ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαρροές...

ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ πήραν, στα κυριακάτικα φύλλα, οι "διαρροές" περί απλόχερων φορολογικών ελαφρύνσεων, που σχεδιάζει, σκέπτεται, συλλογίζεται, ονειρεύεται, οραματίζεται ή ποιος ξέρει τι άλλο κάνει η κυβέρνηση...

Βαρύγδουπα νούμερα (220 δισεκατομμύρια, 180 δισεκατομμύρια) διάνθισαν την όλη προσπάθεια, που θεωρούνται αξιόπιστα όσο τίποτα, αφού προέρχονται "από διασταυρωμένες πηγές" του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Μοιάζουν, τελικά, κάπως αστείοι οι έχοντες την ευθύνη των "επικοινωνιακών" του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να βολέψουν και πορεία προς την ΟΝΕ και φιλολαϊκή πολιτική, ενόψει, φυσικά, των επικείμενων εκλογών.

Απόδειξη τούτου, το περίφημο σενάριο περί ...παροχών σε δόσεις, όπου η πρώτη θα καταβληθεί το 2000 και η δεύτερη το 2001, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί, όπως λένε, ο προϋπολογισμός την κρίσιμη χρονιά για την ΟΝΕ!

Λένε που λένε ψέματα και δε θα δώσουν φράγκο, δεν μπορούν τουλάχιστον να το κάνουν με στιλ; Είναι σαν να κερνάς μια παρέα κρασί και στη συνέχεια να ζητάς από τον ταβερνιάρη να σου κάνει ...διακανονισμό για την αποπληρωμή του κεράσματος.

ΠΑΡΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ όσοι λυπήθηκαν για τον αποκλεισμό της Εθνικής Ανδρών στο Μπάσκετ από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, από την πορεία της Εθνικής Νέων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που δείχνει ότι έχει πολύ μέλλον...

Θα κάνει, άραγε, τίποτε η πολιτεία, ώστε αυτοί οι παίχτες, να ...παίξουν κάποτε και στο ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς να είναι αλλαγές Αμερικανών με ιρλανδικά διαβατήρια, Αφρικανών με γαλλικά και διάφορων άλλων "Κοινοτικών" ή μη παιχτών;

Η, μήπως, θα περιμένει και θα αφήσει τα πάντα στις ...δυνάμεις της αγοράς; Γιατί αυτή είναι ως τα τώρα η τακτική της, με αποτέλεσμα μετά να πέφτει σε ...σκεπτικισμό για την πορεία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης.

Μήνυμα για το "μήνυμα"

Η επιδεικτική περιφρόνηση του μηνύματος των ευρωεκλογών από την κυβέρνηση Σημίτη και η εμμονή της σε μια σκληρά αντιλαϊκά και αυταρχικά μέτρα, ασφαλώς και δεν πέρασε απαρατήρητη από την "κοινή γνώμη", η οποία, επίσης, δεν έχει καθόλου πειστεί ότι "η ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας". Χαρακτηριστικό είναι το γκάλοπ που έκανε η εταιρία VPRC για λογαριασμό των "Νέων" και δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας.

Η "δημοτικότητα" της κυβέρνησης έχει πέσει στο 14,4%, στα επίπεδα δηλαδή του περασμένου χειμώνα, ενώ "ικανοποίηση" για την αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει μόνο το 8,4%. Πτωτικά κινούνται και οι δημοτικότητες των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Είναι γελασμένοι όσοι, στα κυβερνητικά επιτελεία, εκτιμούν ότι με την εκμετάλλευση της τελευταίας αστυνομικής επιχείρησης και την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας θα "ανακάμψει" η εκλογική επιρροή της. Αντίθετα, όλο και περισσότερο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερο στραπάτσο των δυνάμεων του δικομματισμού και αλλαγή των συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων υπέρ του λαού και του Μετώπου του.

Τρομάζει η σύγκριση

Ο κ. Σωμερίτης δε συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη λέξη ιμπεριαλισμός. Η λέξη, μάλλον, του προκαλεί αλλεργία. Στο προχτεσινό σημείωμά του, όμως, στην εφημερίδα "Το Βήμα", τη χρησιμοποιεί και, μάλιστα, με τρόπο κατηγορηματικό. Δεν την αποδίδει, βέβαια, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία ή την Ιαπωνία ή σε κάποια άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη της εποχής. Στην πρώην Σοβιετική Ενωση αναφέρεται το σημείωμα και αυτή χαρακτηρίζει, ως ιμπεριαλιστική ο αρθρογράφος, αναμασώντας, επίσης και τις διάφορες αυθαίρετες εκτιμήσεις και συκοφαντίες, που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Το γεγονός δε μας ξαφνιάζει. Το σημειώνουμε, όμως, γιατί ο πραγματικός λόγος, που γράφτηκε το σημείωμα βρίσκεται στην πρόταση: "Είναι ανήθικο να λέμε "τι καλά, τότε, που υπήρχε αντίπαλο δέος"". Αυτό, ακριβώς, τρομάζει τον αρθρογράφο. Η σύγκριση της πριν και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού εποχής και το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα, που αποτελεί, πλέον, κοινή εκτίμηση όλων των ανθρώπων καλής θέλησης. Ολων, πλην των αθεράπευτα υπηρετών του καπιταλισμού και του σύγχρονου ιμπεριαλισμού...

Εύλογες απορίες

Το νυχτερινό κέντρο "Priviledge" ή "Προνόμιο" στα ελληνικά, λειτουργούσε μέχρι τις προάλλες, χωρίς κανένα πρόβλημα, στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Δεν είχε, όμως, άδεια λειτουργίας. Και δεν είναι κανένα μικρό μπαράκι, αλλά ένα τεράστιο μαγαζί. Είχε, βέβαια, μπράβους ή "φουσκωτούς", όπως ονομάζονται στην αντίστοιχη συνθηματική γλώσσα. Μπράβους, οι οποίοι οπλοφορούσαν και δε δίστασαν, να βγάλουν τα κουμπούρια τους και ν' αρχίσουν να πυροβολούν.

Για ν' αποκαλυφθούν όλ' αυτά έπρεπε να γίνουν τα γνωστά, σοβαρά επεισόδια, το βράδυ της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη, που είχαν ως συνέπεια - εκτός άλλων - να οδηγήσουν στο νοσοκομείο δυο νέους, βαριά τραυματισμένους.

Ισως, αναρωτηθείτε, γιατί τα σημειώνουμε όλ' αυτά. Τα σημειώνουμε, επειδή μας δημιούργησαν ορισμένες απορίες. Για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργεί χωρίς άδεια ένα νυχτερινό κέντρο, στην παραλιακή λεωφόρο και να γίνεται αυτό, εν αγνοία της Αστυνομίας; Μπορεί, να έχει οπλοφορούντες μπράβους, και πάλι να μην το γνωρίζει η Αστυνομία; Οι μπράβοι των άλλων νυχτερινών κέντρων οπλοφορούν κι αυτοί; Τα υπόλοιπα κέντρα της παραλιακής έχουν άδεια; Τι γνωρίζει η Αστυνομία και τι κάνει για όλ' αυτά; Απορίες, που έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, όταν είναι κοινό μυστικό οι διαπλοκές των "ανθρώπων της νύχτας" και αστυνομικών, όπως και ορισμένων τοπικών αρχόντων της περιοχής.

"Επωλήθη"

Ναι, σιγά,

μη μας ανήκει,

άλλων είναι πια

τσιφλίκι,

το "σκοτώσαμε"

το σπίτι

κι άλλον

έχει ιδιοκτήτη!

Ποια Ελλάδα,

βρε, δική μας,

την ορίζει

η Αμερική μας,

της Ουάσιγκτον

του ΝΑΤΟ

είναι πια

προτεκτοράτο!

Ναι, σιγά...

εδώ και έτη

άλλων

είναι βιλαέτι,

επωλήθη

στους "σουλτάνους"

απ' τον Κώστα

κι άλλους νάνους!

ο οίστρος

Προς κ. Ι. Κ. Πρετεντέρη

Εφημερίδα "Το Βήμα"

Εμείς δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι είστε ένθερμος θιασώτης της γκαιμπελικής αρχής του "πες, πες, κάτι θα μείνει στο τέλος". Προφανώς, όμως, έχετε βαλθεί να πείσετε γι' αυτό και τους αναγνώστες του"Βήματος". Καλή σας επιτυχία...

"Εθελοντές" στο ... θάνατο

Ανατριχιαστικό και απάνθρωπο, συνάμα, το "επιχείρημα", που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να απαντήσει στους 1.500 φοιτητές που σπούδαζαν στα πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας και ζητούν να μεταγραφούν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Είπε ο Δ. Ρέππας: "Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά - το αναφέρω για να δώσω και αυτή την πολιτική πτυχή του θέματος - στις προσπάθειες που γίνονται για την ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας και, στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των άλλων, έχουμε αποστείλει στο Κοσσυφοπέδιο, όπως παλαιότερα στη Βοσνία, ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων στρατιωτών. Αναφέρω το στοιχείο αυτό, επειδή ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι Ελληνες φοιτητές των γιουγκοσλαβικών Πανεπιστημίων που επιθυμούν να μετεγγραφούν σε ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ότι έχει επιβαρυνθεί το περιβάλλον, λόγω της ραδιενέργειας, μετά την πολεμική κρίση, πράγμα το οποίο καθιστά αδύνατη την εκεί παραμονή τους. Επισημαίνω, λοιπόν, ότι υπάρχουν Ελληνες πολίτες, στρατιώτες, οι οποίοι ζουν στην περιοχή αυτή, την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας".

Μπροστά στον απίστευτο αυτό κυνισμό, τα σχόλια είναι περιττά.

Στο ρυθμό των επόμενων εκλογών

Το κυβερνητικό οπλοστάσιο, βέβαια, δεν περιλαμβάνει μόνο τις επιχειρήσεις - "σκούπα" και τα μέτρα, για τη γενικότερη αντιμετώπιση, δήθεν, της εγκληματικότητας. Αν "μεταφράζουμε" σωστά, όλα όσα βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην τακτική προϋπάντησης των επόμενων εκλογών - όποτε κι αν γίνουν αυτές - κι έχει αρχίσει, ήδη, την υλοποίησή της. Πρόκειται, για μια τακτική, που αποτελείται από τα παρακάτω, βασικά, σημεία:

Πρώτον, την καλλιέργεια προσδοκιών και ελπίδων στους εργαζόμενους, για τη μετά το 2000 περίοδο, που μόνο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει. Δεύτερον, την εκμετάλλευση στο έπακρο και με κάθε τρόπο του ρουσφετολογικού μηχανισμού. Τρίτον, τα ψευτομπαλώματα και τις κινήσεις εντυπωσιοθηρίας, στα πλαίσια της δήθεν αντιμετώπισης των προβλημάτων της λεγόμενης καθημερινότητας. Τέταρτον, μια συνεχόμενη και πολύμορφη εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου. Και, επικουρικά, θα χρησιμοποιήσει την επιχείρηση πλαγιοκόπησης των πολιτικών αντιπάλων της, με μοχλό την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν. Εχουμε πολλά ν' ακούσουμε και να δούμε στην επόμενη περίοδο...

Η σφαγή της Β' Λυκείου

Μεγάλα είναι τα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών της Β' Λυκείου. Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα. Τουλάχιστον, στο 25 - 30% ανέρχεται η αποτυχία στα Λύκεια των αστικών κέντρων και πάνω από 35% στα περιφερειακά Λύκεια των νομών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις περιοχών, που υπάρχουν φαινόμενα μαζικής αποτυχίας και τα σχετικά ποσοστά αγγίζουν ή ξεπερνούν το 50%. Και να σκεφθείτε, ότι τα ποσοστά αυτά θα ήταν ακόμη χειρότερα, εάν το υπουργείο δεν έκανε την τελευταία στιγμή ορισμένες "διορθωτικές κινήσεις" στον τρόπο υπολογισμού της προφορικής βαθμολογίας, τροποποιώντας, για φέτος μόνο, τη σχέση της με τη γραπτή βαθμολογία.

Και καλά, φέτος ισχύει ο θεσμός του μετεξεταστέου κι έτσι οι δεκάδες χιλιάδες αυτοί μαθητές έχουν μια ακόμη ευκαιρία, το Σεπτέμβρη. Του χρόνου και τα άλλα χρόνια, τι θα γίνει; Σύμφωνα, με την κυβερνητική "μεταρρύθμιση" Θα μένουν στην ίδια τάξη. Και δε θα οδηγήσει το γεγονός αυτό σε πολύμορφες παρενέργειες και προβλήματα, με πρώτο και κύριο την εκδίωξη μιας μεγάλης μάζας μαθητών και μαθητριών από το Ενιαίο Λύκειο, ενδεχομένως και από τη Μέση Εκπαίδευση γενικά;

Μπροστά στα ερωτήματα αυτά, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι περισσότερο και από φανερό, πως μόνο η συσπείρωση και κινητοποίηση όλων των φορέων της Παιδείας, η συμπαράταξη μαζί τους όλων των εργαζομένων, μπορούν να αντιμετωπίσουν και να αποκρούσουν την εξόφθαλμη πλέον αντιεκπαιδευτική επίθεση των κυβερνώντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ