Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΟΣΤΟΦ
Θα "βοηθήσουμε" και τη Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ι. Κόστοφ, που επισκέφτηκε χτες την Αθήνα, γέμισε τις αποσκευές του με υποσχέσεις για υποστήριξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.

"Βασική επιδίωξη, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των Βαλκανίων στο σύνολό τους, αλλά ιδιαίτερα της Βουλγαρίας με την ΕΕ (...). Επίσης, πρόσθεσε ο Κ. Σημίτης, ικανοποιώντας πλήρως τον συνομιλητή του, είναι γνωστό ότι όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η θέση μας είναι ότι και η Βουλγαρία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να εξεταστεί το θέμα αυτό".

Οι υποσχέσεις αυτές, βέβαια, ελάχιστη σημασία έχουν, καθώς είναι γνωστές οι ελάχιστες δυνατότητες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ. Βοηθούν, ωστόσο, στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας...

Κατά τα άλλα, οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με το οποίο οι "ισχυροί" σκοπεύουν να "ανασυγκροτήσουν" τα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά στα διμερή, οι δύο πρωθυπουργοί διατύπωσαν την πολιτική τους βούληση να προωθήσουν τα έργα για την κατασκευή οδικών αξόνων, που θα συνδέουν τις δύο χώρες και συμφώνησαν να αναθέσουν σε μια επιτροπή την εξέταση των δυνατοτήτων για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης διακίνησης σε βάθος είκοσι χιλιομέτρων, εκατέρωθεν των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Οσο για το θέμα της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη, οι δύο πρωθυπουργοί είπαν ότι υποστηρίζουν την προσπάθεια, η οποία, ωστόσο, είναι μια προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων.

Υποστήριξη για τους στόχους που έχει θέσει η βουλγαρική εξωτερική πολιτική έλαβε ο Ι. Κόστοφ και από τον πρόεδρο της ΝΔ, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ