ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταρρίψεις

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ότι δε φοβήθηκε ο ατρόμητος Μαντέλης από την παρενόχληση, προχτές, δυο τόσο δα τουρκικών μαχητικών! Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο, για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει καταφέρει να ...καταρρίψει ολόκληρη την "Ολυμπιακή Αεροπορία"...

Τώρα, όσο για την τουρκική αεροπορία, τι να πούμε... Δεν υπάρχει χειρότερη- με καθαρά στρατιωτικά κριτήρια - επιλογή από το να ενοχλεί στη φάση αυτή μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αν, όντως, Τούρκοι στρατοκράτες επιθυμούν την καταστροφή της Ελλάδας, δεν έχουν παρά να αφήσουν αυτήν την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.

ΟΡΓΙΑΣΑΝ οι φήμες χτες, αλλά υπήρξαν και πληροφορίες, για έντονη κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, και του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σωκράτη Κοσμίδη, αφού ο τελευταίος δεν είχε υπογράψει τροποποιήσεις σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει ξεκινήσει να συζητείται στη Βουλή.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με τον Σ. Κοσμίδη και υπήρξε ένα σχετικό ..."μπατιρντί", αφού ο Ε. Γιαννόπουλος δε φημίζεται και για το ήπιον του χαρακτήρα του. Ακούστηκε, μάλιστα, ότι απείλησε και με παραίτηση...

Τέλος πάντων, δεν είναι η πρώτη φορά, που ακούγονται φήμες περί παραιτήσεως του εν λόγω υπουργού, αποδείχνοντας ότι τα πράγματα στην κυβέρνηση, γενικότερα, δεν πάνε τόσο καλά. Αλλωστε, οι γκρίνιες είναι γνωστό ότι στις δυσκολίες αναπτύσσονται...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αλβανικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα εγκληματικότητας, δήλωσε χτες ο Θόδωρος Πάγκαλος, διαφοροποιούμενος κάπως από τις επιχειρήσεις -"σκούπα" της αστυνομίας εναντίων αλλοδαπών...

Δεν ξέρουμε τους λόγους του (προφανώς, θα συνδέονται με την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών), πλην όμως είναι φανερό ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα δε θα μπορούσε, παρά να δημιουργήσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ...

Μετανάστες μόνο για "μαύρη εργασία";

Ασφαλώς και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την επιστολή του αγροτικού συλλόγου Κρύας Βρύσης Πέλλας, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να "χαλαρώσουν τα μέτρα για τους λαθρομετανάστες για διάστημα ενός τριμήνου", γιατί χρησιμοποιούν τους Αλβανούς εργάτες για τη συγκομιδή των προϊόντων και σε άλλες εργασίες στα χωράφια.

Η ανακοίνωση εμφορείται από τη γνωστή ρατσιστική αντίληψη, που θέλει τους οικονομικούς μετανάστες φτηνή εργατική δύναμη, χωρίς ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους, ως μαύρη αγορά εργασίας και μάλιστα να βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απέλασης, μόλις τελειώσουν "οι εργασίες". Δε λείπουν, μάλιστα, και οι καταγγελίες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργοδότες μόλις τελειώσουν τη "δουλιά" που θέλουν να κάνουν, καλούν την Αστυνομία να τους συλλάβει, για να μην τους πληρώσουν ακόμα και τα άθλια μεροκάματα των 4.000 - 5.000 δρχ.

Μόνο μια πολιτική, που διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της παροχής όλων των δικαιωμάτων που ανήκουν στους αλλοδαπούς εργάτες, μπορεί να δώσει τη λύση που πρέπει.

Δικαιώνουν τα φασιστοειδή

"Εξω οι ξένοι - Διώξτε τώρα τους εγκληματίες! - Χρυσή Αυγή". Τα φασιστοειδή χτύπησαν και χθες το πρωί βρωμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με φέιγ βολάν με το παραπάνω και άλλα παρόμοια συνθήματα.

Το γεγονός, βέβαια, δε μας ξενίζει. Το σημειώνουμε, όμως, γιατί η τελευταία ρατσιστική τοποθέτηση του Κ. Σημίτη που αποδίδει ευθέως και αδιακρίτως την εγκληματικότητα στους οικονομικούς μετανάστες, δικαιώνει και αποθρασύνει τη δράση όχι μόνο των φασιστικών οργανώσεων αλλά και ενθαρρύνει και καλλιεργεί ένα κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού στην κοινωνία, με ολέθριες συνέπειες. Αν δεν ανακαλέσει έμπρακτα ο πρωθυπουργός, θα ευθύνεται για ό,τι συμβεί στο εξής με τους οικονομικούς μετανάστες.

Ετσι γράφεται η ιστορία...

Στο χθεσινό "ΒΗΜΑ" και στην ιστορική παρουσίαση της πορείας του ΠΑΣΟΚ, γράφτηκε και το εξής απίθανο: "Το Κίνημα γιόρτασε τη δεύτερη επέτειο ίδρυσής του με τον Ανδρέα Παπανδρέου κυρίαρχο - με πολιτική εκδήλωση της Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Σμύρνη. Για να ενισχυθούν τα οικονομικά του Κινήματος διατίθενται μπροσούρες, αναμνηστικά, αφίσες και... σουβλάκια.

Τα λεφτά συγκεντρώνονταν σε κουβάδες, αλλά μετά το τέλος της εκδήλωσης διαπιστώνουν ότι έχουν κάνει φτερά. Ο Αντ. Καρράς ανέλαβε να ερευνήσει για την κλοπή, αλλά δε βρήκε άκρη. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν τότε, ένα μέλος της ΠΑΣΠ, τα έβαλε σε ένα τσουβάλι και τα πήγε στην... ΚΝΕ!"

Πρόκειται, για ψευδέστατο ψέμα, αν μας επιτρέπεται αυτός ο πλεονασμός. Πού πήγαν τα λεφτά, ας ψάξουν να τα βρουν. Οχι, όμως, στην ΚΝΕ!

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Προχτές, ο "Ρ" έγραφε για το "πάγωμα" μιας δημόσιας επένδυσης στο ακριτικό Τρίγωνο του Νομού Εβρου. Η επένδυση αφορά ένα εργοστάσιο, που θα ράβει στολές για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κι ενώ, όπως ο καθένας καταλαβαίνει, πρόκειται για μια επένδυση, με σίγουρες προοπτικές και, πάνω απ' όλα, απολύτως αναγκαία για την περιοχή του Τριγώνου, που μαστίζεται από την υπανάπτυξη και την ανεργία, οι κυβερνώντες την έχουν "παγώσει" και την οδηγούν στον κάλαθο των αχρήστων. Κι αυτό, παρότι έχουν ήδη ξοδευτεί ορισμένες εκατοντάδες εκατομμύρια. Χτες, ο "Ρ" έγραφε για μια παρόμοια περίπτωση, το εργοστάσιο "Πίνδος ΑΕ". Πρόκειται για μια δημόσιας ιδιοκτησίας επιχείρηση, τη μοναδική βιομηχανία παραγωγής ινοσανίδων (MDF) στην Ελλάδα και τη μόνη βιομηχανική μονάδα στα Γρεβενά. Κι αυτή η επιχείρηση, ενώ έχει προοπτικές και μέλλον, έχει αφεθεί να αργοπεθαίνει, καθώς δε γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Κι ας έχει ο Νομός Γρεβενών από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

Ισως, κάποιοι σπεύσουν να σχολιάσουν: Τι περιμένεις από το κράτος;.. Συμφωνούμε απόλυτα, αρκεί να εννοούν το συγκεκριμένο, καπιταλιστικό κράτος και τις όποιες - πράσινες ή γαλάζιες ή άλλες - κυβερνητικές πολιτικές, που το υποτάσσουν όλο και περισσότερο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας και της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", γενικότερα.

Το φαινόμενο των καθυστερήσεων

Συνήθως, το φαινόμενο χρησιμοποιείται, για να συκοφαντηθεί - είτε συνειδητά είτε όχι - η "Ολυμπιακή Αεροπορία". Πρόκειται, όμως, για ένα πανευρωπαϊκό - και όχι μόνο - φαινόμενο και δεν έχει ουσιαστικά καμιά σχέση, με την "Ολυμπιακή Αεροπορία" και την ποιότητα των υπηρεσιών της. Αναφερόμαστε στο γνωστό σε όλους φαινόμενο των καθυστερήσεων.

Στον τεράστιο αριθμό των 350.000, υπολογίζει η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς", τις πτήσεις, που θα παρουσιάσουν καθυστέρηση, μέσα στην τουριστική περίοδο, καθώς το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αδυνατεί να ανταποκριθεί πλέον στον αριθμό των πτήσεων, που προκαλεί το παραθεριστικό κύμα. Τα ίδια, περίπου, προβλέπει και η Ενωση Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιριών, η οποία υπολογίζει ότι 6.000 πτήσεις καθημερινά θα παρουσιάζουν καθυστέρηση, ενώ συμπληρώνει πως ο μέσος όρος των καθυστερήσεων αυτών θα ανέβει στα 29 λεπτά της ώρας, από τα 21, που ήταν το Μάη. Και ο καθένας καταλαβαίνει, βέβαια, πως όταν συμβεί μια καθυστέρηση διεθνούς πτήσης σ' ένα αεροδρόμιο, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα σε άλλα.

Φανταζόμαστε πως η κατάσταση αυτή, η οποία δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη, ήταν γνωστή στους κυβερνητικούς και άλλους αρμοδίους της "Ολυμπιακής". Γιατί, τότε, αφήνουν, τόσον καιρό, να σέρνεται η συκοφαντική επιχείρηση των καθυστερήσεων, τόσο ενάντια στην εταιρία, όσο και κατά των εργαζομένων σ' αυτήν;

Υ.Γ. Ρητορική είναι η ερώτηση. Ξέρουμε γιατί το κάνουν...

Ο "διάλογος"

Οσκελντίν,

Γιουνάν χαϊβάνι,

έλα κάτσε

στο ντιβάνι,

έλα κάθησε

στη μέση

να σου βάλουμε

το "φέσι"!

Οσκελντίν,

καλώς το πιόνι,

έλα πέρνα

στο σαλόνι

και υπόγραψε,

εδώ κάτω,

ό,τι θέλουν

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ!

Οσκελντίν

καρντάση Κώστα,

μη διστάζεις,

όλα δώστα,

πες "οκέι"

και "εντάξει"

να 'ρθει, σύντομα

ν' αράξει,

στο Αιγαίο

η "νέα τάξη"!

Ο οίστρος

Ο διάλογος ως "διατεταγμένη αποστολή"

Καταπληκτική η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, μετά την πολλοστή, το τελευταίο διάστημα, "παρενόχληση" από την Τουρκία αεροσκάφους, που μετέφερε τον υπουργό Μεταφορών εντός του FIR Αθηνών. "Αναρωτιέμαι, είπε, ποια μηνύματα που μας στέλνονται από την τουρκική πλευρά είναι τα πλέον ακριβή" (!) και πρόσθεσε: "Δε θα αφήσουμε οποιουσδήποτε κύκλους να προβοκάρουν το διάλογο"! Είναι ολοφάνερο. Ο υπουργός Εξωτερικών δίνει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει τον αμερικανοκαθοδηγούμενο ελληνοτουρκικό διάλογο ως "διατεταγμένη αποστολή", την οποία πρέπει να φέρει σε πέρας, ανεξάρτητα από τη στάση της άλλης πλευράς! Αν όμως ξεκινά από αυτή την αφετηρία, τότε είναι εύκολο να γίνεται έρμαιο και να χειραγωγείται τόσο από τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπει στην Αγκυρα να οδηγεί το διάλογο εκεί που θέλει, δηλαδή σε πολιτική διαπραγμάτευση και να προσθέτει στην "ατζέντα" τις γνωστές εδαφικές αξιώσεις.

Η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών, κινείται σε ολισθηρούς δρόμους αναγορεύοντας τις εντολές των ΗΠΑ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ως ευαγγέλιο και τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες τους που στοχεύουν στη "νομιμοποίηση" της διχοτόμησης του Αιγαίου υπό την αμερικανική επικυριαρχία. Σωστά, επισημαίνει το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ότι όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, θα συμβαίνουν πολλά και χειρότερα.

Τα γενικόλογα και η... ταμπακέρα

Ο Τσεβάτ Σοϊσάλ είναι Κούρδος και ζούσε, ως πολιτικός πρόσφυγας, για αρκετά χρόνια στη Γερμανία, όπου απόκτησε και προσφυγικό διαβατήριο. Προχθές, λοιπόν, όπως θα διαβάσατε, ο Κούρδος αγωνιστής συνελλήφθη στη Μολδαβία, όπου είχε μεταβεί νομιμότατα και μετά παραδόθηκε στους Τούρκους διώκτες του, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία, για να στείλουν και πάλι, σε όλο τον κόσμο, φρικτές εικόνες, όπως τότε με τον Αμπτ. Οτσαλάν.

Τα σημειώνουμε όλ' αυτά, γιατί από χθες βρίσκεται στην Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γ. Φίσερ, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας τις προάλλες στο Ευρωκοινοβούλιο είπε πολλά και διάφορα, περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέτρα εκδημοκρατισμού, που η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί ή να εφαρμόσει. Για τον Κούρδο αγωνιστή, όμως, ο οποίος είναι κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου και απήχθη πειρατικά και κατά παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν τον ακούσαμε να λέει τίποτε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ