Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΔΥ
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

Ο έλεγχος επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των εργαζομένων

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε χτες, στο εργοστάσιο της ΓΕΔΥ στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, από την Επιθεώρηση Εργασίας, παρουσία αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,επιβεβαιώθηκαν όλες οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης,για τις απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παραβιάσεις της σύμβασης και της εργατικής νομοθεσίας από τη διεύθυνση. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει πρόσληψη γιατρού εργασίας.

Το σωματείο εργαζομένων είχε καταγγείλει τις ανθυγιεινές και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της ΓΕΔΥ, που έχουν προκαλέσει σοβαρές χρόνιες ασθένειες σε πολλούς εργαζόμενους, όπως: Καρκινώματα δέρματος, μολυβδίαση, παθήσεις των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος,λόγω της έλλειψης κάθε προστατευτικού μέτρου στους χώρους εργασίας του μείγματος αμιάντου.Επίσης το σωματείο είχε καταγγείλει παράνομες απολύσεις ιδρυτικών μελών του σωματείου, προσπάθεια τρομοκράτησης των εργατών με εξώδικα, καθώς και το γεγονός ότι η εταιρία απαίτησε από τους εργαζόμενους να διαλύσουν το σωματείο τους και να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας, χωρίς δέσμευση από μέρους της για καταβολή των δεδουλευμένων.

Η διευθύντρια της Επιθεώρησης Εργασίας, Μ. Πουλεκάκη,χαρακτήρισε παράνομες τις απολύσεις και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των παρανομιών. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση της έλλειψης εξαεριστήρων και φίλτρων, ιδιαίτερα στους χώρους μείξης του αμιάντου και έδωσε στη διεύθυνση προθεσμία μερικών ημερών για την εγκατάσταση και λειτουργία των απαραίτητων φίλτρων και απορροφητήρων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της διεύθυνσης με τις απαιτήσεις αυτές, θα υποβληθούν μηνύσεις ενάντια σε μέλη της διεύθυνσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ