Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απειλές Παστράνα κατά του FARC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αναπτερωμένος και οξύς εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αντρές Παστράνα,δηλώνοντας ότι "αρχίζει να εξαντλείται η υπομονή" της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εξαιτίας της επ' αόριστον αναβολής των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC - EP), που ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν τη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της ασυμφωνίας για τη σύνθεση μιας διεθνούς ομάδας παρατηρητών που θα επέβλεπε τις συνομιλίες.

Μάλιστα, ο Παστράνα κατηγόρησε το FARC ότι είναι η μοναδική αιτία αυτής της αναβολής, αφού θεωρεί ότι ναρκοθετεί τις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στον πολύχρονο εμφύλιο και απείλησε με το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης για την "πλήρη εξόντωση" των ανταρτών, αν αυτοί δεν αποδείξουν τη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική συμφωνία που άρχισε τον περασμένο Γενάρη. "Η υπομονή της κυβέρνησης, έχει τα όριά της και η ηγεσία του FARC δε θα πρέπει να έχει αμφιβολίες. (...) Εχουμε έναν στρατό που είναι έτοιμος για ειρήνη αλλά προετοιμασμένος και για πόλεμο", τόνισε ο Παστράνα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή της Κολομβίας.

Αραγε είναι τυχαία αυτή η έξαρση του Παστράνα μία μόλις μέρα μετά την ωμή επέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα εσωτερικά της Κολομβίας, όπου λίγο - πολύ επισείσει "το κίνδυνο" της βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Κολομβίας για μία στρατιωτική νίκη επί του FARC; Μάλλον όχι, αν συνυπολογίσει κανείς ότι μόλις την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Αμυνας της Κολομβίας Λουίς Φερνάντο Ραμίρεζ και ο Φερνάντο Ταπίας,ο επιτελάρχης του, σε επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, ζήτησαν βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποκτηθούν στρατιωτικά ελικόπτερα, αεροσκάφη με δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου και εξοπλισμός ραντάρ για την καταστολή του εμπορίου ναρκωτικών!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν χαρακτήρισε τη λίστα αιτημάτων "υποθετική", αλλά σχολίασε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα τη "μελετήσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ