Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
"Νέα πράξη διεθνούς τρομοκρατίας"

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τη σύλληψη Σοϋσάλ το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν (ERNK)

"Ο Κούρδος σύντροφος και αγωνιστής Τσεβάτ Σοϋσάλ δεν έχει συλληφθεί από το τουρκικό κράτος με μυστική επιχείρηση στο έδαφος της Γερμανίας, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συνελήφθη από τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες και τον παρέδωσαν στην Τουρκία. Ειδικότερα, ο Τσεβάτ Σοϋσάλ βρισκόταν στα χέρια των Μολδαβικών αρχών από την περασμένη Τρίτη. Αμέσως, η αντιπροσωπεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK) με πρωτοβουλία της, ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Μολδαβίας με επίσημο διάβημα προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη οι αρμόδιες αρχές παραδέχονταν ότι ο Τσεβάτ Σοϋσάλ ήταν κρατούμενός τους. Στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό, ενώ παρέδωσαν κρυφά τον Κούρδο αγωνιστή στο τουρκικό κράτος.

Η πράξη αυτή συνιστά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου διότι οι τουρκικές αρχές δεν προέβησαν σε επίσημη αίτηση εκδόσεως του Τσεβάτ Σοϋσάλ, ο οποίος παραδόθηκε στην Τουρκία με πειρατικό τρόπο. Διευκρινίζουμε ότι ο Τσεβάτ Σοϋσάλ δεν είναι εκπρόσωπος του ΡΚΚ στην Ευρώπη όπως διαδίδεται από τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά απλό μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν.

Εμείς καταγγέλλουμε τις αρχές της Μολδαβίας και καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν πρωτοβουλία με στόχο την άμεση επιστροφή του κ. Σοϋσάλ στη Γερμανία, αφού είναι κάτοχος γερμανικού προσφυγικού διαβατηρίου. Εξάλλου, η παράδοσή του δε συνιστά απλώς παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου από τη Μολδαβία, αλλά συνέχιση της παράδοσης Κούρδων αγωνιστών στο Τουρκικό κράτος που άρχισε - με διεθνή σύμπραξη - στις 15 Φεβρουαρίου 1999, όταν παραδόθηκε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. Η διεθνής αυτή πρακτική στρέφεται κατά του κόμματός μας και του λαού μας και αποτελεί το επιστέγασμα της διεθνούς τρομοκρατίας που ασκείται εις βάρος του κουρδικού έθνους.

Η προσπάθεια του κόμματος και του Προέδρου μας για εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα σκιάζεται από τέτοιες κατάφωρα παράνομες και εκφοβιστικές πρακτικές. Καμία διεθνής σύμπραξη και τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να ανασχέσει τον δίκαιο αγώνα του κόμματός μας και του λαού μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελεσίγραφο του ΡΚΚ (2013-08-01 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις παρά την εκεχειρία (2006-10-25 00:00:00.0)
Κατεστάλη εξέγερση σε φυλακή (2000-01-26 00:00:00.0)
Τα γενικόλογα και η... ταμπακέρα (1999-07-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τη "Νέα Ημέρα των Κούρδων" (1999-03-18 00:00:00.0)
Καταργούν και τους Κούρδους! (1999-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ