣΑΚ σημειώνει, σε ό,τι αφορά στην απασχόληση: "Η διοίκηση προχωρά σε αλλαγές, δείχνει ότι έχει σχέδιο, που μόλις βρει την ευκαιρία θα επιχειρήσει να το υλοποιήσει". Η ΕΣΑΚ καλεί το ΔΣ του ΣΥΤΕ να πράξει το καθήκον του και να ζητήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας να "ανοίξει τα χαρτιά της" και στη συνέχεια να ενημερώσει τους εργαζόμενους.

Για το "εφάπαξ", υπογραμμίζεται ότι "πρέπει να μπει τέρμα στη ληστεία των χρημάτων μας, ζητάμε εδώ και τώρα να γίνει δεκτή η ομόφωνη απόφαση της ειδικής επιτροπής". Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, σημειώνει πως πρέπει "να προχωρήσει άμεσα η θέση που έχουν εκφράσει οι εργαζόμενοι με δημοψήφισμα για ένταξη των Ταμείων στην ΤΕ με νομοθετική ρύθμιση".

Ακόμα, στην ανακοίνωση αναλύονται οι προτάσεις της παράταξης για ζητήματα, όπως τα εξομοιωτικά θέματα, η αποζημίωση και το επίδομα γάμου σε διαζευγμένους, η οικονομική προαγωγή, οι προαγωγές, οι καλύψεις των κενών οργανικών θέσεων, η εργοδοτική ενίσχυση στο ΚΕΑ - ΣΥΤΕ κ.ά.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, η παράταξη πρότεινε στο ΔΣ να κληθεί σε συνέλευση το προσωπικό, να γίνουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις, προειδοποιητικές συναντήσεις με τη διοίκηση, να παρθούν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης κ.ά. Αναφορικά τώρα με τη στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΤΕ, διαπιστώνεται ότι: "ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και "Παρέμβαση" ταυτίστηκαν πλήρως στην απόφαση, αφήνουν στο απυρόβλητο τους κύριους υπεύθυνους, την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία, κανείς τους δεν πρότεινε ουσιαστικά μέτρα πίεσης, θεωρώντας ότι με "κοινωνικό διάλογο" και αλληλογραφία θα λυθούν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους".

Καταλήγοντας, η παράταξη σημειώνει ότι "αν και οι πολιτικοσυνδικαλιστικοί συσχετισμοί εξακολουθούν να είναι δυσμενείς, η ΕΣΑΚ, τόσο σε γενικότερο επίπεδο, όσο και στον ΣΥΤΕ, θα πιέσει για λύσεις. Η συμπόρευση κι άλλων εργαζομένων μαζί της θα βοηθήσει για καλύτερα αποτελέσματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ