ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα διεθνής συμπαιγνία σε βάρος των Κούρδων...
  • "Συνελήφθη" ο Τσεβάτ Σοϊσάλ, μέλος του ERNK, το οποίο οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν "ηγετικό στέλεχος" του ΡΚΚ
  • Γερμανία και Μολδαβία διαψεύδουν ότι ενέχονται στην υπόθεση
  • Ο Σοϊσάλ "παραδόθηκε στην Τουρκία από την κυβέρνηση της Μολδαβίας", λένε οι Κούρδοι

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΙΣΙΝΙΟΦ - ΒΟΝΝΗ.-

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που ο Τσεβάτ Σοϊσάλ, αγωνιστής του κουρδικού κινήματος και μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK), κατέληξε στα χέρια των αρχών της Τουρκίας. Ωστόσο, βέβαιο είναι ότι η "σύλληψη" ή "παράδοσή" του, όπως αντιστοίχως χαρακτηρίζουν την υπόθεση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και εκπρόσωποι των Κούρδων, συνιστά μια ακόμη πράξη που εντάσσεται στη διεθνή καμπάνια περιορισμού της "τρομοκρατίας" - κατά τις επιταγές των ιθυνόντων της νέας τάξης...

"Σύλληψη" ή "παράδοση";

Αρχικά χθες το πρωί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι ο Τσεβάτ Σοϊσάλ, που χαρακτήρισε "ανώτερο στέλεχος" του ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) συνελήφθη, και έκανε λόγο, σύμφωνα με το Γαλλικό και το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, για μια "πολύ επιτυχημένη επιχείρηση". Μάλιστα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως ο "συλληφθείς" είναι ο "δεύτερος στην ιεραρχία του ΡΚΚ" μετά τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν το πρωί ότι η "σύλληψη" έγινε στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, επικαλούμενο ανακοίνωση της ΜΙΤ, μετέδωσε πως "πράκτορες της τουρκικής ασφάλειας συνέλαβαν τον δεύτερο στην ιεραρχία του ΡΚΚ στην Ευρώπη Τσεβάτ Σοϊσάλ, αργά χθες στη Γερμανία και τον μετέφεραν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος". Ωστόσο, κουρδικές αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές, αναφέροντας ότι ο Σοϊσάλ είχε συλληφθεί στη Μολδαβία την περασμένη Τρίτη, και η κυβέρνηση της χώρας αυτής τον "παρέδωσε" στις τουρκικές αρχές.

Οι γερμανικές αρχές διέψευσαν ότι ο Σοϊσάλ συνελήφθη στη Γερμανία, αλλά και οι αρχές της δημοκρατίας του Μόλδοβα διέψευσαν ότι συνελήφθη εκεί, όπως άφησαν να διαρρεύσει γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Η γερμανική αστυνομία δήλωσε ότι ο Σοϊσάλ απολάμβανε επί 14 έτη πολιτικού άσυλου στη Γερμανία και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάμειξη Γερμανών αξιωματούχων στη σύλληψη του Κούρδου.

"Ο Σοϊσάλ απολάμβανε πολιτικού άσυλου στη Γερμανία από το 1985" πρόσθεσε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου ήταν εγκαταστημένος ο Σοϊσάλ.

"Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αναμείχθηκαν στη σύλληψη", πρόσθεσε η ίδια επίσημη γερμανική ανακοίνωση.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ο Σοϊσάλ "πρέπει να συνελήφθη στη Μολδαβία προ πενθημέρου", χωρίς να διευκρινίσει πώς διαθέτει την πληροφορία αυτή, πότε ο Σοϊσάλ εγκατέλειψε τη Γερμανία και τι έκανε στον Μολδαβία.

Το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας της Μολδαβίας ανακοίνωσε επίσης πως "δεν ενέχεται" στη σύλληψη, όπως "ισχυρίζονται οι Κούρδοι".

"Το υπουργείο δεν έχει σχέση μ' αυτή τη σύλληψη και δε γνωρίζει τι συνέβη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ολέγκ Μπανάρ. "Είναι η δεύτερη φορά που το μολδαβικό υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας κατηγορείται για τη σύλληψη ενός Κούρδου, αλλά δεν είναι αλήθεια".

Εκπρόσωπος κουρδικής κοινότητας είπε ότι "ο Γερμανός πολίτης και ηγετικό στέλεχος των Κούρδων Τσεβάτ Σοϊσάλ συνελήφθη από δυνάμεις του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας της Μολδαβίας στο Κισινιόφ στις 13 του Ιούλη".

Ποιος είναι ο Τσεβάτ Σοϊσάλ;

Η τουρκική πολιτική ηγεσία δίνει εξέχουσα σημασία στη σύλληψη του Σοϊσάλ. Φωτογραφίες του με δεμένα τα μάτια καθώς βγαίνει από ένα αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δημοσιεύτηκαν χθες στον τουρκικό Τύπο. Οι δύο πράκτορες που εικονίζονται να φρουρούν τον Σοϊσάλ φορούσαν μαύρες μάσκες του σκι.

Ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε ότι ο Σοϊσάλ είχε αναλάβει πολλές αρμοδιότητες στο ΡΚΚ από το Φλεβάρη, μετά τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Προσπάθησε να οργανώσει τα στελέχη του ΡΚΚ στην Τουρκία ώστε να προκληθεί μαζική βία. Οι ενέργειές του έγιναν ακόμα πιο σημαντικές μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν", κατά την η ίδια ανακοίνωση.

Κατά τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας ο Σοϊσάλ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη δράση του ΡΚΚ στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

"Οι δραστηριότητές του έγιναν πολύ σημαντικότερες μετά από τη σύλληψη του Οτσαλάν", ανέφερε σε δήλωσή του και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν ανακοίνωσε χθες ότι ο Σοϊσάλ "είναι μέλος του ΡΚΚ αλλά όχι στέλεχος του κόμματος". Η Μιζγκίν Σεν, εκπρόσωπος του ERNK, είπε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" πως ο Σοϊσάλ δεν είναι ανώτατο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν όπως ισχυρίζεται η Τουρκία.

Περαιτέρω σκλήρυνση στάσης;

Από τη σύλληψη, δίκη και καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν η τουρκική ηγεσία μοιάζει να σκληραίνει τη στάση της περισσότερο στο Κουρδικό. Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού συνεχίζονται στη νοτιοανατολική χώρα και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν χθες ότι σε συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων ανταρτών στις επαρχίες Μπιτλίς και Τούντζελι σκοτώθηκαν 11 αντάρτες.

Από την άλλη, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές το βράδυ σε δύο επιθέσεις Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στις επαρχίες Ερτζιντζάν και Μπινγκόλ.

Η σκλήρυνση αυτή αντανακλάται και στη διαρκούσα επί δύο μέρες κρίση στις φυλακές. Ειδικές τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις πήραν χθες θέσεις έξω από φυλακές στις οποίες αριστεροί κρατούμενοι κρατούν ομήρους 43 δεσμοφύλακες σε μια ενέργεια υποστήριξης άλλων αριστερών κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας σε άλλη φυλακή.

Ενδέχεται να υπάρξει επέμβαση, αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει τέτοια εντολή προς το παρόν.

Εκτός από τις έξι φυλακές στις οποίες κρατούνται όμηροι δεσμοφύλακες, σε οκτώ ακόμη οι κρατούμενοι αρνούνται να υπακούουν στις διαταγές των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμί Τουρκ επιμένει ότι "δεν τίθεται θέμα" οι αρχές να ενδώσουν στα αιτήματα των κρατουμένων. "Εάν συνεχίσουν τις ενέργειές τους, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο και οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες", δήλωσε.

"Νέα πράξη διεθνούς τρομοκρατίας"

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τη σύλληψη Σοϋσάλ το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν (ERNK)

"Ο Κούρδος σύντροφος και αγωνιστής Τσεβάτ Σοϋσάλ δεν έχει συλληφθεί από το τουρκικό κράτος με μυστική επιχείρηση στο έδαφος της Γερμανίας, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συνελήφθη από τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες και τον παρέδωσαν στην Τουρκία. Ειδικότερα, ο Τσεβάτ Σοϋσάλ βρισκόταν στα χέρια των Μολδαβικών αρχών από την περασμένη Τρίτη. Αμέσως, η αντιπροσωπεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK) με πρωτοβουλία της, ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Μολδαβίας με επίσημο διάβημα προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη οι αρμόδιες αρχές παραδέχονταν ότι ο Τσεβάτ Σοϋσάλ ήταν κρατούμενός τους. Στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό, ενώ παρέδωσαν κρυφά τον Κούρδο αγωνιστή στο τουρκικό κράτος.

Η πράξη αυτή συνιστά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου διότι οι τουρκικές αρχές δεν προέβησαν σε επίσημη αίτηση εκδόσεως του Τσεβάτ Σοϋσάλ, ο οποίος παραδόθηκε στην Τουρκία με πειρατικό τρόπο. Διευκρινίζουμε ότι ο Τσεβάτ Σοϋσάλ δεν είναι εκπρόσωπος του ΡΚΚ στην Ευρώπη όπως διαδίδεται από τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά απλό μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν.

Εμείς καταγγέλλουμε τις αρχές της Μολδαβίας και καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν πρωτοβουλία με στόχο την άμεση επιστροφή του κ. Σοϋσάλ στη Γερμανία, αφού είναι κάτοχος γερμανικού προσφυγικού διαβατηρίου. Εξάλλου, η παράδοσή του δε συνιστά απλώς παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου από τη Μολδαβία, αλλά συνέχιση της παράδοσης Κούρδων αγωνιστών στο Τουρκικό κράτος που άρχισε - με διεθνή σύμπραξη - στις 15 Φεβρουαρίου 1999, όταν παραδόθηκε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. Η διεθνής αυτή πρακτική στρέφεται κατά του κόμματός μας και του λαού μας και αποτελεί το επιστέγασμα της διεθνούς τρομοκρατίας που ασκείται εις βάρος του κουρδικού έθνους.

Η προσπάθεια του κόμματος και του Προέδρου μας για εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα σκιάζεται από τέτοιες κατάφωρα παράνομες και εκφοβιστικές πρακτικές. Καμία διεθνής σύμπραξη και τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να ανασχέσει τον δίκαιο αγώνα του κόμματός μας και του λαού μας".

ΓΑΛΛΙΑ
Τριήμερη περιοδεία Σιράκ στην Αφρική

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ξεκίνησε την Τετάρτη τριήμερη περιοδεία στην Αφρική, με στόχο, όπως έχει ανακοινωθεί, να προωθήσει ένα "νέο, λιγότερο, παρεμβατικό ρόλο" της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Γουινέα, το Τόγκο, το Καμερούν - όλες πρώην γαλλικές αποικίες - και για πρώτη φορά τη Νιγηρία - πρώην αγγλική αποικία. Το κλίμα, που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου θα είναι ενδεικτικό της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η Γαλλία στην Αφρική. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αρχίσει σταδιακά να μειώνει την πολιτική της επιρροή στην αφρικανική ήπειρο και να εστιάζει περισσότερο την προσοχή της στο κτίσιμο μιας ενιαίας και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση αυτή της γαλλικής κυβέρνησης έχει ανησυχήσει πολλούς Αφρικανούς ηγέτες, οι οποίοι επιθυμούν να δουν τη Γαλλία να παίζει ένα πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των τοπικών συγκρούσεων και διαφορών. Γάλλοι επίσημοι έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τους Αφρικανούς ομολόγους τους ότι η νέα πολιτική δε θα σημάνει την ολοκληρωτική εγκατάλειψη της αφρικανικής ηπείρου. Η εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, Κατερίν Κολονά, δήλωσε ότι η πολιτική της Γαλλίας θα είναι μια πολιτική "ενδιαφέροντος αλλά μη επέμβασης".

Ο Πρόεδρος Σιράκ θα προωθήσει "δεσμούς που θα βασίζονται στη σταθερότητα και στον εκσυγχρονισμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποστήριξη της Γαλλίας προς το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον εκδημοκρατισμό", ενώ θα τονίσει ότι τα αφρικανικά κράτη πρέπει να έρθουν σε στενότερη συνεννόηση μεταξύ τους. Η Γαλλία θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της για "οικονομική ανάπτυξη και πολιτική εξέλιξη" των πρώην αποικιών της, ενώ επίσης θα τονίσει το ρόλο της "ως αντιπρόσωπός τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ