ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Δεν είναι "Αμερικανάκια"

Οπως ενοχλείται πολύ ο Σκοτζέζος διευθύνων σύμβουλος της "Ολυμπιακής", κ. Ρ. Λιντς,όταν τον αποκαλούν Εγγλέζο, έτσι ενοχλούνται πολύ και οι Ελληνες εργαζόμενοι όταν κάποιοι τους θεωρούν... Αμερικανάκια.

Με την επισήμανση αυτή κλείνει την επιστολή που απέστειλε χτες στο Ρ. Λιντς,ο Α αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και στέλεχος της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ), Σωκρ. Μαντζουράνης.Με την επιστολή του ο συνδικαλιστής, απαντά σημείο - σημείο στην επιστολή που απέστειλε στους εργαζόμενους ο νέος "μάνατζερ" και μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

  • Στο παρελθόν έχω πάρει από αρκετούς προκατόχους σας επιστολές με παρόμοιο περιεχόμενο, στο όνομα πάντα της "ανάπτυξης και της εξυγίανσης". Κατά περίεργη σύμπτωση, πάντα επακολουθούσαν ή μειώσεις μισθού ή κατάργηση δικαιωμάτων ή "θυσίες" εργαζομένων ή σχέδια συρρίκνωσης ή σενάρια "λουκέτου" και άλλα παρόμοια.
  • Ως εργαζόμενος της ΟΑ αισθάνομαι υπερήφανος που είναι μια μεγάλη δημόσια εταιρία, από τις ασφαλέστερες στον κόσμο, που "πετάει" στα ακριτικά νησιά και σε παραμεθόριες περιοχές - με ζημιά είναι αλήθεια - βοηθώντας να μην ερημώσουν εντελώς αυτά τα μέρη. Νιώθω ικανοποίηση όταν βλέπω φαντάρους και άλλους συμπατριώτες να ταξιδεύουν με μειωμένο εισιτήριο, σε πείσμα των περίφημων κανόνων της "ελεύθερης αγοράς". Θα μου πείτε, βέβαια, ότι αυτό είναι ενάντια στους κανόνες του ανταγωνισμού και προκαλεί ελλείμματα. Ομως αυτό που εσείς ονομάζετε "κόστος", εμείς το λέμε "κοινωνικό ρόλο του εθνικού αερομεταφορέα" και επιμένουμε για τη διατήρηση αυτού του ρόλου.
  • Θεωρείτε "σημαντική πρόκληση" την αποστολή που σας ανέθεσαν. Υποθέτω ότι η μεγάλη αμοιβή σας και η απόκτηση "ονόματος" στον επαγγελματικό σας χώρο, μπορεί να είναι δύο βασικοί λόγοι. Πιστεύω, όμως, πως η σημαντικότερη και μεγαλύτερη "πρόκληση" για σας και ό,τι εκπροσωπείτε, είναι: Το νέο αεροδρόμιο Σπάτων, οι "Ολυμπιακοί Αγώνες" το 2004, το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, οι καλές σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό χώρο, οι άριστες σχέσεις της ΟΑ με τον απόδημο Ελληνισμό, τα 35 αεροδρόμια της χώρας, καθώς και το έμπειρο προσωπικό της εταιρίας, με το μικρότερο κόστος στην ΕΕ. Αν το ψάξετε καλύτερα, θα δείτε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που κάνουν την "πρόκληση" δελεαστική και εξηγούν γιατί ενδιαφέρθηκαν τόσοι πολλοί να "σώσουν" την ΟΑ.
  • Γράφετε ότι "μεγαλύτερη περιουσία μιας αεροπορικής εταιρίας, είναι οι άνθρωποί της". Ομως, όταν κρατάς το προσωπικό αιχμάλωτο της απόλυσης ή της μετάταξης ή το απειλείς με κλείσιμο της ΟΑ κλπ, δεν είναι όλα αυτά μια συνειδητή υποτίμηση της "μεγαλύτερης περιουσίας" της ΟΑ; Βέβαια, μας διαβεβαιώνετε ότι δε θα γίνουν απολύσεις. Πώς να σας πιστέψω, όμως, κ. Λιντς όταν επί των ημερών σας απολύθηκε σχεδόν το μισό προσωπικό της "Μπρίτις" και έγιναν 6.000 απολύσεις στο ΒΒC;
  • Προβάλλετε την άποψη - απειλή "... αλλιώς η ΟΑ δεν έχει μέλλον. Κλείνει". Αυτό το σενάριο το έχουμε ακούσει πολλές φορές και δε λειτουργεί πια ούτε σαν απειλή. Η ΟΑ δεν έχει μέλλον με αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και μεις δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Για μας είναι μονόδρομος ο αγώνας για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την εξυγίανση του εθνικού αερομεταφορέα.
Σήμερα η απόφαση για τον Λεμπέση

Τριάντα πέντε ημέρες βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού ο 20χρονος πρώην τοξικομανής Χρ. Λεμπέσης,ο οποίος δίνει μια σκληρή προσωπική μάχη για να απεξαρτηθεί από τις ναρκωτικές ουσίες. Ο Χρ. Λεμπέσης θέλει πλέον να είναι ελεύθερος από τα ναρκωτικά και ο ίδιος τα κατάφερε. Βρισκόταν στην τελευταία φάση της επανένταξης στην κοινωνία και παρακολουθούσε το πρόγραμμα του "18 Ανω", αλλά οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή για αδίκημα που διέπραξε (έκλεψε ένα μπουφάν, που σημειωτέον το επέστρεψε), όταν ήταν χρήστης ναρκωτικών!

Σήμερα κρίνεται η τύχη του, καθώς συνεδριάζει το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για να αποφασίσει στη δεύτερη αίτηση για άρση της προσωρινής κράτησης και αντικατάσταση με περιοριστικούς όρους. Ο εισαγγελέας Σπ. Φωτάκης,σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει τελικά στο αρμόδιο συμβούλιο την αποφυλάκιση του Χρ. Λεμπέση, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του και για να συνεχίσει το πρόγραμμα απεξάρτησης. Πιθανολογείται ότι το Συμβούλιο Εφετών θα κάνει δεκτό αυτή τη φορά το αίτημα.

Ο 20χρονος πρώην τοξικομανής ζητάει "μια δεύτερη ευκαιρία" και επιείκεια από τη Δικαιοσύνη, καθώς πλήρωσε πολύ ακριβά λάθη που διέπραξε την περίοδο που ήταν χρήστης ναρκωτικών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Χρ. Λεμπέσης είχε σχεδόν τελειώσει το θεραπευτικό πρόγραμμα. Τώρα η τύχη του εξαρτάται από την απόφαση του δικαστηρίου. Στη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης που έκανε, υπάρχει και ιατρική γνωμάτευση της ψυχιάτρου Κ. Μάτσα όπου αναφέρεται ότι η υγεία του Χρ. Λεμπέση έχει χειροτερεύσει και "διαπιστώθηκε ότι τα καταθλιπτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ψυχοπαθολογικό υπόστρωμα της εξάρτησής του έχουν επιδεινωθεί και σε αυτό έχουν συντελέσει σε μέγιστο βαθμό οι ψυχοπιεστικές συνθήκες της φυλακής".

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Αναζητούν Μονάδα αιμοκάθαρσης

"Μας αντιμετωπίζουν ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού". Με αυτά τα λόγια οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών περιέγραψαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, καθώς και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση προκειμένου κάθε φορά να κερδίσουν δύο μέρες ζωής.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Καστρινάκης, σε επτά νομούς της χώρας (Ζακύνθου, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Χαλκιδικής και Φλώρινας) δεν υπάρχουν καθόλου Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Από τους 44 νομούς που διαθέτουν Μονάδες μόνο οι 6 καλύπτουν τις ανάγκες τους και μπορούν να εξυπηρετήσουν ασθενείς από άλλους νομούς.

Συγκεκριμένα, η Αττική εξυπηρετεί επιπλέον 733 εσωτερικούς μετανάστες, η Θεσσαλονίκη 291, η Αχαϊα 74, τα Γιάννενα 48, η Ροδόπη 27 και η Πρέβεζα 20. Δηλαδή, υπάρχουν συνολικά 1.195 νεφροπαθείς οι οποίοι είτε άλλαξαν τόπο διαμονής ή αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μέρα παρά μέρα προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Και μαζί τους 350 άποροι, πολλοί από τους οποίους είναι λαθρομετανάστες και περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Αναφερόμενοι στο νομοσχέδιο περί Μεταμοσχεύσεων που κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου δήλωσε ότι "ναι μεν έχουν εισαχθεί εν μέρει κάποιες από τις προτάσεις που έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι νεφροπαθείς, αλλά υπάρχουν πολλές ασάφειες και ελλείψεις. Η πολιτεία πρέπει να προσέξει να μην εξελιχτεί ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σε αποκλειστικό διαχειριστή της υπόθεσης, εξαφανίζοντας την υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου των Μεταμοσχεύσεων. Πρέπει επίσης να μετέχει εκπρόσωπος των υποψηφίων ληπτών ιστών και οργάνων στο εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων".

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας αδελφή, θεία και φίλη

ΚΑΤΙΝΑ χήρα ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΖΟΠΟΥΛΟΥ

ετών 90

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 20.7.99 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Η αδελφή: Μαρία Καβάζη.

Οι ανιψιοί: Θεόδωρος Καβάζης, Ελένη Σκαρβέλη.

Οι φίλοι. Οι λοιποί συγγενείς.

Διοργάνωση εκθέσεων από Λαμπράκη

Στη δημιουργία νέας εταιρίας για τη διοργάνωση εκθέσεων προχώρησαν από κοινού οι εταιρίες Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και "BolognaFiere". Η ανακοίνωση της νέας εταιρίας, με την επωνυμία EXPO PLAN AE, έγινε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Μπολόνια και όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου "βασικό αντικείμενό της είναι η διοργάνωση μεγάλων εμπορικών εκθέσεων στην Ελλάδα καθώς επίσης και η ανάπτυξη συναφών, με εκθέσεις, δραστηριοτήτων".

Ζητούν μεταγραφή στα ελληνικά ΑΕΙ

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι γονείς των 1.480 Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας από την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει ειδικά μέτρα μόνο για εκείνους που σπουδάζουν στην Πρίστινα, οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους είναι 28 φοιτητές. Ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων και Ελλήνων Φοιτητών Ν. Γιουγκοσλαβίας απαντά στην κυβέρνηση ότι "με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να μεταγράψει αυτούς τους φοιτητές στο Βελιγράδι, που πληροί κατά τον πρωθυπουργό όλους τους όρους ασφαλείας".

Οι γονείς και οι φοιτητές κάνουν λόγο και για "διάφορα κυκλώματα" μεταγραφών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αναρτήθηκε στην Ιατρική σχολή Αθήνας ο νέος πίνακας μεταγραφής 40 καρκινοπαθών φοιτητών, που όπως τονίζουν θα ελεγχθούν από εισαγγελέα για τη γνησιότητα των πιστοποιητικών υγείας τους.

Ο Σύλλογος ζητά να μεταγραφούν στα ελληνικά Πανεπιστήμια οι Ελληνες φοιτητές της Γιουγκοσλαβίας, επικαλούμενοι το ότι "υπάρχει βίαια διακοπή σπουδών λόγων των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση", "υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας ένεκα των σοβαρών οικολογικών καταστροφών από τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο γενικότερα". Επίσης, επικαλούνται λόγους ασφάλειας και το γεγονός ότι "όλα τα άλλα κράτη που είχαν φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία τους μετέγραψαν στη χώρα τους και μάλιστα ο Καναδάς προ της ενάρξεως του πολέμου", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σήμερα, στις 9.30, το πρωί θα γίνει διάβημα διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Χτες 250 Ελληνες φοιτητές που σπούδαζαν στις πόλεις της Νέας Γιουγκοσλαβίας έκαναν κατάληψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα απορρόφησής τους από τις αντίστοιχες σχολές στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Εξοντωτική αύξηση

Για εξοντωτική αύξηση κατά 400% στην ταχυδρομική αποστολή των εντύπων, διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Τύπου και Μεταφορών, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου.

Οπως επισημαίνουν, εξαιτίας της αύξησης αυτής έχουν αναστείλει την αποστολή των εντύπων τους προς τους παραλήπτες και ζητούν να "παγώσει" προσωρινά η απόφαση των ΕΛΤΑ για την αύξηση των ταχυδρομικών τελών, μέχρι να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Εμπρηστικό τριήμερο

Στο έλεος των εμπρηστών βρέθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες τα αφύλακτα δάση της Αττικής και κυρίως στη Δυτική, στην οποία υπήρχε η πλειοψηφία από τις 19 συνολικά πυρκαγιές. Η πυρκαγιές του τριημέρου έφεραν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την ουσιαστική έλλειψη μέτρων ώστε να προστατευτούν από τους εμπρηστές - οικοπεδοφάγους τα δάση. Τόσο από το Δήμο Μεγάρων όσο και από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής έκαναν λόγο για εμπρηστές, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με εκπροσώπους της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμοστεί άμεσα το δεύτερο στάδιο ετοιμότητας σε ό,τι αφορά τις μεικτές εποχούμενες περιπόλους και να διατεθούν στρατιωτικά οχήματα με διμελή πληρώματα, που θα επιτηρούν τις επικίνδυνες περιοχές. Συνεδρίαση πραγματοποίησε και το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανό Δυτικής Αττικής. Αποφάσισε εκτός από τις περιπολίες να τοποθετηθούν απαγορευτικές μπάρες στο Ποικίλο Ορος.

Ενισχύουν τα ιδιωτικά

Η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης ενισχύει τα ιδιωτικά σχολεία. Μαθητές που δεν αντέχουν τον εκπαιδευτικό μαραθώνιο που επέβαλε ως μέσο "μόρφωσης" η κυβέρνηση, εντάσσονται στις επιχειρήσεις των σχολαρχών, έναντι υψηλού αντιτίμου. Οι μη κατέχοντες απλά κατεβαίνουν από το τρένο.

Τα χτεσινά ΝΕΑ δημοσιεύουν ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο σε πολλά ιδιωτικά τα τμήματα αυξάνονται, ενώ έχουν δοθεί άδειες για να ανοίξουν και νέες τέτοιες επιχειρήσεις. Το ποσοστό αύξησης των μαθητών στα ιδιωτικά φαίνεται να είναι γύρω στο 5% Από το ρεπορτάζ, βέβαια, διαφαίνεται μια τάση των σχολαρχών να διογκώσουν την εικόνα, διαφημίζοντας σαν ανάγκη ζωής την εγγραφή σε ιδιωτικό σχολείο. Οι ίδιοι αποσιωπούν τους σκοπούς και τα αποτελέσματα της "μεταρρύθμισης": Τους εξεταστικούς μαραθώνιους. Τους μαθητές που απορρίπτονται με την πρώτη ευκαιρία, προκειμένου να ενταχθούν στη στρατιά των ημικαταρτισμένων και ευκολότερα εκμεταλλεύσιμων απασχολήσιμων. Αποσιωπούν τους ταξικούς φραγμούς που θέτει το νέο σύστημα. Οι ίδιοι οι φροντιστηριάρχες από νωρίς παραδέχτηκαν πως με το νέο σύστημα αυξήθηκαν οι μαθητές τους. Το δε φροντιστήριο κοστίζει ακριβά. Τα λαϊκά στρώματα δεν το αντέχουν και τα παιδιά των... πληβείων αναγκάζονται σε έξοδο από το σχολείο. Η μόρφωση γίνεται εκ νέου προνόμιο των λίγων.

Εκδήλωση για την αντίσταση στη βουλγαρική κατοχή

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις, θα τιμήσουν σε μεγάλη παναθηναϊκή εκδήλωση την Πέμπτη 22 Ιούλη 1999,την 56η επέτειο της μεγαλειώδους και ανεπανάληπτης μαχητικής διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, στις 22 Ιούλη 1943, ενάντια στην επέκταση της βουλγάρικης κατοχής και γενικά ενάντια στους κατακτητές.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Ωρα 11πμ: Δοξολογία - επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Αγίου Γεωργίου Κυρίτση, οδός Χρ. Λαδά (πάροδος Σταδίου).

Ωρα 11.20 πμ: Συγκέντρωση στη γωνία Σταδίου και Ομήρου, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου βρίσκεται η εντοιχισμένη πλάκα για τις ΕΠΟΝίτισσες και ΕΠΟΝίτες Σταθοπούλου, Λίλη, Χατζηθωμά...

Ωρα 11.30 πμ: Εναρξη της εκδήλωσης. Κεντρική ομιλία.

Ωρα 11.50 πμ: Χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Βουλής, πολιτικά κόμματα, τον νομάρχη Αθηνών, ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Ωρα 12μ.: Κατάθεση στεφάνων. Πένθιμο εμβατήριο. Εθνικός Υμνος.

Καλούνται να πάρουν μέρος ο λαός της Αθήνας, η σπουδάζουσα νεολαία, η κυβέρνηση, η Βουλή, ο νομάρχης, τα πολιτικά κόμματα, οι δήμαρχοι Αθήνας, Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, οι στρατιωτικές αρχές, τα πνευματικά Ιδρύματα, οι αντιστασιακές Οργανώσεις με τα λάβαρά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ