ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΕΔΥ
Κατώτερη των περιστάσεων
  • Στάση εργασίας σε ορισμένους εργασιακούς χώρους για μία μόνο από τις πολλές αντιυπαλληλικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης
  • Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων στα δικά τους χέρια, καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Στάση εργασίας από τις 11 πμ έως τις 2.30 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, οι υπάλληλοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και αυτοί των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Γεωργίας, Υγείας & Πρόνοιας, Μεταφορών & Επικοινωνιών, από τα οποία προέρχονται υπάλληλοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επιμένει να βλέπει το "δέντρο" και όχι το "δάσος" των αντιυπαλληλικών διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για τις "συλλογικές συμβάσεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις". Ετσι, απομονώνει και εστιάζει την όποια αντίδρασή της στη διάταξη που αφορά σε υποχρεωτικές μετατάξεις των αποσπασμένων υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αποκρύπτοντας με τον τρόπο αυτό το γεγονός ότι στο σύνολό του το νομοσχέδιο βρίθει αντιυπαλληλικών διατάξεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται, πέρα από τις υποχρεωτικές μετατάξεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις - "μαϊμού", αυταρχικότερες διατάξεις για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για ρουσφετολογικούς διορισμούς στο δημόσιο.

Χτες, η ΑΔΕΔΥ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία της, ναι μεν καταδίκασε φραστικά μεγάλο μέρος των διατάξεών του, ωστόσο έδειξε απρόθυμη να οργανώσει την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων για να μην εφαρμοστούν στην πράξη. Εξάλλου, έκρινε θετική τη διάταξη του νομοσχεδίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι θα ζητήσει από τα κόμματα και πολιτική δέσμευση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της στο μέλλον. Ωστόσο, τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο απέχουν κατά πολύ από το πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για ελεύθερες γνήσιες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αφού η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμά της να ρυθμίζει μονομερώς και κυριαρχικά τα βασικά θέματα των εργαζομένων στο δημόσιο και κυρίως τα ζητήματα μισθών, συντάξεων, σύστασης οργανικών θέσεων, προσόντων, κ.ά.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου, από την πλευρά της, έχει καταδικάσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο, ενώ καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας σήμερα. Ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε σχετικά: "Καλούμε τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους να στείλουν πολλαπλά μηνύματα: Προς την κυβέρνηση, που και με αυτό το νομοσχέδιο αφαιρεί κεκτημένα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και προς τη συμβιβασμένη και υποταγμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, να της "πουν" ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν ανέχονται αυτή την κατάσταση. Τους καλούμε, τέλος, να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλιάς, να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συναντήσεις Σημίτη με πολιτικούς αρχηγούς

Με διακηρυγμένο στόχο την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα των οικονομικών μεταναστών, ο πρωθυπουργός προχωρά τις επόμενες μέρες σε κύκλο συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης δεν αφίσταται από τη ρατσιστική αρχική τοποθέτησή του, με την οποία απέδωσε στους οικονομικούς μετανάστες την εγκληματικότητα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κ. Σημίτης συναντάται αύριο Παρασκευή στις 7.45 το απόγευμα με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα.

Προσδιορίζοντας τις κυβερνητικές επιδιώξεις από αυτές τις συναντήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, είπε: "Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμε αυτές τις συζητήσεις, προκειμένου να προκύψει, με συναινετικό τρόπο, μια γραμμή αντιμετώπισης του φαινομένου των οικονομικών μεταναστών. Παραμένουμε σε αυτή τη γραμμή. Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι αυτή, η οποία τίθεται πλέον σε εφαρμογή".

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος είπε ότι θα συζητηθεί το πρόβλημα της καταγραφής και νομιμοποίησης των μεταναστών λέγοντας χαρακτηριστικά: "Να ακούσουμε και τις δικές τους απόψεις, επιτέλους, γιατί δημοσίως με πολύ εύκολο - και όχι πάντοτε υπεύθυνο τρόπο - διατυπώνουν τις αιτιάσεις τους εναντίον της ασκούμενης πολιτικής".

Και πρόσθεσε: "Οι συζητήσεις που διεξάγονται για το συγκεκριμένο θέμα, γίνονται ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο δίκαιοι, πιο αντικειμενικοί, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αποσαφηνιστεί το τοπίο, όσον αφορά το ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα, πώς βρίσκονται εδώ και με ποιες προϋποθέσεις παραμένουν και εργάζονται".

Επανέλαβε ότι η λευκή κάρτα διασφαλίζει μόνιμη παραμονή και δραστηριοποίηση των αλλοδαπών εργατών, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των ερευνών για τη λεωφορειοπειρατία, είπε ότι δεν είναι ώρα για ανακοινώσεις αλλά ο δράστης βρισκόταν σε επικοινωνία με τρίτους.

  • Από την πλευρά της ΝΔ, ο καθ' ύλην αρμόδιος τομεάρχης Πρ. Παυλόπουλος επανέλαβε χθες (στον "Πλάνετ") ότι το κόμμα του έχει ζητήσει διάλογο για τους οικονομικούς μετανάστες και τάσσεται υπέρ της επίτευξης συναίνεσης σε αυτό το θέμα.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΟΣΤΟΦ
Θα "βοηθήσουμε" και τη Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ι. Κόστοφ, που επισκέφτηκε χτες την Αθήνα, γέμισε τις αποσκευές του με υποσχέσεις για υποστήριξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.

"Βασική επιδίωξη, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των Βαλκανίων στο σύνολό τους, αλλά ιδιαίτερα της Βουλγαρίας με την ΕΕ (...). Επίσης, πρόσθεσε ο Κ. Σημίτης, ικανοποιώντας πλήρως τον συνομιλητή του, είναι γνωστό ότι όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η θέση μας είναι ότι και η Βουλγαρία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να εξεταστεί το θέμα αυτό".

Οι υποσχέσεις αυτές, βέβαια, ελάχιστη σημασία έχουν, καθώς είναι γνωστές οι ελάχιστες δυνατότητες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ. Βοηθούν, ωστόσο, στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας...

Κατά τα άλλα, οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με το οποίο οι "ισχυροί" σκοπεύουν να "ανασυγκροτήσουν" τα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά στα διμερή, οι δύο πρωθυπουργοί διατύπωσαν την πολιτική τους βούληση να προωθήσουν τα έργα για την κατασκευή οδικών αξόνων, που θα συνδέουν τις δύο χώρες και συμφώνησαν να αναθέσουν σε μια επιτροπή την εξέταση των δυνατοτήτων για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης διακίνησης σε βάθος είκοσι χιλιομέτρων, εκατέρωθεν των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Οσο για το θέμα της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη, οι δύο πρωθυπουργοί είπαν ότι υποστηρίζουν την προσπάθεια, η οποία, ωστόσο, είναι μια προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων.

Υποστήριξη για τους στόχους που έχει θέσει η βουλγαρική εξωτερική πολιτική έλαβε ο Ι. Κόστοφ και από τον πρόεδρο της ΝΔ, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το απόγευμα.

22 Ιουλίου 1943

Αντίσταση

στην κάθοδο

των Βουλγάρων

φασιστών

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εστελναν τότε, κατά τα μαύρα εκείνα χρόνια, τους κομμουνιστές - αγωνιστές της λευτεριάς, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, με την κατηγορία "της απόσπασης μέρους, ή όλου της επικρατείας"...

Αυτοί οι άθλιοι δοσίλογοι, οι "πατριδοκάπηλοι", οι συνεργάτες των κατακτητών τότε, οι συνεργάτες των ξένων επικυριάρχων αργότερα. Αυτοί που έστειλαν συγχαρητήρια στον Χίτλερ και άλλοι αργότερα που παρουσίαζαν, ελληνικές στρατιωτικές μονάδες με το δουλοπρεπές: Ιδού ο στρατός σας.

Τα θυμηθήκαμε σήμερα, 22 Ιουλίου του 1999, ημέρα τιμής και μνήμης για την 22 Ιουλίου του 1943, ημέρα αντίστασης κατά της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών. Τότε ήταν, που το ΚΚΕ και οι ΕΑΜικές δυνάμεις Εθνικής Αντίστασης ξεσήκωσαν τον κόσμο με το εγερτήριο σάλπισμα: Ξεσηκωθείτε, αντισταθείτε, οι Βούλγαροι φασίστες προωθούν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα. Αντισταθείτε στους κατακτητές και τους προδότες. Εμπρός για την Ελλάδα της λευτεριάς, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης".

Μέσα στις φοβερές εκείνες συνθήκες της Κατοχής, όταν ο θάνατος έστηνε καρτέρι από το ένα ως το άλλο σημείο της χώρας, το ΚΚΕ και το μεγάλο ΕΑΜικό μέτωπο ξεσήκωσαν τον κόσμο και οργάνωσαν παλλαϊκές συγκεντρώσεις, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή σε όγκο και μαχητικότητα συγκέντρωση της Αθήνας. Γράφει στο βιβλίο του "Εισφορά στο χρονικό της Κατοχής", ο αξέχαστος πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, ο Σπύρος Κωτσάκης, σε σύντομη από τα περιθώρια του χώρου αναφορά: Η Αθήνα λαγοκοιμήθηκε. Η γενική πολιτική απεργία έχει σταματήσει κάθε κίνηση. Τα καταστήματα, οι υπηρεσίες, τα γραφεία, δημόσια και ιδιωτικά, τα πάντα κλειστά... Στα επίκαιρα σημεία, οι Γερμανοί έχουν στήσει πολυβόλα... Στους κεντρικούς δρόμους θωρακισμένα και τανκς καιροφυλακτούν. Στην πλατεία Δημαρχείου ιταλικό ιππικό... όσο περνάει η ώρα οι δρόμοι απ' όλες τις συνοικίες προς το κέντρο μυρμηγκιάζουν.... Υπολογίζεται, αναφέρει στην τετρασέλιδη περιγραφή του ο Σπύρος Κωτσάκης, ότι στις κινητοποιήσεις για τη ματαίωση της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών, πήραν μέρος 450 - 500 χιλιάδες στο κέντρο και την περιφέρεια. Τριάντα αγωνιστές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, πεντακόσιοι κλείστηκαν στις φυλακές. Ο βουλγαρικός φασισμός δεν πέρασε. Οπως δε θα περάσουν "των εχθρών, τα φουσάτα"με την όποια μεταμφίεσή τους.

Αποχώρησε από το ΔΗΚΚΙ

Την αποχώρησή του από το ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε χτες το στέλεχός του Αντώνης Αναστ. Νικολάου, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ΔΗΚΚΙ Αρκαδίας, καταγγέλλοντας "εκφυλιστικά φαινόμενα, που παίρνουν πλέον διαστάσεις στο ΔΗΚΚΙ, με τη σιωπή της ηγεσίας στο αίτημα για λειτουργία των οργανώσεων με πολιτικούς και δημοκρατικούς όρους, τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις σε υπάρχοντα πολιτικά θέματα".

"Παίρνω την απόφαση να παραιτηθώ και να αποχωριστώ από το ΔΗΚΚΙ", αναφέρει συγκεκριμένα και προσθέτει ο Αντ. Νικολάου: "Θα συνεχίσω να μάχομαι μέσα από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος για να αντιμετωπίσουμε μαζί με άλλους αγωνιστές το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, γιατί τα οράματα και τα ιδανικά των αγωνιστών δεν εγκλωβίζονται στα στενά πλαίσια διαχείρισης και μοιρασιάς ΕΞΟΥΣΙΑΣ".

  • Το ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε ότι νέος διευθυντής του Γραφείου της Κοιν. Ομάδας, με απόφαση του προέδρου της Δ. Τσοβόλα, ορίζεται ο Παναγιώτης Οικονομίδης, πρώην βουλευτής και γιατρός του ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι η θέση έμεινε κενή μετά την εκλογή ως ευρωβουλευτή του Μ. Μπακόπουλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ