Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημαγωγία και για τα ... πλακόστρωτα

Το ακατάσχετο δημαγωγικό προεκλογικό παιχνίδι με έργα ρουτίνας που γίνονται στην επαρχία - ακόμη και αν αυτά αφορούν πλακόστρωση του δεξιού πεζοδρομίου κάποιου στενοσόκακου στην Ανω - Κάτω Πατσουλιά - αποφάσισε να εντείνει η κυβέρνηση, κατά τη χτεσινή τρίωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υποχρεωθούν οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι περιφερειάρχες να δίνουν δίμηνη αναφορά για κάθε έργο που θα γίνεται από δω και μπρος, ώστε στη συνέχεια να έρχονται οι διάφοροι υπουργοί και να αναλαμβάνουν τη ...διαφήμισή τους!

Το βασικότερο, όμως, στοιχείο του θέματος - αυτό που συστηματικά αποφεύγουν να θίξουν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές - είναι ότι και όσα έργα γίνονται στην επαρχία και δεν καρκινοβατούν, ως συνήθως, έχουν περάσει από τις συμπληγάδες της επιλεξιμότητας, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα οποία τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού και του τόπου. Πρόκειται, δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση για έργα βιτρίνας (δρόμοι - πεζόδρομοι - διαμορφώσεις χώρων κ.λπ.), ενώ άλλα που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής επαρχίας παραμένουν στα αζήτητα.

Κι όμως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δε δίστασε χτες, αμέσως μετά τη σύσκεψη, να κάνει δηλώσεις περί κοσμογονίας 26.000 έργων, που γίνονται σε επίπεδο Δήμων, Νομαρχιών και Περιφερειών, καθώς και σε κεντρικό επίπεδο και για υποδομές που καλύπτουν ένα έλλειμμα δεκάδων χρόνων (αλήθεια, συμπεριλαμβανομένης και της δεκαπενταετίας του ΠΑΣΟΚ; - δεν το είπε...).

Η απάντηση, ωστόσο, για το αν και το πώς γίνονται τα έργα στην επαρχία περιέχεται σε δύο πρόσφατες επιστολές της ΠΕΣΕΔΕ, της οργάνωσης που εκπροσωπεί το 95% των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας.

  • Στην πρώτη επιστολή της 14ης Ιούλη, που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, μιλούν για τεράστια χρέη προς τους ίδιους και για καθυστερήσεις πληρωμών, τόσο από το δημόσιο, όσο και από τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οπως, μάλιστα, επισημαίνουν, τα "φέσια" αυτά και οι καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλομένων "δεν παρατηρούνται στα μεγάλα έργα"...
  • Στη δεύτερη επιστολή της 2ης Ιούλη μιλούν για χονδρές παρατυπίες στη διαδικασία δημοπράτησης έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για οδικό έργο στο Αγιον Ορος, για το οποίο όρος της διακήρυξης, που μπήκε ετεροχρονισμένα, απέκλειε όλους τους εργολήπτες που δεν είχαν εκτελέσει έργα στο Αγιον Ορος την τελευταία πενταετία (!), "φωτογραφίζοντας" προφανώς ως πιθανούς αναδόχους αυτούς που είχαν εκτελέσει...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ