Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Συγκρούσεις στην Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλόων για την "επόμενη μέρα" της άρσης του καμποτάζ

"Φουντώνει" ο σκληρός ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών, ενόψει της άρσης του καμποτάζ στις ακτοπλοϊκές γραμμές το 2004, όπως προβλέπει ο διαλυτικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε ισχύ για τα τουριστικά πλοία από την αρχή του χρόνου.

Η άρση της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα,έχει αναγκάσει τις ακτοπλοϊκές εταιρίες σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες προκειμένου να θωρακιστούν και να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα πλοία των πολυεθνικών, που θα "αλώσουν" τις ελληνικές θάλασσες. Το ακτοπλοϊκό τοπίο μετά την άρση του καμποτάζ περιέγραψε ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών ΑκτοπλόωνΠαντελής Σφηνιάς,ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα μείνουν δύο - τρεις εταιρίες και επιπλέον έκανε λόγο για εταιρίες... "μπακάλικα".

Οι δηλώσεις του Π. Σφηνιά έκαναν άνω - κάτω την Ενωση. Οι εταιρίες ΑΝΕΚ - ΝΕΛ και του Νομικού - ο οποίος αρχικά είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση - ζήτησαν να συγκληθεί χτες έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΕΑ. Ωστόσο, στην πρόσκληση της ΕΕΑ προς τα μέλη γινόταν λόγος για σύγκληση "άτυπης" Γενικής Συνέλευσης, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία των παραπάνω εταιριών. Ετσι χτες, δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποί τους και αναβλήθηκε η συνέλευση λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στο μεταξύ, η ΑΝΕΚ συνεχίζει να αυξάνει το στόλο της με νεότευκτα πλοία, προτιμώντας - όπως και οι υπόλοιπες ελληνικές εταιρίες - τα ξένα ναυπηγεία, συμμετέχοντας έτσι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απαξίωση των ελληνικών. Χτες έκλεισε συμφωνία με τα νορβηγικά ναυπηγεία FOSEN για την κατασκευή δύο νέων επιβατηγών πλοίων, επένδυση ύψους 70 δισ. δραχμών περίπου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ