ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαταλειμμένο το "Χρυσάφι των Σερρών"

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και ερείπωσης παρουσιάζει η βυζαντινή πόλη της Παλαιάς Ζίχνης Σερρών. Το "Χρυσάφι των Σερρών",όπως αποκαλείται η διάσπαρτη με μνημεία Παλαιά Ζίχνη. Αυτό καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,σε Ερώτηση που κατέθεσαν χτες προς την υπουργό Πολιτισμού. Οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν ότι τα ερείπια βρίσκονται στα υψώματα, βόρεια της εθνικής οδού Σερρών - Δράμας, μεταξύ Γαζώρου, Αναστασίας και Νέας Ζίχνης.

Οι βουλευτές περιγράφουν ως εξής τις αρχαιότητες της πόλης: "Η Ζίχνα ή Ιχναι, αναφέρεται από την αρχαιότητα. Κατά τον 14ο αιώνα ήταν η πιο αξιόλογη μετά από τις Σέρρες πόλη μέσα στα σημερινά όρια του Ν. Σερρών. Στην αρχή ήταν έδρα επισκοπής και αργότερα, το 1329, έγινε μητρόπολη. Επίσης, στην εποχή της Τουρκοκρατίας η Ζίχνη η Ζηλίαχοβα υπήρξε έδρα του Κάζα, δηλαδή διοικητική διαίρεσή της. Σήμερα, από τα ερείπια της βυζαντινής πόλης σώζονται τα τείχη που την περιέβαλαν, μια στέρνα και βρύση, θεμέλια ναού και σπίτια. Επίσης, από τον τούρκικο οικισμό σώζονται ένα χαμάμ, τα θεμέλια ενός τζαμιού και λίγα σπίτια".

"Μέχρι σήμερα δεν έγιναν ανασκαφικές έρευνες στο χώρο",καταγγέλλουν επίσης οι Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου και τονίζουν ότι "για τη συντήρηση και ανάδειξη του κάστρου της Παλαιάς Ζίχνης και των άλλων μνημείων της απαιτείται η κατάρτιση σχετικής μελέτης, καθώς και η διάθεση ανάλογων πιστώσεων".

Καταλήγοντας οι βουλευτές ερωτούν την υπουργό: "Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση σχετικής μελέτης, καθώς και η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της βυζαντινής πόλης της Παλαιάς Ζίχνης".

"Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού"

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι δοκιμές για το ανέβασμα του έργου "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού",του Μίκη Θεοδωράκη,που θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στις 6 Αυγούστου, στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας,του οποίου είναι και η παραγωγή. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου,σκηνικά Τότας Πρίτσα,χορογραφίες Μαρίας Αλβανού και μουσική διεύθυνση Τάσου Καρακατσάνη.Το ρόλο του Τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος και της Μάνας η Λήδα Πρωτοψάλτη.Στα δύο μπουζούκια, είναι η πρώτη φορά που θα ξανασυναντηθούν στη σκηνή, σε έργο του Μίκη Θεοδωράκη,δύο από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές των έργων του, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης,που ήταν οι πρώτοι διδάξαντες του "Νεκρού Αδελφού", που πρωτοανέβηκε το 1962, στο θέατρο "Καλουτά" από το "Λαϊκό Θέατρο" του Μάνου Κατράκη,σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη, με το Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη και τη Βέρα Ζαβιτσιάνου. Το δεύτερο ανέβασμα έγινε το 1980 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, με τον Γιώργο Νταλάρα, και τους Ελένη Ζαφειρίου, Νότη Περγιάλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Γιάννη Κούτρα.

Στον 25μελή θίασο συμμετέχουν επίσης: Δημήτρης Ιωακειμίδης, Παναγιώτης Μέντης, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Θεοδώρου, Γιάννης Κοτσαρίνης κ.ά. Ακόμα συμμετέχουν επτά μέλη του φωνητικού συγκροτήματος "Αφρός",που διευθύνει η Χρύσα Αποστολάτου.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας αποφάσισε το ανέβασμα αυτού του έργου θέλοντας να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη για τη μεγάλη του προσφορά στον Πολιτισμό. Το έργο θα παιχτεί στις 6 και 7 Αυγούστου στην Ολυμπία, στις 11 και 12 Σεπτέμβρη στην Κύπρο και ενδιάμεσα σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Νίκαια, Βύρωνα.

Νέα ψηφιακή εικόνα

Κυκλοφορούν σε λίγες μέρες οι πρώτες ταινίες σε μια νέα μορφή ψηφιακής εικόνας, το DVD, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της εικόνας, καθώς έχει τη δυνατότητα να προβάλλεται τόσο στην οθόνη του κομπιούτερ, όσο και στην οθόνη της τηλεόρασης. Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της εταιρίας INFOLAB, τρεις ελληνικές ταινίες, το "1922" του Νίκου Κούνδουρου, "Η τιμή της αγάπης" της Τώνιας Μαρκετάκη και "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού" του Ντίνου Δημόπουλου,θα κυκλοφορήσουν, μέχρι το τέλος του Ιούλη, στην αγορά σε μορφή ψηφιακού δίσκου DVD και θα στοιχίζουν 8.000 δρχ. η μία. Ενώ, σύντομα θα κυκλοφορήσουν και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει ελληνική ομογένεια (Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία).

"Αιωρήσεις" στην Καλαμάτα

Συνεχίζεται, με επιτυχία, στο Κάστρο της Καλαμάτας το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας,με συμμετοχές σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών και ερμηνευτών του χορού. Σήμερα (9.30μμ), σειρά έχει η Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη,με τις "Αιωρήσεις".Μια χορογραφία, με την οποία ο - σπουδαγμένος στις σχολές των Πίτερ Γκος και Αλβιν Εϊλι - Ελληνας χορογράφος "επιστρέφει" στις αναζητήσεις του. Οι "Αιωρήσεις" δεν ακολουθούν έναν κλασικό μύθο, αλλά "μικρές ιστορίες για τις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις, στιγμές, αισθήσεις, με πρωταγωνιστές τη μουσική και το σώμα. Τα σώματα τρέχουν, ξεσπούν, πέφτουν, κυλιούνται, αντιστέκονται στο χρόνο, αιωρούνται. Η αιώνια αναζήτηση της ισορροπίας. Εμείς και οι άλλοι. Εμείς και εμείς. Εμείς και ο χρόνος. Εμείς, το φως και το σκοτάδι. Μετέωρες στιγμές, σχέσεις, αισθήσεις. Αιωρήσεις", χαρακτηρίζει ο Χ. Μανταφούνης τη χορογραφία του.

Τα σκηνικά είναι του Γ. Γαβαλά, τα κοστούμια του Κ. Μακλέλαν, η μουσική επιλογή του Α. Ζήλου, οι φωτισμοί του Α. Γιάνναρου. Χορεύουν: Υ. Ριμπάρ, Ε. Κολοβού, Λ. Ζαφειροπούλου, Ρ. Παπαντωνίου, Ι. Κυριακοπούλου, Μ. Ναλμπάντης, Θ. Γιαννακόπουλος, Θ. Σολωμός.

Μέχρι τις 29 του Ιούλη θα ολοκληρωθούν τα Θερινά Σεμινάρια των Εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπαίδευσης,που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας,στο πλαίσιο της Αισθητικής Αγωγής. Πρόκειται για τρία σεμινάρια, ένα για το Αρχαίο Δράμα,ένα για το Σύγχρονο Θέατρο και ένα για τη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία της Μουσικής (κλασική Χορωδία, Δημοτική Μουσική, Δημοτικός Χορός). Τα σεμινάρια συνδέονται με τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες και διοργανώνονται φέτος για δεύτερη χρονιά. Κάθε σεμινάριο, διάρκειας 100 ωρών, παρακολουθούν 60 εκπαιδευτικοί, προκειμένου να βοηθηθούν στην παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης ή ενός μουσικού, χορευτικού συνόλου.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή όλο τον Αύγουστο, λόγω διακοπών. Η γραμματεία της βιβλιοθήκης υπολογίζει ότι οι εργασίες ανακαίνισής της θα έχουν στο μεταξύ ολοκληρωθεί και ότι θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει μέσα στο Σεπτέμβρη.

Εκθεση - διάθεση βιβλίου για όλες τις ηλικίες παρουσιάζει (21 - 25/7) η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτικής Νεολαίας στις Καστανιές του Εβρου,στα πλαίσια της 5ης Συνάντησης Νέων Αρδας.

Στην πλατεία Ηρώων του Μαρουσιού, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του δήμου, αύριο Πέμπτη, στις 9μμ, θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη ο δάσκαλος του Θεάτρου Σκιών Ευγένιος Σπαθάρης.

Μανώλης Μητσιάς, στο Κάστρο Αντιρρίου

"Ζεύξεια '99"

Για πέμπτη συνεχή χρονιά οργανώνονται και φέτος από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αντιρρίου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Ζεύξεια '99".Φέτος το πανέμορφο Κάστρο του Αντιρρίου και το Αρχαίο θέατρο της Μακύνειας θα ζωντανέψουν για μια ακόμη φορά φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, έκθεση φωτογραφίας κ.ά. Το πρόγραμμα αρχίζει, στις 23 Ιούλη (8μμ), από το Κάστρο, με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Κανελλόπουλου με θέμα "Χορός", ενώ στον ίδιο χώρο, η ΚΟΕΜ με τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και με τους Μανώλη Μητσιά, Ελένη Δήμου, Μιχάλη Δημητριάδη και Μαρία Σουλτάτου θα ερμηνεύσουν τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.Στις 24 Ιούλη, στο Κάστρο θα παρουσιαστούν έξι μονόπρακτα από την παγκόσμια δραματουργία με τίτλο "Τα πάντα ματαιότης" σε σκηνοθεσία Μάκη Σπαθή. Στα "Ζεύξεια '99" συμμετέχουν επίσης: Πατραϊκή Μαντολινάτα (Κάστρο, 24/7), Χρήστος Καλαβρούζος με την παράσταση "Μακρυγιάννης - Αποφασίζω να δικαιώσω τους ανθρώπους" (Αρχαίο Θέατρο, 31/7), Θέατρο "Στέρνα" με την αρχαία κωμωδία "Η Πυτίνη" του Κρατίνου (Κάστρο, 4/8), ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την "Αυλή των θαυμάτων" τουΙάκωβου Καμπανέλλη (Κάστρο, 6/8) κ.ά.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς - Συνθήκες, δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή" (Αίθουσα Γυμνασίου, 1/8) και Τοπικό Τουρνουά Μπάσκετ (Γήπεδο Μολυκρείου, 13, 14 και 15 Αυγούστου.

Εκκληση για το "Αμφι - Θέατρο"

Εκκληση για "να μη χάσει τη στέγη του, το "Αμφι - Θέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου, που επί 15 χρόνια στολίζει και συμβάλλει στο πολιτιστικό ανέβασμα της Πλάκας",κάνει το ΔΣ του Συλλόγου των Απανταχού Φαρακλάδων "Η Εύγηρος" Κεφαλονιάς στο ΥΠΠΟ και στην Εμπορική Τράπεζα, ιδιοκτήτρια του κτιρίου που στεγάζει το "Αμφι - Θέατρο" επί της οδού Αδριανού. Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου, θεωρεί ότι η 25χρονη ζωή του "Αμφι - Θεάτρου" "αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, διότι έχει δώσει μεγάλο και θετικό έργο". Ο Σύλλογος, ο οποίος συνεργάζεται με το "Αμφι - Θέατρο", ελπίζει αυτό "να παραμείνει στην οδό Αδριανού, γιατί είναι αναγκαίο στον πολιτισμό και την πρόοδο".

Συμπόσιο εικαστικών τεχνών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Β' Διαβαλκανικό Συμπόσιο που οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Σαμοθράκης.Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο της Χώρας, τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων, τα οποία δημιούργησαν οι 30 καλλιτέχνες των βαλκανικών χωρών που συμμετείχαν στο Συμπόσιο. Οι εικαστικοί δημιουργοί από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, το FYROM και την Ελλάδα, έζησαν για 15 μέρες μαζί και δημιούργησαν σε κοινούς χώρους έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής. Πάνω απ' όλα όμως αντάλλαξαν απόψεις και έφεραν σε μια γόνιμη σχέση τα πολιτισμικά στοιχεία ενός ευρύτερου γεωγραφικού χώρου με τόσο σύμμετρες όσο και διαφορετικές πορείες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 του Ιούλη και θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ