Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΒΕΪΚΟΥ
Θάβουν και την "Ομορφοκκλησιά"

Με διαρκή κινητοποίηση, οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν μια περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, αλλά κυβέρνηση και εργολάβοι τη θέλουν μπετόν

Κάτω από χιλιάδες κυβικά χωμάτων και μπαζών των μεγαλοσυμφερόντων και των κερδοσκόπων των Ολυμπιακών Αγώνων, κινδυνεύει να θαφτεί η περιοχή "Ομορφοκκλησιά" στο πάρκο Βεϊκου, η οποία, εδώ και δεκαετίες και μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων της Νέας Ιωνίας, έχει χαρακτηριστεί δασική και αναδασωτέα. Η "Ομορφοκκλησιά", εδώ και καιρό, μπαζώνεται και επιχωματώνεται παράνομα - όπως αποδείχτηκε - από την εταιρία "Αττικό Μετρό", με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει η μορφολογία του εδάφους, το οποίο έχει σηκωθεί κατά πέντε μέτρα, με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της από δασική και αναδασωτέα. Συνήγορος σ' αυτό το έγκλημα, η ίδια η δημοτική αρχή, η οποία κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Η παράταξη "Δημοτική Προοδευτική Ιωνία" (ΔΗΠΙ), αντιλαμβανόμενη το έγκλημα που συντελείται, κάλεσε τους κατοίκους το Σάββατο το πρωί σε μπλόκο μπροστά από τα φορτηγά της εταιρίας. Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν οι παράνομες επιχωματώσεις, καθώς ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Ι. Μαγκαρόσης ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον επικεφαλής της παράταξης και δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Τσουκαλά, αποδέχτηκε την παρανομία και συμφώνησε να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο και να εξετάσει αν αυτές είναι σύννομες. Ετσι, οι αστυνομικοί που κλήθηκαν το Σάββατο το πρωί από τα μέλη της παράταξης έδωσαν εντολή στα φορτηγά να σταματήσουν, όπως και έκαναν. Τα φορτηγά, όμως, χτες το πρωί ξαναπήγαν να ρίξουν χώματα και μπάζα. Αλλά οι κάτοικοι της περιοχήςτους σταμάτησαν για μια ακόμη φορά.

Πάρκινγκ αντί για δάσος

Η περιοχή "Ομορφοκκλησιά", η οποία είναι κομμάτι του ευρύτερου πάρκου Βεϊκου, ανήκει στη Νέα Ιωνία και έχει χαρακτηριστεί δασική και αναδασωτέα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) από το 1994. Για το πάρκο Βεϊκου όμως, τα σχέδια που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό για το πώς θα το κατασπαράξουν τα μεγάλα συμφέροντα είναι πολλά. Πριν τρία χρόνια, ο γνωστός πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε να κατασκευάσει εκεί γήπεδο ποδοσφαίρου. Το 1996 όμως, η περιοχή του πάρκου, που ανήκει στο Δήμο Γαλατσίου, εντάχθηκε στις περιοχές όπου θα γίνουν Ολυμπιακά έργα και προγραμματίστηκε εκεί η κατασκευή κλειστού γηπέδου πινγκ - πονγκ 6.000 θέσεων και πάρκινγκ 800 θέσεων. Σκοπός, σήμερα, και η περιοχή "Ομορφοκκλησιά", που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην περιοχή όπου θα γίνει το έργο, να αποχαρακτηριστεί και να χρησιμοποιηθεί για έργα υποδομής. Ετσι, οι επιχωματώσεις αλλάζουν τη μορφολογία του εδάφους, ώστε να μην μπορεί να αναδασωθεί και να αποχαρακτηριστεί από δασική.

Στην κινητοποίηση των κατοίκων παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης ο οποίος, σε δήλωσή του στο "Ρ", εξέφρασε τη συμπαράσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην κινητοποίηση: "Ενάντια σε μια απαράδεκτη αυθαιρεσία, που προωθείται από τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν το μπάζωμα της περιοχής", όπως είπε.

"Εμείς, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θα φέρουμε το θέμα και στη Βουλή. Είναι αυτονόητο ότι η επιτυχία της κινητοποίησης δείχνει τη δύναμη του λαού. Φυσικά, οι εχθροί έχουν τεράστια δύναμη, γι' αυτό κιόλας πιστεύουμε ότι ο λαός της Νέας Ιωνίας θα αυξήσει την επαγρύπνηση και τους αγώνες του. Το κόμμα μας θα είναι πάντα στο πλευρό του για να διατηρηθεί ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ