Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Τριήμερη περιοδεία Σιράκ στην Αφρική

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ξεκίνησε την Τετάρτη τριήμερη περιοδεία στην Αφρική, με στόχο, όπως έχει ανακοινωθεί, να προωθήσει ένα "νέο, λιγότερο, παρεμβατικό ρόλο" της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Γουινέα, το Τόγκο, το Καμερούν - όλες πρώην γαλλικές αποικίες - και για πρώτη φορά τη Νιγηρία - πρώην αγγλική αποικία. Το κλίμα, που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου θα είναι ενδεικτικό της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η Γαλλία στην Αφρική. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αρχίσει σταδιακά να μειώνει την πολιτική της επιρροή στην αφρικανική ήπειρο και να εστιάζει περισσότερο την προσοχή της στο κτίσιμο μιας ενιαίας και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση αυτή της γαλλικής κυβέρνησης έχει ανησυχήσει πολλούς Αφρικανούς ηγέτες, οι οποίοι επιθυμούν να δουν τη Γαλλία να παίζει ένα πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των τοπικών συγκρούσεων και διαφορών. Γάλλοι επίσημοι έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τους Αφρικανούς ομολόγους τους ότι η νέα πολιτική δε θα σημάνει την ολοκληρωτική εγκατάλειψη της αφρικανικής ηπείρου. Η εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, Κατερίν Κολονά, δήλωσε ότι η πολιτική της Γαλλίας θα είναι μια πολιτική "ενδιαφέροντος αλλά μη επέμβασης".

Ο Πρόεδρος Σιράκ θα προωθήσει "δεσμούς που θα βασίζονται στη σταθερότητα και στον εκσυγχρονισμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποστήριξη της Γαλλίας προς το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον εκδημοκρατισμό", ενώ θα τονίσει ότι τα αφρικανικά κράτη πρέπει να έρθουν σε στενότερη συνεννόηση μεταξύ τους. Η Γαλλία θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της για "οικονομική ανάπτυξη και πολιτική εξέλιξη" των πρώην αποικιών της, ενώ επίσης θα τονίσει το ρόλο της "ως αντιπρόσωπός τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ