ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ
Εγκαταλείπεται για να... εκχωρηθεί

Στον οδό Αρδηττού, απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και το γύρω αρχαιολογικό χώρο, ανάμεσα σε γκρεμίσματα και συντρίμμια, βρίσκονται τα λείψανα του ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας.Το οικόπεδο έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού πριν χρόνια, αλλά η αποπληρωμή δεν έχει γίνει ακόμα. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που δικαιωματικά ανήκει στο ΥΠΠΟ και το οποίο οφείλει να τον προστατεύσει.Παρ' όλα αυτά ο χώρος του ναού μοιάζει περισσότερο με οικόπεδο για απόρριψη μπαζών... Θυμίζουμε ότι στο οικόπεδο ο Αντώνης Λιβανός σχεδίαζε την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου, που θα λειτουργούσε ως εστιατόριο, αίτημα που απορρίφθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εντούτοις, αν και απέχει μόλις μια δρασκελιά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το οικόπεδο δεν εντάχθηκε στην Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων.Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντ. Λιβανός όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί του αιτήματός του, αλλά ετοιμάζεται να το επαναφέρει, εκμεταλλευόμενος προφανώς την εκκρεμότητα της απαλλοτρίωσης και την εξαίρεση του χώρου από την Ενοποίηση.

Αν προσθέσουμε την απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης του χώρου, τότε μπορούμε να πούμε ότι μέσω της πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσης του χώρου μεθοδεύεται, ίσως, η τελική εκχώρησή του.Αλλωστε η εν λόγω τουριστική επιχείρηση σ' αυτό το σημείο θα είναι πολλαπλά κερδοφόρα, δεδομένης της αναβάθμισης της περιοχής μετά την Ενοποίηση.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών διαβλέποντας τον κίνδυνο της παραχώρησης, διά της πλαγίου οδού, του αρχαιολογικού χώρου, ετοιμάζει επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ,ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.Και βέβαια αυτό που κατ' αρχήν χρειάζεται είναι το ΥΠΠΟ να κάνει αισθητή την παρουσία του στον αρχαιολογικό χώρο, καθαρίζοντας και αναβαθμίζοντας την εικόνα του μνημείου. Το αντίθετο θα ερμηνευθεί μόνο ως μεθοδευμένη εκχώρηση.

Δ. Μ.

Αστέρια του χορού στην Καλαμάτα

Για πέμπτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος το καλοκαίρι - από 16 έως 26/7 - το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας,το οποίο οργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού,με καλλιτεχνική διευθύντρια την Βίκυ Μαραγκοπούλου.Το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις ξένων καλλιτεχνών που σφράγισαν την εξέλιξη του χορού στον αιώνα μας, παρουσίαση χορευτών και χορογράφων που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και την ανανέωση της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας, αλλά και προβολή των διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών και ερμηνευτών του χορού, είναι οι τρεις άξονες της φετινής διοργάνωσης.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ομάδα μοντέρνου χορού "Murray Louis and Nikolais Dance" (16 - 17/7). Ακολουθεί (18/7) η ομάδα "Ινμπαλ Πίντο" από το Ισραήλ με το έργο "Wrapped".Στις 20/7 το "Μικρό Χορευτικό Θέατρο" της Λίας Μελετοπούλου θα παρουσιάσει το βραβευμένο έργο "Κλυταιμνήστρα η ιστορία μιας γυναίκας που...",ενώ στις 21/7 η "Ομάδα Σύγχρονου Χορού" του Χάρη Μανταφούνη θα παρουσιάσει τις "Αιωρήσεις".Με δύο χορογραφικές συνθέσεις συμμετέχει (22 και 23/7) στις φετινές εκδηλώσεις ο Βρετανός Ράσελ Μάλιφαντ.Στη συνέχεια (24/7) ο Πορτογάλος χορογράφος Ρούι Χόρτα θα παρουσιάσει μια σύνθεση βασισμένη στην ιδέα του "Αγνώστου" και στο γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει ερωτήσεις χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 26/7 με την "Ανθρώπινη δίψα" από την "Ομάδα Εδάφους".Η φετινή μουσική εκδήλωση περιλαμβάνει ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Σγούρου (19/7). Σημειώνουμε τέλος, ότι από τις 16 έως τις 26/7, στο πλαίσιο του φετινού σεμιναρίου, θα διδάξει σύγχρονο χορό ο διακεκριμένος χορευτής και δάσκαλος Τζέρεμι Νέλσον.

Πραγματοποιήθηκαν, όπως ήταν προγραμματισμένο από το Μουσείο

Πραγματοποιήθηκαν, όπως ήταν προγραμματισμένο από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,η ημερίδα (12/7) "Τα πολλά πρόσωπα της Αντιγόνης", καθώς και οι παραστάσεις θιάσου "Τομή" με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή από τις 9 - 13/7. Ματαιώθηκαν όμως λόγω "τεχνικών δυσκολιών" οι παραστάσεις που επρόκειτο να δοθούν σήμερα και αύριο.

Φωτογραφίζοντας την Ανάγνωση

Η σχέση των αναγνωστών με το βιβλίο είναι το θέμα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Φωτογραφίας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, που προκηρύσσεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, με διοργανωτή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,στη Γαλλία και στη Σουηδία.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από 1/7 - 31/10/99 και όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη "δίνει στους θιασώτες της φωτογραφικής τέχνης μία διευρυμένη δυνατότητα αναζήτησης και αποτύπωσης της σχέσης του αναγνώστη με το βιβλίο και την ανάγνωση. Μιας σχέσης που, παρότι λέγεται πως είναι μοναχική, αποδεικνύεται συχνά άκρως επικοινωνιακού χαρακτήρα".

Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των συμμετοχών είναι η 31η Οκτωβρίου 1999 και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές στη διεύθυνση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα 105 64.

Κάθε φωτογράφος μπορεί να συμμετάσχει είτε με μία μόνο φωτογραφία είτε με μία θεματική ενότητα, δύο έως έξι φωτογραφιών. Εκτός από τα βραβεία, κάθε εθνική επιτροπή θα επιλέξει τις 50 καλύτερες φωτογραφίες, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον κοινό ευρωπαϊκό κατάλογο, καθώς και στην κοινή έκθεση που θα γίνει μετά την απονομή των βραβείων στη Γαλλία.

Από τη μέρα απονομής των βραβείων και επί πέντε χρόνια, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα χρησιμοποιεί και θα θέτει σε κυκλοφορία τις βραβευμένες φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, με τη μορφή εκθέσεων, καταλόγου, προβολής των έργων σε δημόσιους χώρους, ενημερωτικών φυλλαδίων κ.ά.

Δίμηνη προετοιμασία σε 25 υποψήφιους για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ΥΠΠΟ στις δραματικές σχολές (ιδιωτικές και του Εθνικού Θεάτρου) θα κάνει ο Αλέκος Αλεξανδράκης,συνεργάτης του αξέχαστου Βασίλη Διαμαντόπουλου.Η προετοιμασία θα γίνει από τις 16/7 - 16/9, σε μονολόγους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας των ενδιαφερομένων που μπορούν να εγγραφούν δωρεάν. Πληροφορίες 10πμ - 9μμ, στα τηλ. 5200.096, 5222.762.

  • Η Πειραϊκή Δημοτική Επιχείρηση Εύξεινου Πόντου και Ανατολικής Μεσογείου, διοργανώνει σήμερα (9μμ) στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, μια ξεχωριστή καλοκαιρινή βραδιά, στην οποία συμμετέχει το γνωστό ρώσικο συγκρότημα λαϊκών χορών και τραγουδιών "SKAZY".Συμμετέχουν: Το Κέντρο Ελληνικών Χορών "Δωδώνη", ο Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ο Λαογραφικός Ομιλος Μεγάρων "Οι χοροί της Τράτας" και το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού.

Εκδήλωση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι πραγματοποιείται σήμερα στο "Βεάκειο" του Πειραιά. Το Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς "Οι Μωμόγεροι" θα παρουσιάσει ένα χρονικό στον προσφυγικό ελληνισμό με τίτλο "Τραπεζούντα - Πόλη - Σμύρνη - Πειραιάς". Στη συνέχεια θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη και θα παρουσιαστούν παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ρεμπέτικο τραγούδι, όπως διαμορφώθηκε στον Πειραιά. Η βραδιά θα κλείσει με την "Αθηναϊκή Κομπανία".

Ο Δήμος Κέρκυρας και το λογοτεχνικό περιοδικό "Πόρφυρας",διοργανώνουν (14, 15/7) για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά στην Κέρκυρα "Διήμερο Λόγου",στον "Κήπο του Λαού" (8.30μμ). Την πρώτη μέρα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Θεοφάνης Κακριδής, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ντέιβιντ Κόνολι και Μαρία Τσούτσουρα θα συζητήσουν γύρω από το θέμα "Για έναν Οδυσσέα μετά την Ιθάκη",ενώ τη δεύτερη μέρα θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με θέμα "Η Ιθάκη ως αφετηρία".

Επίσημη "Οθέλλου"

Επίσημη πρεμιέρα έχει σήμερα στο θέατρο Λυκαβηττού (9.30μμ) ο θίασος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ, με τον σαιξπηρικό "Οθέλλο".Η παράσταση στο Λυκαβηττό θα επαναληφθεί και αύριο την ίδια ώρα. Θυμίζουμε ότι ο "Οθέλλος" παρουσιάζεται σε μετάφραση Οδυσσέα Νικάκη - Ιάνη Κελαδηνού,σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου - Μιχαήλ Ζάιμπελ,σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου,κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ,μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου,κίνηση Σίμωνα Πάτροκλου,σπαθογραφία Γεννάδιου Πάτση.Παίζουν Κώστας Καζάκος, Τάκης Χρυσικάκος, Μαριάνθη Σοντάκη, Μπέττυ Βαλάση, Δημήτρης Καμπερίδης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Μούτσιος, Σταμάτης Τσελέπης, Μαριάννα Κάλμπαρη κ.ά. Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών. Σημειώνουμε ότι διανέμονται και δωρεάν εισιτήρια από την Εργατική Εστία.

"Γεύμα" με έναν Μυκηναίο

"Η έκθεση που θα απολαύσετε ωσί και οσφρήσει είναι πρωτοποριακή στη σύλληψή της η παντοδαπή πληροφόρηση που παρέχεται παιδευτική, ευχάριστη και εύπεπτη, το θέμα πρωτότυπο και ελκυστικό στη διαπραγμάτευή του, ώστε να δικαιολογείται η εύλογη αδυναμία σας να κρατήσετε τραπέζι".

Το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι διαφημιστικό σποτ εκλεπτυσμένου εστιατορίου, αλλά η "πρόσκληση" προς το κοινό του διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γιάννη Τουράτσογλου,εγκαινιάζοντας προχτές την έκθεση "Μινωιτών και Μυκηναίων γεύσεις".

Μέχρι τώρα μάθαμε να κοιτάμε ένα αγγείο ως αρχαίων δημιουργία, προφανώς για να εξυπηρετούν κάποια δραστηριότητα. Ποια όμως; Τι έβαζαν στα δοχεία τους; Τι έτρωγαν και τι έπιναν; Πώς συνδύαζαν το φαγητό με το ποτό τους; Ποια ήταν η χλωρίδα και η πανίδα τους;

Αν αναλυθούν τα οργανικά κατάλοιπα που διατηρήθηκαν στο αγγείο μαθαίνουμε για κάποιο φαγητό ή ποτό. Κι αν αναλυθεί το κολλαγόνο των οστών ενός μυκηναίου ή μινωίτη ανθρώπου θα αποκαλυφθούν οι τύποι των πρωτεϊνών που έπαιρναν.

Αφού, λοιπόν, συνεργάστηκαν Ελληνες, Αγγλοι, Αμερικάνοι και Ιταλοί ερευνητές των θετικών επιστημών για τις αναλύσεις και αρχαιολόγοι για την ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση, προέκυψε η πραγματικά διαφορετική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση για τις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών και Μυκηναίων προγόνων. Ιχνη ελαιόλαδου και φρέσκου κρέατος, δημητριακά και ίνες, κρασί και διάφορα βότανα είναι μόνο λίγες από τις συνταγές τους.

Την έκθεση συντόνισε ο επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Γιάννης Τζεδάκις, με τη συνεργασία της Βρετανίδας αρχαιολόγου, Χόλυ Μάρτλιου.Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως Κυριακή 8π.μ. - 7μ.μ. και τις Δευτέρες 12.30μ.μ. - 7μ.μ.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μελίνας Μερκούρη θα κάνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.Η προτομή, που τοποθετήθηκε στη συμβολή της λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αναστάσιο Κρατίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ