Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητούν μεταγραφή στα ελληνικά ΑΕΙ

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι γονείς των 1.480 Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας από την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει ειδικά μέτρα μόνο για εκείνους που σπουδάζουν στην Πρίστινα, οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους είναι 28 φοιτητές. Ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων και Ελλήνων Φοιτητών Ν. Γιουγκοσλαβίας απαντά στην κυβέρνηση ότι "με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να μεταγράψει αυτούς τους φοιτητές στο Βελιγράδι, που πληροί κατά τον πρωθυπουργό όλους τους όρους ασφαλείας".

Οι γονείς και οι φοιτητές κάνουν λόγο και για "διάφορα κυκλώματα" μεταγραφών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αναρτήθηκε στην Ιατρική σχολή Αθήνας ο νέος πίνακας μεταγραφής 40 καρκινοπαθών φοιτητών, που όπως τονίζουν θα ελεγχθούν από εισαγγελέα για τη γνησιότητα των πιστοποιητικών υγείας τους.

Ο Σύλλογος ζητά να μεταγραφούν στα ελληνικά Πανεπιστήμια οι Ελληνες φοιτητές της Γιουγκοσλαβίας, επικαλούμενοι το ότι "υπάρχει βίαια διακοπή σπουδών λόγων των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση", "υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας ένεκα των σοβαρών οικολογικών καταστροφών από τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο γενικότερα". Επίσης, επικαλούνται λόγους ασφάλειας και το γεγονός ότι "όλα τα άλλα κράτη που είχαν φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία τους μετέγραψαν στη χώρα τους και μάλιστα ο Καναδάς προ της ενάρξεως του πολέμου", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σήμερα, στις 9.30, το πρωί θα γίνει διάβημα διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Χτες 250 Ελληνες φοιτητές που σπούδαζαν στις πόλεις της Νέας Γιουγκοσλαβίας έκαναν κατάληψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα απορρόφησής τους από τις αντίστοιχες σχολές στα ελληνικά Πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ