Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατεστάλη εξέγερση σε φυλακή

Απο την ώρα εισβολής των αστυνομικών στην φυλακή

Associated Press

Απο την ώρα εισβολής των αστυνομικών στην φυλακή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Μετά από μάχη 12 ωρών κατεστάλη εξέγερση Ισλαμιστών κρατουμένων στη φυλακή Μετρίς της Κωνσταντινούπολης. Οι κρατούμενοι, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C), προσπάθησαν να εμποδίσουν τους δεσμοφύλακες να μεταφέρουν τον ηγέτη τους σε δικαστήριο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν και, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, γκλομπς και πλαστικών σφαιρών κατέστειλαν την εξέγερση.

Οι τραυματίες έφθασαν τους 12, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ολοι τους είναι κρατούμενοι. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Σαλίχ Μιρζαμπέγιογλου, παραδόθηκε τελευταίος. Η εξέγερση καταγράφεται τρεις βδομάδες μετά το θάνατο ενός οπαδού της οργάνωσης και τον τραυματισμό 10 σε άλλη φυλακή, όπου είχαν σημειωθεί εξέγερση. Ο αρχηγός των ισλαμιστών θα προσαχθεί αύριο σε δίκη κατηγορούμενος ότι ηγήθηκε προσπάθειας ανατροπής του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, κατηγορία η οποία επισύρει τη θανατική ποινή. Εξω από το κτίριο της φυλακής, 5 συγγενείς κρατουμένων συνελήφθησαν επειδή φώναζαν συνθήματα.

Στο μεταξύ Τούρκοι αναλυτές εκλαμβάνουν ως «ρήξη» στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κριτικές αναφορές για την τακτική του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε ό,τι αφορά την προσπάθειά του να «επιτύχει ειρήνη» με το τουρκικό κράτος. Στο κουρδικό περιοδικό «Serbesti», που εκδίδεται στην Ευρώπη, προβάλλεται η άποψη ότι η έκκληση για ειρηνική λύση του Κουρδικού στο πλαίσιο της «τουρκικής δημοκρατίας» υποσκάπτει το ιδεολογικό υπόβαθρο του κουρδικού αγώνα εναντίον του «κεμαλισμού». Κούρδοι διανοούμενοι, όπως ο Μαχμούτ Κιλίντς του «Κουρδικού Εξόριστου Κοινοβουλίου», σχολιάζουν ότι ο Οτσαλάν «κατευθύνεται από την τουρκική πρωθυπουργία» - δηλαδή τις μυστικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ