ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εναρξη διάλυσης

Η ΕΤΕΒΑ αναζητά ήδη τον ξένο οίκο, που θα μελετήσει τις αλλαγές, για το χτύπημα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Συνεπής στη δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ,ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση ανέθεσε χτες στην τράπεζα ΕΤΕΒΑ,σύμβουλό της σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, να αναζητήσει τον ξένο οίκο που θα αναλάβει τη σχετική μελέτη.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,του υφυπουργού Φ. Ιωαννίδη,του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου και των συμβούλων του πρωθυπουργού, Γ. Στουρνάρα, Τ. Γιαννίτση, Π. Τήνιου.

Η ΕΤΕΒΑ θα αναλάβει να καταρτίσει λίστα υποψηφίων οίκων του εξωτερικού, μέσα στον επόμενο μήνα ή και να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, ώστε να επιλεγεί ο οίκος που θα κάνει τη μελέτη για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης μιας επιτροπής, που με τη σειρά της θα καταλήξει σε πόρισμα προς την κυβέρνηση.

Δεδομένο είναι ότι οι όποιες αλλαγές, θα κινηθούν στην κατεύθυνση κατεδάφισης του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας και θα σαρώσουν ό,τι απόμεινε όρθιο από τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση του θεσμού των κατώτατων συντάξεων, καθώς και του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, οι μειώσεις στις συντάξεις, το πετσόκομμα ή η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, και μια σειρά ακόμη ανάλογων ανατροπών, αναμένονται στο τέλος αυτής της διαδικασίας.

Μερικές μέρες νωρίτερα, στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσής του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι "στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την υιοθέτηση της δεύτερης φάσης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού προβλήματος". Δίνοντας εντολή ("συνιστούσε") να επιταχυνθεί η εφαρμογή της δεύτερης φάσης των σαρωτικών αλλαγών, χαιρέτιζε και σαν "αναμφισβήτητη πρόοδο" τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/99.

Ο ίδιος ο Μ. Παπαϊωάννου έχει κάνει δηλώσεις για τις "βαθιές τομές" που απαιτούνται, εναρμονιζόμενος και με τη διαπίστωση - απαίτηση του ΔΝΤ για "μια ευρεία αναμόρφωση που θα αλλάξει τις βασικές δομές του συστήματος".

Καταγγελία για το ασφαλιστικό

Εξι μέλη της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ, καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας

Ερωτηματικά για τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,η οποία ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της COOPERS για το ασφαλιστικό δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση, εκφράζουν σε ανακοίνωση - καταγγελία τους οι Π. Πάλμος, Ηλ. Σταμέλος, Π. Τσίρκας, Ιορ. Καλαϊτζόπουλος, Κ. Μελίδης, Π. Ταμουρίδης,μέλη της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν "την κυβέρνηση και προσωπικά τον Ε. Βενιζέλο, που επί δύο μήνες μετέτρεψε το υπουργείο σε άνδρο... μυστικών διαβουλεύσεων", τη στιγμή που "δεν έχει συναντηθεί ούτε μια φορά με το διαπαραταξιακό προεδρείο της ΓΕΝΟΠ", τη στιγμή που "η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας αρνούνται να δεχτούν την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με διάφορες δικαιολογίες περί θεσμικών οργάνων".

Επίσης, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν "τον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΓΕΝΟΠ, που παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, έχει να συγκαλέσει ΔΣ και ΕΕ πέραν των δύο μηνών", αλλά και γιατί "διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση χωρίς καμία απόφαση του οργάνου, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ".

Ευθύνες επιρρίπτονται και σε όσα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ή άλλης παράταξης, στηρίζουν τις ενέργειες αυτές, οι οποίοι προειδοποιούνται ότι "θα μείνουν στη μνήμη των εργαζομένων σαν ξεπουλητές της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και υπεύθυνοι της διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ".

Τέλος, οι συνδικαλιστές απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, να πρωτοστατήσουν ώστε η ασφάλιση να παραμείνει ασφάλιση στον εργοδότη και να μην περάσει καμία μορφή ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της ΔΕΗ.

ΓΕΔΥ
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

Ο έλεγχος επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των εργαζομένων

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε χτες, στο εργοστάσιο της ΓΕΔΥ στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, από την Επιθεώρηση Εργασίας, παρουσία αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,επιβεβαιώθηκαν όλες οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης,για τις απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παραβιάσεις της σύμβασης και της εργατικής νομοθεσίας από τη διεύθυνση. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει πρόσληψη γιατρού εργασίας.

Το σωματείο εργαζομένων είχε καταγγείλει τις ανθυγιεινές και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της ΓΕΔΥ, που έχουν προκαλέσει σοβαρές χρόνιες ασθένειες σε πολλούς εργαζόμενους, όπως: Καρκινώματα δέρματος, μολυβδίαση, παθήσεις των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος,λόγω της έλλειψης κάθε προστατευτικού μέτρου στους χώρους εργασίας του μείγματος αμιάντου.Επίσης το σωματείο είχε καταγγείλει παράνομες απολύσεις ιδρυτικών μελών του σωματείου, προσπάθεια τρομοκράτησης των εργατών με εξώδικα, καθώς και το γεγονός ότι η εταιρία απαίτησε από τους εργαζόμενους να διαλύσουν το σωματείο τους και να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας, χωρίς δέσμευση από μέρους της για καταβολή των δεδουλευμένων.

Η διευθύντρια της Επιθεώρησης Εργασίας, Μ. Πουλεκάκη,χαρακτήρισε παράνομες τις απολύσεις και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των παρανομιών. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση της έλλειψης εξαεριστήρων και φίλτρων, ιδιαίτερα στους χώρους μείξης του αμιάντου και έδωσε στη διεύθυνση προθεσμία μερικών ημερών για την εγκατάσταση και λειτουργία των απαραίτητων φίλτρων και απορροφητήρων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της διεύθυνσης με τις απαιτήσεις αυτές, θα υποβληθούν μηνύσεις ενάντια σε μέλη της διεύθυνσης.

Για "αισχρή και συκοφαντική επίθεση" εναντίον του, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων τον τηλεοπτικό σταθμό "Κύδων". Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου καταγγέλλεται ότι δέχτηκε επίθεση για τη θέση του σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και αργίες, που είναι κοινή με τη θέση αρκετών άλλων σωματείων του νομού. Τέλος, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι δε θα ανεχτεί στο μέλλον τέτοια συμπεριφορά.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη στάση εργασίας που είχε κηρύξει για χτες η ΑΔΕΔΥ, η οποία ωστόσο αντιδρά για μία μόνο, από ένα πλήθος αντιυπαλληλικών διατάξεων, που περιέχει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Καμία απολύτως δέσμευση δεν ανέλαβε ο υφυπουργός Λ. Τζανής, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών από την ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες.

Σύσκεψη στο Βόλο

Με στόχο την προώθηση της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και άνεργοι της Μαγνησίας, το ΠΑΜΕ Μαγνησίας καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη, τη Δευτέρα, 26/7, στις 8μμ, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου,στην οποία θα μιλήσει και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης θα είναι και αυτό της αναγκαιότητας να δυναμώσει αποφασιστικά το ταξικό ρεύμα του συνδικαλιστικού κινήματος, που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ