ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το "παιχνίδι" για την Εργασίας

Εγκρίθηκε από το ΧΑΑ η αντιπροσφορά της Τράπεζας Πειραιώς. Ο όμιλος Λάτση δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου. Οκτώ κρίσιμα ερωτήματα για την Ιονική Τράπεζα

Η έγκριση της τελευταίας προσφοράς του ομίλου Σάλλα προς τους μετόχους της Τράπεζας Εργασίας, από το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ήταν το χτεσινό επεισόδιο του "θρίλερ" των τελευταίων ημερών για την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς στην αντιπροσφορά που υπέβαλλε την προηγούμενη Παρασκευή και η οποία εγκρίθηκε χτες, πρότεινε για κάθε μία μετοχή της τράπεζας Εργασίας, να δίνονται 3,75 μετοχές της Πειραιώς συν 15.000 δρχ. σε μετρητά, κάτι που ισοδυναμεί με 52.500 δρχ. ανά μετοχή Εργασίας. Ταυτόχρονα όμως, η διοίκηση του ΧΑΑ εγκρίνοντας την προσφορά του ομίλου Πειραιώς, σημειώνει πως και η προσφορά του ομίλου Λάτση, θα πρέπει να αφορά το 50,01% των μετοχών της Εργασίας (σ. σ. ο Λάτσης κατέχει ήδη το 20,5% της Εργασίας και διεκδικεί να εξαγοράσει με την προσφορά του ένα επιπλέον πακέτο μετοχών που αντιστοιχεί στο 33,4% των μετοχών της Εργασίας).

Από την πλευρά του ο όμιλος Λάτση (ο έτερος ανταγωνιστής στον πόλεμο για τον έλεγχο της Τράπεζας Εργασίας), προχτές προχώρησε σε βελτιωμένη προσφορά(δίνει για κάθε 1 μετοχή Τράπεζας Εργασίας 2,4 μετοχές EFG Eurobank συν 17.000 δρχ. σε μετρητά για κάθε μετοχή Τράπεζας Εργασίας), που σημαίνει ότι η προσφερόμενη τιμή της ανταλλαγής των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας είναι 56.312 δρχ. ανά μετοχή.

Ολα δείχνουν, πως η υπόθεση των προσφορών και αντιπροσφορών - και γενικότερα ο "τζόγος" που παίζεται με τις αγοραπωλησίες και συγχωνεύσεις τραπεζών με στόχο τη μονοπώληση της αγοράς - δεν πρόκειται να λήξει εδώ. Σήμερα άλλωστε ο όμιλος Λάτση αναμένεται να προβεί σε νεότερες ανακοινώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έχει προγραμματίσει, ενώ κινήσεις αναμένονται και από τον όμιλο Σάλλα.

Μερικά κρίσιμα ερωτήματα

Στο μεταξύ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες η "Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΙΛΤΕ) το οποίο υπογράφει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ιονικής Γ. Μαρκάκης,διατυπώνονται οκτώ ερωτήματα για τις διεργασίες απόκτησης του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας από τους ομίλους Λάτση και Σάλλα σε σχέση με το ξεπούλημα της Ιονικής που προηγήθηκε πριν λίγους μήνες.

Μεταξύ άλλων διατυπώνονται και τα εξής 3 ερωτήματα ουσίας:

  • Πώς γίνεται μια τράπεζα (η Ιονική) να είναι σαφώς υπέρτερη μιας άλλης (Εργασίας) και η πρώτη να "κοστίζει" μόλις 272 δισ. δρχ. και η δεύτερη να "παζαρεύεται" πάνω από 1 τρισ. δρχ.;
  • Πώς γίνεται ένας τραπεζίτης (ο κ. Σάλλας) να προσφέρει μόλις 253 δισ. δρχ. για την υπέρτερη Ιονική (μεγέθη, μερίδιο αγοράς, περιουσιακά στοιχεία) και πάνω από 1 τρισ. δρχ. για την Εργασίας;
  • Πώς γίνεται ένας τραπεζίτης (ο κ. Λάτσης) να προσφέρει για την Ιονική (αρχικά) 135 δισ. δρχ. στη συνέχεια να μη συμμετέχει στη διαδικασία και σήμερα να συμμετέχει σ' ένα χορό τρισεκατομμυρίων για μια τράπεζα μικρότερου μεγέθους;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αποζημιώσεις - ψίχουλα με χουντικό διάταγμα

Πρόταση νόμου της ΝΔ για την κατάργηση ισχύοντος χουντικού διατάγματος, με βάση το οποίο δίνονται ψίχουλα ως αποζημίωση και εφάπαξ σε εργαζόμενους Δημοσίων Επιχειρήσεων που απολύονται, συζητήθηκε χτες στο πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι την πρόταση της ΝΔ την υποστήριξαν και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση, ενώ αναγνώρισε την αναγκαιότητα της κατάργησής του, δε δέχτηκε την πρόταση με πρόφαση κενά που θα δημιουργηθούν με την κατάργησή του, κενά που θα αποβούν σε βάρος των εργαζομένων. Υποσχέθηκε, όμως, να μελετήσει αναλυτικά το θέμα και να φέρει διάταξη στη Βουλή χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρόνο που θα το κάνει.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, υπογράμμισε ότι το εφάπαξ είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων και αποτελεί αποταμίευσή τους δεκαετιών ολόκληρων, ώστε στο τέλος του εργασιακού τους βίου να έχουν μια οικονομική δυνατότητα να ανασάνουν κάπως. Τόνισε την ανάγκη να επεκταθεί αυτή η κατάκτηση για όλους τους κλάδους των εργαζομένων αλλά είπε ότι άλλες είναι οι προδιαγραφές της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ, που αναφέρει ότι είναι "βάρος" οι αποζημιώσεις, η ασφάλιση, η σύνταξη καθώς επιβαρύνουν το "κόστος παραγωγής". "Πρόκειται, σημείωσε, για μια κατάσταση που μπορεί να αντιστραφεί με την πάλη των εργαζομένων".

Αφού τόνισε ότι και η ΝΔ, όταν ήταν κυβέρνηση δεν είχε καταργήσει το συγκεκριμένο χουντικό διάταγμα είπε ότι το ζήτημα είναι πλέον καθαρό: "Να καταργηθεί το διάταγμα και να αρχίσει η συζήτηση για την επέκταση του νόμου 2112 προς τους εργατοτεχνίτες". Σχολιάζοντας δε τα όσα η πλευρά της κυβέρνησης είπε για κενά και αδυναμίες της πρότασης κάλεσε τους υπουργούς να δεσμευτούν ότι μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στο δεύτερο Θερινό Τμήμα θα φέρουν πρόταση για την κατάργηση του εν λόγω διατάγματος. Ομως ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας δε δεσμεύτηκε για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μίλησε γενικώς και αορίστως περί ανάγκης μελέτης του θέματος.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Επίδειξη αδιαλλαξίας από την Β. Παπανδρέου

Με κινητοποιήσεις... "αλά καρτ" απαντά η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ!

Αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και τις μικροδιορθώσεις που προτείνει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης προωθεί με ταχείς ρυθμούς την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που βρίθει από αντι-υπαλληλικές και ρουσφετολογικές διατάξεις. Ετσι, την ερχόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ο στόχος είναι να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα στις αρχές Αυγούστου.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η Β. Παπανδρέου με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ είπε ένα ηχηρό "όχι σε όλα", ακόμα και στα επιμέρους και δευτερεύοντα ζητήματα που ανέδειξε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα, για το μείζον ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ συμφωνεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά θεσμοθετεί την κυριαρχία του κράτους να ρυθμίζει "κατά το δοκούν" τα σημαντικότερα ζητήματα, όπως μισθοί και συνταξιοδοτικά. Ετσι, έθεσε στην υπουργό ορισμένες "βελτιωτικές" προτάσεις για λεπτομερειακά ζητήματα, όπως το όργανο διαμεσολάβησης κλπ. για να εισπράξει μια καθαρή άρνηση για οποιαδήποτε αλλαγή. Την ίδια στάση κράτησε η υπουργός και στα ζητήματα των μετατάξεων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - "δεν υπάρχουν υποχρεωτικές μετατάξεις", ισχυρίστηκε! - καθώς και στο θέμα των ρουσφετολογικών διατάξεων. Τέλος, στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ να υπάρξει δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα στους συμβασιούχους αορίστου χρόνου που μονιμοποιούνται και να υπάρξει πρόβλεψη να μην επιλέξουν μέσα στο τρίμηνο που ορίζει το νομοσχέδιο, η απάντηση της υπουργού ήταν και πάλι ένα ξερό "όχι".

Η επιδεικτικά αδιάλλακτη στάση της Β. Παπανδρέου υποχρέωσε την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να προαναγγείλει κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, τις οποίες όμως έσπευσε να περιορίσει μόνο στο χώρο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των υπουργείων από όπου προέρχονται οι αποσπασμένοι υπάλληλοι! Ενώ, δηλαδή, το νομοσχέδιο θίγει το σύνολο των υπαλλήλων, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επιλέγει τις κινητοποιήσεις "αλά καρτ"!

"Εφυγε" ο αγωνιστής Γιώργος Εφραιμίδης

Ενας ακόμα αγωνιστής της Αντίστασης, ο Γιώργος Εφραιμίδης,πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ Λάρισας, πέθανε στις 14/7 σε ηλικία 76 χρόνων και κηδεύτηκε χτες 15/7 στη Γυρτώνη Λάρισας. Η ΝΕ Λάρισας εκφράζει την οδύνη και τη λύπη της για το θάνατο του συντρόφου Γιώργου Εφραιμίδη και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Ο Γιώργος Εφραιμίδης γεννήθηκε στον Πειραιά από φτωχούς γονείς. Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση. Εντάχτηκε στην ΕΠΟΝ και αργότερα πήρε μέρος στο ΔΣΕ ως αξιωματικός, όπου και τραυματίστηκε. Φυλακίστηκε στη Θεσσαλονίκη και στη Ροδόπη. Μετά τον εμφύλιο έφυγε στις σοσιαλιστικές χώρες και έζησε στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκε το 1978 και αμέσως συνδέθηκε με το Κόμμα και δούλεψε για την οργάνωση των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων. Διατέλεσε για χρόνια και μέχρι το θάνατό του πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, ενώ είχε εκλεγεί και στο Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΕΠΠ.

Αποχαιρετώντας το σύντροφο στο τελευταίο του ταξίδι χτες, ο Γ. Νταφούλης,γραμματέας της ΝΕ Λάρισας και αναφερόμενος στην προσφορά του, εν ζωή, τόνισε πως οι συναγωνιστές και σύντροφοι πολλά έχουν να λένε για τη συνεχή και ακούραστη δουλιά του, στην προσπάθεια επίλυσης των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του χώρου.

Σύντροφε Γιώργο, η δράση και η στάση σου στη ζωή δίδαξαν στους νεότερους πώς πρέπει να είναι ένας αγωνιστής. Πάνω και πέρα απ' όλα έβαζες τη συλλογική δράση του Κόμματος, την προώθηση της πολιτικής του για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα, 1989 - '91, σημαντικότατη ήταν η συμβολή του συντρόφου για τη διάσωση του Κόμματος από εκείνους που το υπονόμευαν.

Εκανες το χρέος σου με το παραπάνω σύντροφε Γιώργη και ως άνθρωπος και ως κομμουνιστής στο ακέραιο, υπογράμμισε ο Γ. Νταφούλης, τονίζοντας πως γι' αυτά τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τα δικαιώματα των εργαζομένων που αγωνίστηκες, συνεχίζουμε τον αγώνα σου.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ,με σύνθημα: "Μαζί στον αγώνα, στο χορό και το τραγούδι", διοργανώνει συνεστίαση, σήμερα Παρασκευή 16 του Ιούλη, για διασκέδαση σε μια ανάπαυλα μετά τις ευρωεκλογές. Η συνεστίαση γίνεται στα "ΠΕΡΙΞ" στη Ν. Πέραμο, ώρα 9 μμ Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.
  • Πρόσκληση σε εκδήλωση - συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 Ιούλη και ώρα 8 μμ, στην αυλή των γραφείων της ΚΟΒ Ανω Ιλισίων (Σειλιστρίας 9, στο ύψος της 5ης στάσης Ανω Ιλισίων, τηλ. 7714.875), απευθύνουν οι κομμουνιστές των Ανω Ιλισίων.
Στη Μεσσηνία
  • Κλιμάκιο της ΝΕ Μεσσηνίας, σήμερα Παρασκευή 16 Ιούλη, ώρα 12 το μεσημέρι δίνει, στα γραφεία της ΝΕ, συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ με θέμα: "Συμπεράσματα απ' τις εκλογές και η δράση του Κόμματος για τα λαϊκά προβλήματα".
  • Επίσης, αντιπροσωπείες της ΝΕ θα συναντηθούν:

- Με το νομάρχη Μεσσηνίας, σήμερα στις 10 πμ.

- Με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ώρα 7 μμ.

Στην Πέλλα

Ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Νομό Πέλλας, σήμερα Παρασκευή, ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (υπεύθυνος για την αγροτική δουλιά).

Σήμερα,το πρωί, θα δώσει συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και θα επισκεφθεί την ΕΑΣ Γιαννιτσών. Το απόγευμα, στις 7 μμ πραγματοποιεί περιοδεία στο χωριό Καλή και στις 8 μμ στον Προφήτη Ηλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ