ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Ανεπιθύμητος ο εγκληματίας του Πολέμου!

Σε συλλαλητήριο, σήμερα το απόγευμα, στις 7 μμ, στο Σύνταγμα καλούν η ΕΕΔΥΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και άλλες μαζικές οργανώσεις, ενάντια στην επίσκεψη του "γερακιού" των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν

Ενας φονιάς, ο υπουργός πολέμου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν, προκαλεί τους Ελληνες με την επίσκεψή του στη χώρα μας και στην Αθήνα, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται η ευρωνατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Το γνωστό "γεράκι του Πολέμου" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εγκληματίας πολέμου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έγιναν με το βάρβαρο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, δεν μπορεί παρά να είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ από το φιλειρηνικό ελληνικό λαό και η επίσκεψή του στη χώρα μας πρόκληση που χρειάζεται απάντηση. Αυτή την απάντηση θα δώσουν σήμερα οι Αθηναίοι, μετά τη χτεσινή των Θεσσαλονικέων συμπατριωτών μας, με το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνουν η ΕΕΔΥΕ μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και άλλες μαζικές οργανώσεις, σήμερα Τετάρτη ώρα 7 μμ στο Σύνταγμα για να καταδικάσουν τους ιμπεριαλιστές εγκληματίες πολέμου και να πουν ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Για να διαδηλώσουν: ΕΞΩ το ΝΑΤΟ απ' τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Να αποσυρθούν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Αλβανία, Βοσνία και Σερβία. Να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα.

Με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα που έχουν εκδώσει η ΕΕΔΥΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας με τίτλο: ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΟΕΝ, ένας φονιάς στην πόλη μας, ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ, τονίζουν χαρακτηριστικά:

"Εργαζόμενοι, νέοι, φίλοι της Ειρήνης,

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτές αγκάλες, υποδέχεται το ΓΕΡΑΚΙ του ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ, έναν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Για μια ακόμα φορά, θα υποβάλει τα σέβη της και τις ευχαριστίες της, θα σκύψει τη μέση στις προσταγές των ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ, που για 77 μέρες ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ - ΕΚΑΙΓΑΝ - ΜΑΤΩΝΑΝ το γιουγκοσλαβικό λαό.

Είναι ανεπιθύμητος γιατί διέπραξε ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. Και, για του λόγου το αληθές παρατίθεται:

ΙΔΟΥ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ:

  • Επί 77 μέρες (με βόμβες ουρανίου, ναπάλμ κλπ), βομβάρδισαν και δολοφόνησαν πάνω από 5.000 αμάχους.
  • Δεκάδες νοσοκομεία, εργοστάσια, σχολεία, βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς.
  • Κατέστρεψαν το 70% των οδικών και το 50% των σιδηροδρομικών γραμμών. Το 35% της Σερβίας παρέμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση.
  • Η βιομηχανική παραγωγή της Σερβίας μειώθηκε κατά 45%.
  • Η οικονομική καταστροφή ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.
  • Το περιβάλλον, το έδαφος, το νερό, οι σοδειές μολύνθηκαν ανεπανόρθωτα.600.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλιά τους.

Καταδικάστε τους ιμπεριαλιστές εγκληματίες πολέμου, ΟΛΟΙ στο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, σήμερα Τετάρτη 14 Ιούλη, ώρα 7 μμ, στην πλατεία Συντάγματος.

"Στο πόδι" τα συνδικάτα

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας με ξεχωριστή ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο Σύνταγμα και να καταδικάσουν τους εγκληματίες πολέμου, τους ιμπεριαλιστές.

Αφού κάνει γνωστό πως "κηρύσσουμε ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Πόλη μας τον υπουργό Αμυνας (Πολέμου) των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν", υπογραμμίζει:

"Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, έχουν δηλώσει πολύμορφα την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που εκλεκτός τους εκπρόσωπος είναι ο Ου. Κοέν. Η κυβέρνηση θέλει να εκφράσει έμπρακτα την αφοσίωσή της, τον υποδέχεται χτυπώντας τους νέους διαδηλωτές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει απ' αυτούς που σπέρνουν βόμβες, καταστρέφουν εργοστάσια και σκοτώνουν αμάχους,απ' αυτούς που δημιουργούν φτώχεια, ανεργία και χτυπούν όλα τα δικαιώματα των εργατών και εξαπολύουν άγρια επίθεση σε κάθε κατάχτησή μας. Συνεχίζουμε τον πόλεμο στον πόλεμο"!

  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, καταγγέλλει την παρουσία του εκπροσώπου του "Συνδικάτου του εγκλήματος" και υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ου. Κοέν στην Ελλάδα και καλεί τους οικοδόμους της Αθήνας να δώσουν το μαχητικό "παρών" στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

"Φαίνεται πως αυτοί οι κύριοι δεν έχουν καταλάβει πως ο λαός αυτός δε βολεύεται με λιγότερο ουρανό. Δεν τους δίδαξε τίποτα το γεγονός ότι το 98% του ελληνικού λαού καταδίκασε την αμερικανονατοϊκή επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία", τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και προστίθεται, ανάμεσα στα άλλα:

"Η κυβέρνηση και οι ομογάλακτοί της πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το γεράκι του πολέμου είναι ανεπιθύμητο για το λαό. Τα συμφέροντα που υπηρετεί είναι έξω και μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι μακριά από την αγωνία και την πάλη του λαού μας για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη".

  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαχητικά μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Καταγγέλλει πως η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύοντας τη γνωστή συμπεριφορά τού "Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας", της αλήστου μνήμης εποχής Πιουριφόι, έδωσε εντολή στα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη να εξαπολύσουν βάναυση επίθεση ενάντια σε νεολαίους και άλλους ειρηνιστές, που διαδήλωναν κατά του πολέμου. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την πολιτική υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση και καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν, τονίζεται.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής - Ν. Πειραιά και Νησιών εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων του Κλάδου, καλεί σε συμμετοχή για να βροντοφωνάξουμε "Εξω οι φονιάδες των λαών από τον τόπο μας, Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, επιστροφή όλων των στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα".

Ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου και προστίθεται: "Οι ιμπεριαλιστές πυρετωδώς σχεδιάζουν τρόπους διείσδυσης και επεμβάσεων - οικονομικών, πολιτικών, ιδεολογικών. Τα γεράκια του πολέμου περιοδεύουν στην περιοχή και ελέγχουν την προώθηση των σχεδίων τους, την "υπακοή" των κυβερνήσεων και της ελληνικής, στην υλοποίησή τους. Τους θεωρούμε εχθρούς και τους κηρύσσουμε ανεπιθύμητους. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε την Ελληνική Κυβέρνηση για τη συνολική της στάση, αλλά και για τις κυριακάτικες εξετάσεις που έδωσε, χτυπώντας στο λιμάνι τα νέα παιδιά της ΚΝΕ.

  • Το ΔΣ της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης καλεί τους λογιστές - λογίστριες και τους βοηθούς τους, σήμερα, στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κόντρα στην επίσκεψη Κοέν που μόνο δεινά μπορεί να κομίζει. Επίσης, να συμμετέχουν αύριο Πέμπτη 15,7 στις 8 μμ στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα "για να απαιτήσουμε το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, για την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών, την αντιμετώπιση της ανεργίας κλπ".
Συνεδρίαση "γερακιών" στην Αθήνα

Ομιλία Α. Τσοχατζόπουλου στην πρώτη συνεδρίασης της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της "Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης", στην Αθήνα

Ενώ οι πληγές του γιουγκοσλαβικού λαού είναι ανοιχτές ακόμη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά τις εντολές των εγκληματιών του ΝΑΤΟ, επείγεται για τη λειτουργία της μόνιμης επεμβατικής κατά των λαών της περιοχής - και όχι μόνον - Πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (PMSC). Ετσι, χτες και σήμερα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση εργασίας της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Πολυεθνικής "Ειρηνευτικής" (κατ' ευφημισμόν) Δύναμης ΝΑ Ευρώπης.

Στη συνάντηση Εργασίας της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής, της οποίας την προεδρία ασκεί η Ελλάδα διά του αναπληρωτή γεν. διευθυντή του ΕΠΥΕΘΑ Ν. Δημάδη, συμμετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι χωρών - μελών της Πολυεθνικής από Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία - γνωστές για το ρόλο τους στον εγκληματικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας - όπως και οι ΗΠΑ και η Σλοβενία ως παρατηρητές, καθώς και επιτελείς του Στρατηγείου της Επεμβατικής (που βάφτισαν ειρηνευτική) Δύναμης, της PMSC.

Αποκαλυπτική για το ρόλο της ιμπεριαλιστικής αυτής πολεμικής δύναμης επέμβασης και για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ήταν η ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και έκανε την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής. Υποστήριξε πως, τάχα, "η Πολυεθνική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουμε δεσμευτεί να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα σταθερότητας". Μάλιστα, δε σταμάτησε εκεί ο ΥΕΘΑ, προβάλλοντας έναν "ολοκληρωμένο παρεμβατικό ρόλο για την πολυεθνική δύναμη στα Βαλκάνια. Είπε συγκεκριμένα: "Συγχρόνως, όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι κρίσεις, και ιδιαίτερα αυτή του Κοσσόβου, αλλά και η ανάγκη ανασυγκρότησης όλων των βαλκανικών κρατών, μας υποδεικνύει και άλλους παράλληλους δρόμους συγκρότησης δυνάμεων. Που πέραν της καθαρά στρατιωτικής μορφής, όπως είναι η προβλεπόμενη συγκρότηση της Πολυεθνικής Δύναμης, τόσο στο επίπεδο του υγειονομικού, όσο και στο επίπεδο των μηχανικών υποδομών και κατασκευών, θα μπορέσουν, πιθανώς, μέσα από τη δική σας πρωτοβουλία και τις δικές σας σκέψεις, να βρουν έκφραση, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε έναν ολοκληρωμένο παρεμβατικό ρόλο της πολυεθνικής δύναμης στα Βαλκάνια"!

Μ' αυτούς τους στόχους, ο Α. Τσοχατζόπουλος πρόβαλε πως "σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση αυτού του θεσμού συλλογικής ασφάλειας (...), που προωθούμε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Και πρόσθεσε προκλητικός:

"Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, ως αποτέλεσμα της κρίσης του Κοσσόβου, έστω και με καθυστέρηση, υπήρξε η κατανόηση της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, ότι είναι ανάγκη να επεξεργαστούν και να προωθήσουν ολοκληρωμένες πολιτικές, τόσο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και πολιτικές ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, με ευθύνη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, έναντι των βαλκανικών χωρών". Αυτό έλειπε από τα Βαλκάνια... η προστασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την υποτακτική στον ευρωατλαντισμό κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, στις Βρυξέλλες, για την έδρα του οργανισμού "ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Για μη "ακριβή" απόδοση και "παρερμηνεία" των δηλώσεών του για Κύπρο και Ελληνοτουρκικά, αλλά και για "ηθελημένη σύγχυση", όσον αφορά την ανάληψη της "έδρας της ανασυγκρότησης" από τη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο χτες στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, ο οποίος είχε σειρά επαφών με Κοινοτικούς παράγοντες και τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ρ. Πρόντι. Ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ ήρθε στις Βρυξέλλες ακριβώς για να "προωθήσει" τα δύο ζητήματα, τα οποία, εδώ και καιρό, αντιμετωπίζονται με διαφορετική προσέγγιση στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, αλλά δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές - τουλάχιστον από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Κομισιόν. Η "εγκάρδια" συνάντηση με τον Ρ. Πρόντι ήταν "γενικού περιεχομένου", αφού η νέα Κομισιόν δεν πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα πριν τα τέλη Σεπτέμβρη. Αντίθετα, η συνάντηση του Γ. Κρανιδιώτη με τον απερχόμενο επίτροπο, Ολλανδό Χανς βαν ντε Μπρουκ, φαίνεται ότι διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα και έμοιαζε περισσότερο με (...) διάλογο "κουφών". Η Κομισιόν έχει αντιρρήσεις και για την "έδρα" της μεταπολεμικής "ανασυγκρότησης" στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την εμβέλεια της όλης δράσης. Η μόνη γραπτή πρόταση της Κομισιόν είναι αυτή, που προορίζει ως "έδρα" την Πρίστινα (Κόσσοβο) και με περιορισμένη εμβέλεια, διακρίνοντας σαφέστατα την "ανασυγκρότηση του Κοσσόβου", από το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας", που προωθείται από ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" για την ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά εμμένει στην "έδρα" Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας ως "σαφέστατη" την πολιτική συμφωνία του Ρίο, και αποφεύγει να κάνει δηλώσεις για τη διάκριση ανάμεσα στην "ανασυγκρότηση του Κοσσόβου" και το "Σύμφωνο Σταθερότητας". Φαίνεται ότι χτες ο επίτροπος Βαν ντε Μπρουκ, αμφισβήτησε ακόμη και την ελληνική "ερμηνεία" της απόφασης του Ρίο, και ο Γ. Κρανιδιώτης έκανε λόγο για "όχι ισχυρή επιχειρηματολογία της Κομισιόν", η οποία "πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές". Μάλιστα, ερωτηθείς για την (...) εμμονή της Κομισιόν, ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ έκανε λόγο για "ηθελημένη σύγχυση", την οποία μάλιστα απέδωσε στο γεγονός ότι η τωρινή Κομισιόν βρίσκεται στο τέλος της θητείας της και "δε λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές επιπτώσεις". Οσον αφορά τις δηλώσεις του Γ. Κρανιδιώτη στο Ρόιτερ, ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ έκανε λόγο για "μη ακριβή απόδοση" από το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων και επιτέθηκε στο εσωτερικό μέτωπο κατακρίσεων, που "φοβάται ότι δε διάβασαν τις δηλώσεις". Επί της ουσίας, ο Γ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι "η θέση της Ελλάδας δεν είναι δογματική", αλλά φαίνεται ότι αρκετοί εκλαμβάνουν αυτή την (...) ευελιξία ως ένδειξη αναίρεσης των ισχυόντων και οπισθοχώρηση της ελληνικής πλευράς. Παρόλη την πολύωρη συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Κρανιδιώτη, δεν έγινε αντιληπτό σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η νέα "ανοιχτή πρόταση" της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Ελληνα ΑΝΥΠΕΞ, "θα ήταν αφελές να αναιρέσουμε τα ισχύοντα", αλλά ζητούμε (...) "επιπρόσθετα" δύο πράγματα, αρκούντως γενικόλογα: 1) Να υπάρξει μια κάποια πολιτική "δήλωση αλληλεγγύης" της ΕΕ για το Αιγαίο και τα "κυριαρχικά δικαιώματα" της χώρας. 2) Να υπάρξει μια κάποια δέσμευση ότι "σε τέσσερα - πέντε χρόνια" η Κύπρος "ολόκληρη" θα γίνεις κράτος - μέλος της ΕΕ "χωρίς επίλυση του Κυπριακού". Ολα δείχνουν, πάντως, ότι για άλλη μια φορά η Αθήνα εφευρίσκει "πρόσθετους" ασήμαντους "όρους", προετοιμάζοντας το έδαφος για άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

ΚΥΠΡΟΣ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, το χουντικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη ενάντια στον Μακάριο και την τουρκική εισβολή στις 20 του Ιούλη 1974, το ΑΚΕΛ διοργανώνει αύριο Πέμπτη το βράδυ μεγάλο συλλαλητήριο στη Λευκωσία, με κύριο ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον κυπριακό λαό να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και με το δυναμισμό του να καταδικάσει την προδοσία και την εισβολή, να διαδηλώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, για ειρηνική επανένωση της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης, σχολιάζοντας χτες τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ ότι το Κυπριακό λύθηκε με την εισβολή της 20ής του Ιούλη 1974, είπε ότι ο Ετσεβίτ εκφράζει απόψεις, οι οποίες δε συνάδουν ούτε με το Διεθνές Δίκαιο ούτε με τον τρόπο σκέψης κρατών του 20ού αιώνα. Πιστεύει ακόμα, τόνισε, στη μεσαιωνική θεωρία ότι μια χώρα δικαιούται με τη βία και την κατάκτηση να επιλύει διεθνή προβλήματα, ότι δηλαδή, ισχύει, το δίκαιο του ισχυρού, σύμφωνα με το οποίο ο ισχυρός μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του.

Αυτή, συνέχισε ο εκπρόσωπος, είναι μια νοοτροπία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει την Ευρώπη, κατά πόσο θα πρέπει να εντάξει μια τέτοια χώρα στους κόλπους της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε, αν το Κυπριακό έχει λυθεί, τότε γιατί ασχολούνται μ' αυτό, τόσο ο ΟΗΕ, όσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ομάδα των Οκτώ, οι Αδέσμευτοι και η Κοινοπολιτεία. Λόγω ακριβώς της εκκρεμότητας του Κυπριακού, υποφέρει πάρα πολύ ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός. Η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, που επιτελείται στις κατεχόμενες περιοχές, αναγκάζει πολλούς Τουρκοκύπριους να τις εγκαταλείπουν και να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Πώς έχει επιλυθεί το Κυπριακό, όταν ασχολείται μ' αυτό το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου η Τουρκία δικάζεται και καταδικάζεται; διερωτήθηκε ο Κ. Σερέζης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης έχει αποστείλει επιστολές σ' όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τις οποίες τους καλεί να τοποθετηθούν πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική ενέργεια την αποστολή από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια επιστολών σε 105 κόμματα του εξωτερικού, με τα οποία το ΑΚΕΛ διατηρεί σχέσεις, για να εντείνουν την αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων της εισβολής και την ειρηνική επανένωση της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κρανιδιώτη, αναφορικά με τη φόρμουλα που υπέβαλε η Αθήνα, όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκείνο που προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει, είπε ο εκπρόσωπος, είναι να μπορέσει να διασφαλίσει κάποια "ανταλλάγματα", μεταξύ άλλων και την απρόσκοπτη πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ερώτηση, αν είναι αλήθεια ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα στο αμερικανικό Κογκρέσο, ότι χάνει "παραδοσιακούς της φίλους", οι οποίοι επικαλούνται τη στάση της Λευκωσίας στο Γιουγκοσλαβικό, ο εκπρόσωπος είπε: "Δεν είναι η στάση της Λευκωσίας, που δημιούργησε τα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά αυτά δεν είναι λόγω της επίσημης πολιτικής που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση στο Γιουγκοσλαβικό. Εκείνο που ενόχλησε στελέχη του Κογκρέσου είναι το αντιαμερικανικό κλίμα, που υπήρξε πρόσφατα στην Κύπρο. Γι' αυτό το θέμα, μας έχουν ενημερώσει φίλοι της Κύπρου".

Αναβιώνει το "κράτος του αστυνόμου"

Υπερβάλλοντα ζήλο επιδεικνύουν τις τελευταίες μέρες οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, στην προσπάθειά τους να "επαναφέρουν στην τάξη" τους ανυπόταχτους αγωνιστές, που δε σκύβουν το κεφάλι στις εντολές του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Χωρίς καμιά εισαγγελική εντολή και χωρίς έγγραφη κλήση, θυμίζοντας κάποιες άλλες, μαύρες εποχές, ο υπαστυνόμος του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου, Ιωάννης Δημητρακόπουλος,ξεκίνησε χτες το πρωί "έρευνα" για το μπλόκο που έστησαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ σε ΝΑΤΟικά οχήματα, στο Χαϊδάρι, πριν αρκετές μέρες. Πήγε με πολιτικά στο μαγαζί ενός μέλους της ΚΝΕ και καθώς δε βρήκε τον ίδιο εκεί, ζήτησε να περάσει από το Τμήμα για μια κατάθεση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα καλέσει και άλλους για την "υπόθεση" της αντινατοϊκής κινητοποίησης.

Για την απαράδεκτη αυτή προσπάθεια τρομοκράτησης, που θυμίζει αναβίωση του "κράτους του Αστυνόμου", η ΚΝΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ, καταγγέλλει:

"Μετά την άνανδρη, βάρβαρη επίθεση πάνοπλων ΜΑΤατζήδων, εναντίον άοπλων νεολαίων διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας προχωρά ακόμα παραπέρα στο δρόμο που της υπαγορεύουν τα αφεντικά της, όπως ο εκπρόσωπος των δολοφόνων Κοέν, που μολύνει με την παρουσία του τη χώρα μας αυτές τις μέρες.

Στην κατεύθυνση της τρομοκράτησης όλων όσοι αντιστέκονται, βάζοντας στο στόχαστρό της τους νέους κομμουνιστές, η κυβέρνηση Σημίτη προχώρησε στην αναβίωση του "κράτους του αστυνόμου". Σ' αυτά τα πλαίσια λειτουργώντας, ο υπαστυνόμος του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου, Δημητρακόπουλος Ιωάννης, πήρε σβάρνα από το πρωί σήμερα, τα σπίτια μελών της ΚΝΕ, καλώντας τους στο Τμήμα, "δι' υπόθεσή τους". Ο λόγος; Το μπλόκο που στήθηκε σε ΝΑΤΟικά στρατιωτικά οχήματα, στους δρόμους του Χαϊδαρίου, πριν είκοσι μέρες περίπου.

Με τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών και την κρατική τρομοκρατία των τελευταίων ημερών, αποδεικνύεται περίτρανα πού αποσκοπεί η όλη φιλολογία περί τρομοκρατίας και η απαίτηση των Αμερικανών αρχιτρομοκρατών του πλανήτη, να ληφθούν και νέα μέτρα: Στην ενίσχυση ακόμη περισσότερο των κατασταλτικών μηχανισμών, στη λήψη και νέων αντιδημοκρατικών μέτρων, στο τσάκισμα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, που αρνείται να σκύψει τη μέση στους ιμπεριαλιστές, αρνείται να συνθηκολογήσει και αντιστέκεται.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά στους υπαλληλίσκους του Μπερνς, ότι το μόνο που καταφέρνουν με την κατρακύλα τους στον κατήφορο της βίας και της τρομοκρατίας, είναι να δυναμώνουν την αποφασιστικότητά μας, να αφυπνίζουν ακόμη περισσότερες συνειδήσεις, να πυροδοτούν ακόμη πιο μαζικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας".

FIR
Ομοούσιο και αδιαίρετο με το ... τουρκικό

Κάτω από την ομπρέλα της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας Αθηνών χάνει, σιγά - σιγά, τα ...όριά του

Τα βήματα που πραγματοποιούνται για την υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ φέρνουν στο προσκήνιο τις τουρκικές απαιτήσεις για μια νέα συμφωνία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας πάνω από το Αιγαίο και υποθάλπουν μια "ανεξήγητη" παρασκηνιακή προστριβή, μεταξύ της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Μια εξήγηση για την προστριβή, εκτός από τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές "κόντρες" περί αρμοδιοτήτων, είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες, προκειμένου να αποφύγουν την ανάμειξή τους σε αποφάσεις, που, ακριβώς, οδηγούν στην ενιαιοποίηση του εναέριου χώρου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συνθήκη για τη Νέα Δομή λειτουργίας του, που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Η συνηθισμένη, τους τελευταίους μήνες, υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας, μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αθηναϊκή", σε συνδυασμό με μια "άστοχη" απάντηση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος μίλησε για μεικτό FIR μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η απάντηση του Δ. Ρέππα αφορούσε σε δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η ΥΠΑ έδωσε την άδεια στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τμήμα του FIR για την πραγματοποίηση ασκήσεων.

Η απάντηση του Δ. Ρέππα προκάλεσε αντίδραση του πρώην υφυπουργού Αμυνας Ν. Κουρή, ο οποίος είπε ότι "ελπίζω να πρόκειται για παραδρομή γλώσσας (...) δεν υπάρχει κανένα τέτοιο προηγούμενο σε κανένα σημείο του πλανήτη". Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Πρ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε "καινοφανείς, νομικά και πολιτικά απαράδεκτες, τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα για το FIR".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου, σε χτεσινές του δηλώσεις, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις "γίνονται, αφού δοθούν οι σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που η κάθε μία ελέγχει το αντίστοιχο FIR. Που σημαίνει ότι για κάθε FIR, υπάρχει μία υπηρεσία. Είναι αυτονόητο αυτό, λοιπόν, μετά την απάντηση που έδωσα, αφού διέστειλα τον εθνικό χώρο, ο οποίος δε χρησιμοποιήθηκε, ούτε παραχωρήθηκε για γυμνάσια τουρκικά από το FIR Αθηνών, το οποίο, ασφαλώς, ελέγχει η αρμόδια ελληνική υπηρεσία".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι "η ΥΠΑ, είναι, ανά πάσα στιγμή, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων υπουργείων, όπως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, εν προκειμένω, και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Εχει δώσει εγκαίρως, εντός των προθεσμιών, τις ανάλογες απαντήσεις σε νόταμ τουρκικές, οι οποίες διατυπώνονται. Τα γυμνάσια διεξήχθησαν και εντός του FIR Αθηνών, όχι, πάντως, εντός του εθνικού, ελληνικού εναέριου χώρου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ