ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Προσπάθεια υποβάθμισης και κουκουλώματος

Οι αρμόδιοι φορείς ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον και κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη, για να ριχτεί άπλετο φως

Δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να θίξει το μέγα θέμα της διαφθοράς στη δημόσια ζωή του τόπου, αλλά απεναντίας θέλει να κουκουλώσει το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής,μετά τους κραδασμούς που προξένησαν οι καταγγελίες του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλα, μίζες και διαφθορά, αρχίζει να τα "μαζεύει" και ρίχνει το μπαλάκι στον πρωθυπουργό της χώρας Κ. Σημίτη. Εκείνος με τη σειρά του πετάει το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κανείς δε δείχνει προθυμία να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως στο θέμα των σκανδάλων.

Χτες κατέθεσε στον εισαγγελέα, Εμ. Ρασιδάκη, ο βουλευτής Γ. Καψής και προσκόμισε δύο εκθέσεις που αφορούν τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και τα δημόσια έργα. Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες που είχε κάνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, λέγοντας, συγκεκριμένα ότι "δεν έκανα καμιά καταγγελία"!

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς, καταφέρθηκε και κατά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, υπονοώντας ότι παραβλέπει και υποτιμά τις καταγγελίες του που ήταν "πολιτικές" και όχι "καταγγελτικές". "Η μόνη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί στην ομιλία μου, είπε ο Γ. Καψής, είναι: "Οχι δεν υπάρχει διαφθορά, είμεθα ένας κόσμος ηθικά και αγγελικά πλασμένος". Οποιος το πιστεύει, ας το διακηρύξει". Σε άλλο σημείο απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε: "Δυστυχώς η θέση μου παρεννοήθη, και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος με εκάλεσε να "παραδώσω τα στοιχεία στον εισαγγελέα"".

Ο Γ. Καψής μίλησε ακόμη και για προσπάθεια "ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου", φωτογραφίζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης. "Δε θεωρώ επιτρεπτό, είπε, να ποινικοποιείται ο πολιτικός λόγος, γιατί φθάνουμε σε περιγραφή των επιταγών του Συντάγματος".

Παράλληλα, ο βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την απορία του και διατύπωσε το ερώτημα, γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν εκκινήθη ο αρμόδιος εισαγγελέας και να διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, εναντίον άλλων υπουργών και συναδέλφων του που κατά καιρούς είχαν κάνει δηλώσεις για διαφθορά και σκάνδαλα. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και τα δημόσια έργα, για τις "κομπίνες με τα offsets", για τις παρανομίες στα περιφερειακά και δημοτικά έργα που καλύπτονται από το "νόμο της ομερτά", για επιχορηγήσεις σε ορισμένα ιδρύματα που είχαν θεωρηθεί "μαϊμούδες" κλπ.

Τέλος, ο Γ. Καψής στις δηλώσεις του είπε ότι η θέση του "ήταν σαφώς και αποκλειστικώς πολιτική και όχι καταγγελτική" και ότι μοναδικός στόχος του ήταν να πείσει την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αποδυθεί σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, η οποία να είναι διαχρονική, διακομματική και διεπαγγελματική.

Αιχμές κατά του Γ. Καψή άφησε χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος σε δηλώσεις του είπε, ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τεκμηριώσει στον εισαγγελέα τις καταγγελίες του, γιατί πρόκειται για συγκεκριμένες καταγγελίες και όχι για φήμες.

Μάλιστα, ο υπουργός της Δικαιοσύνης, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, αν το θέμα με τις καταγγελίες Καψή είναι πολιτικό ή νομικό, με νόημα απάντησε: "Αν αυτά τα έλεγε μέσα στη Βουλή, τότε μόνο αν υπήρχε συκοφαντική δυσφήμιση, διώκεται ο βουλευτής, ύστερα από άδεια της Βουλής, η οποία πρέπει να άρει την ασυλία του. Ομως αυτά ειπώθηκαν και καταγγέλθηκαν έξω από τη Βουλή. Από εκεί και ύστερα, πρέπει να τεκμηριώσουμε κάτι που λέμε ή τις καταγγελίες μας".

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η "διαφθορά" όχημα για αυταρχικά μέτρα

Εκμεταλλευόμενη μεμονωμένο κρούσμα διαφθοράς η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης συκοφαντεί και επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους, ώστε να μετατραπούν σε άβουλα όργανα των κυβερνητικών εντολών

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και εντυπωσιοθηρίας προχώρησε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, με πραγματικούς στόχους όμως τη συκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη μετατροπή τους σε πειθήνια όργανα των κυβερνητικών εντολών.

Εκμεταλλευόμενη ένα μεμονωμένο "κρούσμα διαφθοράς", η υπουργός βάζει σε ταχεία εφαρμογή τις αυταρχικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα (πειθαρχικά συμβούλια και "παραπτώματα"), τις οποίες επισείει ως "δαμόκλειο σπάθη" πάνω από τα κεφάλια των υπαλλήλων, τους οποίους επιχειρεί να τρομοκρατήσει ενόψει και των αντιλαϊκών και αντιυπαλληλικών μέτρων που προωθούνται γενικότερα στο δημόσιο τομέα (ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι αντιδρά δυναμικά και άμεσα στις καταγγελίες που έγιναν τελευταία από κυβερνητικούς βουλευτές για"διαφθορά" στο δημόσιο τομέα.

Χθες, η Β. Παπανδρέου "ανακάλυψε" την περίπτωση δύο υπαλλήλων που εργάζονται στο Εθνικό Τυπογραφείο, που έχουν καταδικαστεί για παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων και τη σκανδαλώδη μεταχείριση που έτυχαν από τα ελεγκτικά όργανα, με άμεσο στόχο να "κινητοποιήσει" τα πειθαρχικά συμβούλια σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα και να αποπροσανατολίσει για τις πραγματικές αιτίες της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Η υπόθεση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα διέρρεε χτες το Γραφείο της υπουργού, δύο υπάλληλοι που εργάζονταν στο Εθνικό Τυπογραφείο κατηγορήθηκαν ότι χρηματίζονταν για να εκδίδουν παράνομα πιστοποιητικά ποινικού μητρώου. Πριν από ένα χρόνο το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο επέβαλε στους δύο υπαλλήλους αργία ενός έτους, ενώ το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση. Στα τέλη του περασμένου χρόνου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τους δύο υπαλλήλους σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 500.000 δρχ. Ενα χρόνο μετά, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επανεξετάζει την υπόθεση και με ψήφους 3 έναντι 2 επαναφέρει τους δύο υπαλλήλους στην υπηρεσία. Η απόφαση αυτή "εξόργισε" την υπουργό, η οποία έδωσε εντολή στην ειδική γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, Β. Τσιμπίδα, να αναστείλει την άσκηση καθηκόντων από τους δύο υπαλλήλους και να τους παραπέμψει, την Παρασκευή, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η ίδια η Β. Παπανδρέου, με τις αρμοδιότητες που έχει από τον υπαλληλικό κώδικα, παρέπεμψε στο Πειθαρχικό και τους δύο εργαζόμενους που στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο είχαν ψηφίσει υπέρ της επαναφοράς των δύο καταδικασθέντων υπαλλήλων στην υπηρεσία. Ταυτόχρονα, όμως, με επείγουσα εγκύκλιο σε όλες τις υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα ζητείται να της αποσταλούν πόσες υποθέσεις εκκρεμούν στα Πειθαρχικά Συμβούλια, πόσο χρόνο και για ποια αδικήματα. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν μέχρι αύριο Πέμπτη.

ΔΗΚΚΙ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά

Την ένταξη του ΔΗΚΚΙ στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου "Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς" ενέκρινε η ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ στην προχθεσινή συνεδρίασή της, μετά από εισήγηση του Δ. Τσοβόλα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε στην εισήγησή του ότι η ομάδα αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και επιτρέπει "να ελπίζουμε ότι έχουμε μια ευρεία βάση για κοινή πανευρωπαϊκή προσπάθεια, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς απώλεια φυσιογνωμίας".

Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δ. Τσοβόλας επισήμανε ότι "το ΔΗΚΚΙ έχει τον καθοριστικό ρόλο", προσθέτοντας ότι "γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αν θέλουμε να λειτουργούμε πολιτικά και αν εννοούμε - και το εννοούμε - ότι το ΔΗΚΚΙ μπορεί και πρέπει να γίνει κίνημα εξουσίας".

Εχασε τη ζωή του 23χρονος αλεξιπτωτιστής

Συμμετείχε στη διακλαδική άσκηση "ΣΑΡΙΣΑ '99"

Και τρίτο κατά σειρά δυστύχημα στους κόλπους του Ελληνικού Στρατού. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχασε τη ζωή του ένας 23χρονος αλεξιπτωτιστής, που μετείχε στην τελική φάση της διακλαδικής άσκησης "Σάρισα '99", η οποία διεξάγεται στην περιοχή Ασκού Προφήτη στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ο άτυχος αλεξιπτωτιστής Παναγιώτης Συριανός,εθελοντής πενταετούς υποχρέωσης, βρήκε τραγικό θάνατο πραγματοποιώντας ελεύθερη πτώση από μεταγωγικό αεροσκάφος "C-130". Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έσπασε ο αριστερός ιμάντας του αλεξιπτώτου με αποτέλεσμα αυτό να μην ανοίξει. Ο λοχίας υπηρετούσε στη Δεύτερη Μοίρα Αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στον Ασπρόπυργο και μετείχε στην άσκηση μαζί με άλλους 400 συναδέλφους του. Εμπειρογνώμονες του Ελληνικού Στρατού διεξάγουν έρευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Στο μεταξύ θύματα τροχαίου έπεσαν δύο επιλοχίες που υπηρετούν στην 501 ΜΤΠ Γιαννιτσών, που αυτή την περίοδο έχει μεταφερθεί σχεδόν σύσσωμη στο Κόσσοβο υπό αμερικάνικη διοίκηση. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία και ανατράπηκε στις 6 χτες το πρωί στο ύψος του Κορινού Πιερίας. Το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες, οι δύο, όμως, επιλοχίες κατάφεραν να βγουν από αυτό. Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο Μάρκος Καλαϊτζιδάκης, 26 ετών από το Ρέθυμνο, ο οποίος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ελαφρότερα ο οδηγός του αυτοκινήτου Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Οι δύο άνδρες βρίσκονταν με άδεια στην Ελλάδα και κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Στρατόπεδο Καρατάσσου, προκειμένου να επιστρέψουν στη μονάδα τους στο Ουρόσεβατς.

Νεκρός στρατιώτης

Στα είκοσί του μόλις χρόνια, αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι με το ατομικό του ντουφέκι και υπέκυψε λίγο αργότερα ο μόνιμος λοχίας Τεθωρακισμένων Σ. Θ. από τη Χαλκίδα. Ο στρατιώτης υπηρετούσε σε Μονάδα της Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ ο αυτοτραυματισμός συνέβη στις 5.30 το πρωί χτες μετά το πέρας υπηρεσίας περιπόλου πυρασφάλειας που εκτελούσε ο στρατιώτης. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου, απλώς, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια της αυτοκτονίας - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - διερευνώνται ενώ διατάχτηκε ένορκη προανάκριση.

ΕΣΗΕΑ - ΕΣΡ
Συντονίζουν τις προσπάθειες

Κοινή ήταν η διαπίστωση στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Παύλο Σούρλα, ότι πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες της ΕΣΗΕΑ και του ΕΣΡ, προκειμένου να ξεκαθαριστεί "απόλυτα" το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξέθεσε στον Παύλο Σούρλα τις απόψεις της για θεσμικά και άλλα θέματα που αφορούν στο χώρο των ΜΜΕ.

Συμφωνήθηκε στενότερη συνεργασία και στο πλαίσιο αυτής το ΕΣΡ θα θέσει υπόψη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το τελικό κείμενο των αρχών δεοντολογίας ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών που επεξεργάζεται το ΕΣΡ. Αποφασίστηκε επίσης, να συντονιστούν οι προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, για να διευρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο στο χώρο των ΜΜΕ η ελεύθερη έκφραση, με βάση κοινά αποδεκτές αξίες, αλλά και όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ