ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22 ΙΟΥΛΗ 1943
Η κορυφαία ώρα της Αθήνας

Γιορτάστηκε χτες η 56η επέτειος της μεγάλης διαδήλωσης, που έφραξε το δρόμο στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής

Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, στην Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει μια εντοιχισμένη πλάκα. Στην απλή και απέριττη αυτή πλάκα, είναι γραμμένα ονόματα ηρώων ΕΠΟΝιτών, που έπεσαν κάτω από τις ερπύστριες των γερμανικών τανκς στις 22 Ιούλη 1943, κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, που έφραξε το δρόμο στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής.

Ηταν 8 Ιούλη του 1943 όταν το ΕΑΜ καλούσε, με προκήρυξή του, το λαό και τις ΕΑΜικές οργανώσεις σε συναγερμό. Κάλεσμα μάχης για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας - Θράκης από τους Βούλγαρους φασίστες. Η απόφαση των χιτλερικών για την επέκταση της φασιστικής βουλγαρικής κατοχής και στην υπόλοιπη Μακεδονία ξεσήκωσε ένα ισχυρότατο κύμα αντίστασης και οργής σε όλη τη χώρα.

Μέσα στην τρομοκρατία της χιτλερικής κατοχής, ξεσηκώνονται 300.000 περίπου λαός από όλες τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και κατεβαίνουν στη διαδήλωση σε σφιχτοδεμένες φάλαγγες. Προχωρούν και συγκλίνουν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Υπάρχει παλμός, υπάρχει πάθος και δυνατός βηματισμός. Θάλασσα τα πλακάτ και φυσικά μπροστά η σημαία. Γερμανοί, Ιταλοί και οι συνεργάτες τους, οι χαφιέδες, προσπαθούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, αλλά μάταια.

Και φτάνουμε στην υπέρτατη δοκιμασία. Είναι η κρίσιμη στιγμή, όταν μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας ξεπροβάλλουν τα τανκς και αρχίζουν να πυροβολούν. Και πέφτουν οι πρώτοι νεκροί... Είναι μια κοπέλα που σηκώνει ψηλά τη σημαία, μια ριπή τη ρίχνει κάτω, οι ερπύστριες των τανκς περνούν πάνω από το κορμί της. Είναι η Παναγιώτα Σταθοπούλου 17 χρόνων. Παραδίπλα της μια άλλη ΕΠΟΝίτισα η φοιτήτρια της Γαλλικής Κούλα Λίλη 19 χρόνων, που κτυπά με το παπούτσι της το δολοφόνο της Παναγιώτας. Αμέσως οι ριπές θα πέσουν στο κορμί της. Αυτή τη δραματική εικόνα έχει πάνω της η πλάκα, με τα ονόματα.

Περισσότεροι από 30 οι νεκροί της διαδήλωσης και εκατοντάδες οι συλλήψεις.

Αγίασαν με το αίμα τους τα όνειρά μας

Τις δραματικές αυτές και ηρωικές εξάρσεις του λαού της αδούλωτης Αθήνας, εκείνους τους νέους που "άγιασαν με το αίμα τους τα όνειρά μας, πότισαν με την τόλμη τους τα ιδανικά μας", τιμούν κάθε χρόνο οι αντιστασιακοί σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι ΕΑΜογενείς Ενώσεις που συνεργάζονται μαζί της.

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε χτες το πρωί, στο ναό Αγίου Γεωργίου Καρίτση, αγωνιστές της ΕΑ, μέλη των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από το Λεκανοπέδιο Αττικής, κρατώντας τα λάβαρά τους, πήραν το δρόμο για το σημείο που βρίσκεται η πλάκα με τα ονόματα των ηρωικών παιδιών της Αντίστασης. Οι μνήμες ξετυλίχτηκαν και τα μάτια γέμισαν οργή. "Ενας ΕΠΟΝίτης - σημαιοφόρος γαζώνεται κατάστηθα από μια ριπή του τανκς", θυμάται ο Νίκος Καραντηνός,πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην ομιλία του, αναφερόμενος σ' ολόκληρο το χρονικό της διαδήλωσης. Σήμερα είμαστε εδώ με την ίδια φλόγα, παλεύοντας για τα ίδια ιδανικά που μας δίδαξε το ΕΑΜ και το ΚΚΕ", καταλήγει ο ομιλητής.

Την ανάγκη να "διδαχτεί στα σχολεία και αυτή η πτυχή της ιστορία που σκόπιμα απουσιάζει από τα σχολικά βιβλία", τόνισε ο Σπύρος Διλιντάς μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ. "Τιμάμε όλους τους πατριώτες που αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που αντιστέκονται και σήμερα στην υποδούλωση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των πολυεθνικών", επισήμανε ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

Παραβρέθηκαν

Στην τιμητική αυτή εκδήλωση, εκτός από τους αντιστασιακούς παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, αντιπροσωπεία των Στρατιωτικών Αρχών των Τριών Οπλων, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, ο Λεων. Αυδής επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Συμπαράταξη για την Αθήνα" και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθήνας, αντιπροσωπεία από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Τερζόγλου.Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα, εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του ΚΣ της ΚΝΕ, της "Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων Εθνικής Αντίστασης & Αντιδικτατορικού Αγώνα", της "Πανελλήνιας ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας"", της "Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων και Θυμάτων", της "ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ", "ΠΕΣΑΘΕΑ", της "Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων", κ.ά.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ
Χρέος και του υπουργείου Αμυνας

Την ανάγκη συμμετοχής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην πρωτοβουλία της ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας για ανέγερση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Μακρινίτσα Μαγνησίας, στον τόπο εκτέλεσης Ελλήνων πατριωτών, τονίζουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας.

"Οι πολύχρονες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες της ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας, τονίζεται στην Ερώτηση, για την ανέγερση Μνημείου στον τόπο εκτέλεσης Ελλήνων πατριωτών, έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Μνημείο τιμής, σεβασμού και ευλάβειας της μνήμης των ηρώων μαρτύρων εκτελεσθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, καθώς και Ελλήνων πατριωτών της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Η ανακοίνωση, όμως, της ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας ότι μπορεί να ξεκινήσει το έργο του Μνημείου, δε θα υλοποιηθεί αν πέρα από τη δωρεάν παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης από την Κοινότητα Μακρινίτσας, την προσφορά ως δωρεά της μακέτας και της επίβλεψης του έργου από τον αντιστασιακό καλλιτέχνη Θ. Φάμπα και άλλες προσφορές, δε συμμετέχει και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ουσιαστικά, στη δαπάνη του έργου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών της περιοχής".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας αν είναι στις προθέσεις του να ενισχύσει την παραπάνω ευγενή προσφορά.

Ο "παράδεισος" των Βρετανών...

Ο γνωστός απολογητής του νεοφιλελευθερισμού Ανδρέας Ανδριανόπουλος,σε άρθρο του στην εφημερίδα "Εξουσία" στις 20 Ιούλη με τίτλο "Παραμύθια για αυτιά... αριστερά", υπεραμύνεται για άλλη μια φορά του καπιταλισμού παρουσιάζοντας διάφορα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και, κυρίως, τη Βρετανία. Τα στοιχεία αυτά τα χαρακτηρίζει ως "αμείλικτη πραγματικότητα", η οποία "διαψεύδει τους αδόκιμους κυνηγούς μαγισσών", δηλαδή τους επικριτές του νεοφιλελευθερισμού.

Επικαλούμενος μια, αδημοσίευτη ακόμη, μελέτη ενός αγγλόφωνου συγγραφέα, ο αρθρογράφος "αποδεικνύει", ότι "οι Βρετανοί περνούν σήμερα θεαματικά καλύτερα από τα πριν της κας Θάτσερ χρόνια και ότι μονάχα το 1/10 του εργαζόμενου πληθυσμού έχει εισόδημα μειωμένο σε σχέση με την τότε περίοδο". Επίσης αναφέρει ότι ο μισός πληθυσμός του νησιού αύξησε αυτά τα χρόνια τα εισοδήματά του πολύ πάνω από το 30%, "ενώ και τα 3/5 των υπόλοιπων εργαζομένων είδαν την οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται από 12 - 28%".

Ο αρθρογράφος, μετά από όλα αυτά συμπεραίνει, ότι "το μίσος κατά της οικονομίας της αγοράς" συντηρείται, όχι από την αθλιότητα που αυτή έχει επιφέρει στην ανθρωπότητα, αλλά από τον "τυφλό κομματικό φανατισμό" και "την εξυπηρέτηση των συνδικαλιστικών συντεχνιών και των σκοτεινών διαπλεκόμενων συμφερόντων, που ωφελούνται από την επιχειρηματική δράση του κράτους". Δεν ξεχνά βέβαια να διαπιστώσει, ότι το παράδειγμα "του νεκρού πια υπαρκτού σοσιαλισμού δε νομίζω να συγκινεί οποιονδήποτε εχέφρονα πολίτη".

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πριν δύο μέρες μερικά στοιχεία του ανεξάρτητου βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, για να μην αναφερθούμε στην έκθεση της "Γιούνισεφ" για την πρόοδο των εθνών, τα οποία αποδεικνύουν πως ο "παράδεισος" του κ. Ανδριανόπουλου αφορά τόσο ελάχιστο αριθμό ανθρώπων στον πλανήτη, που θα καθιστούσαν την ηθική θέση οποιουδήποτε... εχέφρονα υπερασπιστή του, πολύ δύσκολη. Ελπίζουμε αυτή η διαπίστωση να αφορά και τον ίδιο τον αρθρογράφο.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, "τέσσερα εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα στη Βρετανία υπό συνθήκες φτώχειας. Το ποσοστό αυτό είναι το τριπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από μια 20ετία", ενώ, τα βασικότερα αίτια της ένδειας αυτής "είναι η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και η αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών στα οποία κανείς δεν εργάζεται". "Η φτώχεια προσδιορίζεται από την οργάνωση αυτή ως οι συνθήκες στις οποίες ζουν τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από το ήμισυ του μέσου εθνικού εισοδήματος" σημειώνει το ΑΠΕ, ενώ "συχνά τα φτωχά παιδικά χρόνια οδηγούν σε μια ζωή στην ένδεια".

"Η φτώχεια στην παιδική ηλικία μειώνει τις πιθανότητες να έχει κανείς μια καλή ζωή όταν ενηλικιωθεί. Τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα και τα ποσοστά ανεργίας υψηλότερα για τους ενήλικες που έχουν μεγαλώσει σε συνθήκες φτώχειας", δήλωσε στους "Τάιμς" ο Πολ Κρεγκ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Επειδή το να πείσουμε τον κ. Ανδριανόπουλο πως ο σοσιαλισμός αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και όχι αποτέλεσμα ατομικών "συγκινήσεων", θα ήταν το ίδιο δύσκολο όσο και για έναν ιεροεξεταστή του μεσαίωνα να δεχτεί πως η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει γύρω από τον ήλιο, δε θα ασχοληθούμε. Θα θέλαμε να δούμε όμως, πώς θα εκλάμβαναν τη "διδασκαλία" του αυτά τα εκατομμύρια των Βρετανών...

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Συνολική παρέμβαση στα Βαλκάνια

Υπέρ μιας συνολικής παρέμβασης της Δύσης στα Βαλκάνια και όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, τάσσεται ο Κ. Σημίτης ενόψει της Διάσκεψης που θα γίνει στο Σεράγεβο στις 30 του μήνα, στην οποία θα συμμετέχει και ο Μπ. Κλίντον.

Η διάσκεψη στο Σεράγεβο είναι σημαντική γιατί θα αποφασιστούν οι κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα Βαλκάνια. Αυτό τόνισε ο Κ. Σημίτης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου χθες είχε ημίωρη συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο. Υπάρχουν, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δύο τάσεις: "Η μια να περιοριστεί η πολιτική στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο και ίσως περιορισμένα την περιοχή. Και η άλλη τάση ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όλων των Βαλκανίων, της περιοχής, να υπάρχει μια βαλκανική πολιτική". Εμείς, συμπλήρωσε, υποστηρίζουμε τη δεύτερη τάση γιατί πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρχει μια συνολική πολιτική, τότε τα προβλήματα που υπήρξαν και οδήγησαν σε συγκρούσεις αργά ή γρήγορα θα προκύψουν και πάλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ