• Εντείνονται οι φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα
  • - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Στο πλευρό του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί συντάχθηκαν κατηγορηματικά όλα τα πολιτικά κόμματα που τον υποστηρίζουν, μετά από τη δημοσίευση της επιστολής ομάδας ανώτερων στρατιωτικών... - 1999-07-22 00:00:00.0"/>
  • Εντείνονται οι φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα
  • - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Στο πλευρό του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί συντάχθηκαν κατηγορηματικά όλα τα πολιτικά κόμματα που τον υποστηρίζουν, μετά από τη δημοσίευση της επιστολής ομάδας ανώτερων στρατιωτικών... - 1999-07-22 00:00:00.0" /> Αντιδράσεις από την "απειλητική" επιστολή των στρατιωτικών | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 10
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΙΡΑΝ
    Αντιδράσεις από την "απειλητική" επιστολή των στρατιωτικών
    • Την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο Κχαταμί έσπευσαν να εκφράσουν πολιτικές οργανώσεις, προειδοποιώντας τους "σκληροπυρηνικούς" ότι έρχονται σε αντιπαράθεση με μεγάλο κομμάτι του λαού
    • Εντείνονται οι φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα

    ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

    Στο πλευρό του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί συντάχθηκαν κατηγορηματικά όλα τα πολιτικά κόμματα που τον υποστηρίζουν, μετά από τη δημοσίευση της επιστολής ομάδας ανώτερων στρατιωτικών που προειδοποιούσαν τον Πρόεδρο "ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί με τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια". Στο μεταξύ, έντονες είναι οι φήμες στην ιρανική πρωτεύουσα ότι επίκειται στρατιωτικό πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Κχαταμί.

    Τα είκοσι εκατομμύρια Ιρανούς που ψήφισαν τον Μοχάμαντ Κχαταμί, στις προεδρικές εκλογές του 1997, "θύμισε" στους υπογράφοντες, την "απειλητική" επιστολή, στρατιωτικούς το "Μέτωπο Συμμετοχής", που έχει στηρίξει ανοιχτά τον Πρόεδρο Κχαταμί. Στην ανακοίνωσή του το Μέτωπο προτρέπει τους 24 ανώτερους στρατιωτικούς να επανεξετάσουν τη στάση τους.

    Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η, υποστηρίζουσα το Κχαταμί, πολιτική οργάνωση "Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Επανάστασης", η οποία εκτιμά ότι "η σκληροπυρηνική μερίδα της ιρανικής ηγεσίας καλλιεργεί στρατιωτικό κλίμα σε μια προσπάθεια να επιβάλει ακόμη σκληρότερους περιορισμούς και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις". Οι ανακοινώσεις των δύο οργανώσεων φιλοξενήθηκαν, χθες, σε αρκετές ιρανικές εφημερίδες.

    Στο μεταξύ, από το γραφείο του Προέδρου Κχαταμί έγινε γνωστό ότι η αποστολή επιστολής τέτοιου περιεχομένου από τους στρατιωτικούς δεν αποτελεί"ασυνήθιστο γεγονός" και τονίζεται πως είναι "περίεργο το γεγονός ότι η επιστολή αυτή, που είναι απόρρητο κυβερνητικό έγγραφο έφτασε και δημοσιεύτηκε από τον Τύπο". Στην ανακοίνωσή του, το πρωθυπουργικό γραφείο υπογραμμίζει ότι δόθηκε άμεση απάντηση στην επιστολή, με την οποία ο Πρόεδρος Κχαταμί καλεί τους στρατιωτικούς να "επανέλθουν στην τάξη και να μην υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους".

    Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις, όμως, βαριά φαίνεται ότι ήταν, χθες, η ατμόσφαιρα στην ιρανική πρωτεύουσα. Οπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων της Τεχεράνης, η ηρεμία είναι φαινομενική και όλο και περισσότερο κυκλοφορούν οι φήμες περί διενέργειας στρατιωτικού πραξικοπήματος σε βάρος του Κχαταμί. Οι φήμες αυτές δεν έχουν καν σχολιαστεί επισήμως και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι διατάχτηκε η σύλληψη του Καζέμ Σχοκρί, εκδότη της εφημερίδας Σομπχέ ε Εμρουζ με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ.

    • Κατηγορηματική φέρεται να ήταν η άρνηση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ στην πρόταση της ιρανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τους 13 Εβραίους Ιρανούς, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη και κατηγορούνται για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Η ιρανική ηγεσία ζητούσε ως αντάλλαγμα την καταβολή όλων των παλαιών χρεών του Ισραήλ προς την Τεχεράνη.

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ