ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα ακόμη κυβερνητικό "ναι" στην ιδιωτική πρωτοβουλία

Επί πέντε ώρες συνεδρίαζαν, στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή,πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Ελισάβετ Παπαζώη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννος Παπαντωνίου και Δημήτρης Ρέππας,για θέματα που εκκρεμούσαν στο ΥΠΠΟ. Η οσφυοκαμψία της κυβέρνησης στην κεφαλαιοκρατική ιδιωτική πρωτοβουλία έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Ελίζα Γουλανδρή και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που χρόνια ορέγεται.Η πολύκροτη και πολύχρονη διαμάχη για το πού θα γίνει το εν λόγω Μουσείο, με τις κρατικές, βέβαια παροχές, φαίνεται να λήγει, καθώς αποφασίστηκε αυτό να χτιστεί στο χώρο της Παλιάς Ριζαρείου Σχολής.Γιατί, όπως θυμόμαστε, η κυρία Γουλανδρή είχε θέσει τους όρους της ότι μόνο στο συγκεκριμένο τρίγωνο δεχόταν να το κάνει, πουθενά αλλού. Και "έτρεχαν" όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες να της βρουν ακίνητο του Δημοσίου για να πραγματοποιηθεί το "όνειρό" της.Μπορεί το ακίνητο της Ριζαρείου, που κρίθηκε κατάλληλο με βάση τις απαιτήσεις της κυρίας Γουλανδρή και του Ιδρύματός της, να ανήκει στην ιδιοκτησία της Σχολής και όχι του δημοσίου, ωστόσο το πλέον πιθανό είναι ότι το εν λόγω ακίνητο θα αγοραστεί, αν δεν αγοράστηκε ήδη από το κράτος, με χρήματα βέβαια του λαού, για να έχει να παίζει η κυρία Γουλανδρή. Από την κυβέρνηση βέβαια, με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το θέμα παρουσιάζεται ως "μια μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Β. και Ε. Γουλανδρή προς την Ελλάδα". Με ξένα κόλυβα "ευεργέτες" δηλαδή. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ένα έργο γίνεται εξ ολοκλήρου ή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, με χρήματα του δημοσίου και "χαρίζεται" σε κάποιον ιδιώτη που εμφανίζεται μετά ως πρωτοπόρος και "πατέρας" του πολιτισμού και της τέχνης της χώρας μας. Ετσι μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να αρχίσει να χτίζεται.

Κατά τη συζήτηση αποφασίστηκαν, επίσης, τα εξής: Επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου,είτε προς το Πολυτεχνείο, είτε μπροστά - υπόγεια. Συμφωνήθηκε να κατατεθεί άμεσα αίτημα προς τη Σύγκλητο του ΕΜΠ και αν μέχρι τον Οκτώβρη δεν προχωρήσει, να προσφύγουν στη δεύτερη λύση. Μέχρι τις 30 Ιούλη θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου,έργο που γίνεται στα πλαίσια της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων, με στόχο μέχρι τον Οκτώβρη να έχει εγκατασταθεί εργολάβος. Οσο για το Μουσείο Ακρόπολης,αυτό θα παραμείνει στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, ενώ θα διατηρηθούν και οι αρχαιότητες που βρίσκονται εκεί. Αποφασίστηκε, επιτέλους να αγοραστεί η Συλλογή Κωστάκη,ενώ το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης θα στεγαστεί στο ΦΙΞ.

Εκθεση 1.000 αιώνων προϊστορίας

Στην πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη της Μάνης, σήμερα στις 8.30 μμ, θα εγκαινιαστεί μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική έκθεση, με τίτλο "1.000 αιώνες προϊστορίας στα Καλαμάκια της Μάνης".Οργανωτές της, το ΥΠΠΟ, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας και Δήμος Οιτύλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18/8.

Στα Καλαμάκια της δυτικής Μάνης, ακριβώς στην είσοδο του όρμου Οιτύλου, βρίσκεται το πιο καλοδιατηρημένο από τα σπήλαια της Μάνης. Σπήλαια, που είχαν κατοικηθεί στην Παλαιολιθική Εποχή. Στην επίχωση του σπηλαίου στον όρμο, έχει "καταγραφεί" η εξέλιξη και η χρήση του επί 100.000 χρόνια, δηλαδή από τότε που αναδύθηκε από τη θάλασσα μέχρι σήμερα. Το μεγαλύτερο από αυτά τα 100.000 χρόνια διάστημα χρησιμοποιήθηκε από παλαιολιθικούς ανθρώπους σαν χώρος κατοικίας, συνήθως κύριας, αλλά και ως χώρος σύντομου καταυλισμού.

Η ανασκαφή στα Καλαμάκια αποκάλυψε σημαντικές μαρτυρίες για τους παλαιολιθικούς κατοίκους της Μάνης, τη ζωή, τις δραστηριότητες, το περιβάλλον τους. Βρέθηκαν άφθονα λίθινα εργαλεία, οστέινα κατάλοιπα, επιφανειακές εγκαταστάσεις και εστίες. Τα ευρήματα και η εργαστηριακή ανάλυσή τους αποδεικνύουν την 1.000 αιώνων ζωή στην περιοχή, την οποία προβάλλει η έκθεση. Εκτός από το γενικό χρονολόγιο, ο επισκέπτης της έκθεσης βλέπει τη γεωλογία της ευρύτερης περιοχής, την εξέλιξη του σπηλαίου και της χερσονήσου ανά τους αιώνες, το κλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα της Μάνης, την οργάνωση της κατοικίας, συλλογής τροφής και εργασίας των προϊστορικών ανθρώπων.

"Ανθρώπινη δίψα" στην Καλαμάτα

Την πετυχημένη παράσταση "Ανθρώπινη δίψα" θα παρουσιάσει τη Δευτέρα (9.30μμ) η Ομάδα Εδάφους,στο αμφιθέατρο Κάστρου στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού.Πρόκειται για έξι μικρές αυτοτελείς ιστορίες ("Ευαγγελισμός", "Η Βουτιά", "Σκαλοπάτια", "Τραγούδι '99", "Ζεϊμπέκικο", "Το τελευταίο τραγούδι"), για την ανάγκη του άλλου, τη μοναξιά, το χάρισμα και την τιμωρία. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι του Δημήτρη Παπαϊωάννου,τα σκηνικά - κοστούμια της Λιλής Πεζανού (στο "Τελευταίο τραγούδι" το σκηνικό είναι του Ν. Αλεξίου) και οι φωτισμοί τουΑλέκου Γιάνναρου.Χορεύουν οι: Αγγελική Στελλάτου, Ζωή Πανερίτη, Τάσος Παπαϊωάννου, Σταυρούλα Σιάμου, Φώτης Νικολάου, Νίκος Δραγώνας κ.ά.

Εκδηλώσεις τέχνης

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις τέχνης που πραγματοποιούνται και το φετινό καλοκαίρι στη Μακρυνίτσα του Πηλίου. Σήμερα (10μμ) στην κεντρική πλατεία οι "Μποέμηδες" θα παρουσιάσουν ρεμπέτικα τραγούδια των: Π. Τούντα, Κ. Σκαρβέλη, Σπ. Περιστέρη, Μ. Βαμβακάρη κ.ά. Στις 28/7 (9μμ) στην Αυλή της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί βραδιά ελληνικού τραγουδιού με τους Νίκο Παρθένη, Αφροδίτη Σημαντήρα, Ζαφείρη Κουκουσέλη.Στις 31/7 στο "Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου" εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καφεντάρη.Την ίδια μέρα (9μμ) στην Αυλή της Παναγίας, "Στη μοναξιά των αστεριών" θα πάει το μουσικό σχήμα "ARC DUO" με τους: Χρ. Παπαγεωργίου (βιολί), Γ. Κωστούλη (κοντραμπάσο). Από τις αυγουστιάτικες εκδηλώσεις σημειώνουμε τη συναυλία του Νότη Μαυρουδή (21/8, Αυλή Παναγίας), με τίτλο "Στου φεγγαριού τους κλώνους...".Τραγουδάει η Λίνα Λοτσάρη.Κιθάρα ο Παναγιώτης Μάργαρης.

Η είσοδος του σπηλαίου στον όρμο Οιτύλου στην Αερόπολη Μάνης

"Ικαρος ΙΙ", έργο του Κυριάκου Καμπαδάκη

Η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού συνεχίζει και φέτος στην Καλαμάτα (έως 28/7), σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, τα σεμινάρια παραδοσιακών χορών για την εκμάθησή τους από Ελληνες της διασποράς. Φέτος συμμετέχουν 46 Ελληνες αυτοδίδακτοι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών από 11 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για Ελληνες που ζουν στις Ουκρανία, Συρία, Ν. Αφρική, Καζαχστάν, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία.

Αφιέρωμα στο Λαϊκό Θέατρο

Με μια ημερίδα αφιερωμένη στο Λαϊκό Θέατρο,τη Δευτέρα,στις 7 το απόγευμα,ολοκληρώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων "Δρυς" του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου (Θόλου 5, Πλάκα). Συμμετέχουν: Κώστας Μπούρας, Κώστας Καποδίστριας, Μαρίνος Ζήβας, Ιάσονας Μελισσηνός, Μίοντραγκ Ζηστάκης.Η βραδιά θα κλείσει με παράσταση του Θεάτρου Σκιών "Ιάσων" του Ιάσονα Μελισσηνού: "Καραγκιόζης στο Πανεπιστήμιο - Διονυσίου "Ομιλίες"".

Ελπίδες αναστήλωσης του Νεμείου Διός

Την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του Νεμείου Διός (ο Δίας των βοσκών που λατρευόταν στο Αργος και στους Οινούς της Λοκρίδας) θα κηρύξει αύριο (8μμ) στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας η υπουργός Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα και τη Δεύτερη Σύγχρονη Νεμεάδα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΥΠΠΟ, την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας του Μπέρκλεϊ, τη Νομαρχία Κορινθίας, το Δήμο Νεμέας και το Σύλλογο για την Αναβίωση των Νεμείων Αγώνων.

Οι εργασίες αναστήλωσης αφορούν σε δύο κίονες του αρχαίου ναού του Νεμείου Διός, του τελευταίου ναού (330 πΧ) που χτίστηκε πάνω στα λείψανα παλαιότερου ναού, σύμφωνα με την κλασική παράδοση των δωρικών ναών, καλύτερο παράδειγμα της οποίας είναι ο Παρθενώνας. Μια παράδοση που "προμήνυσε" πολλές από τις μεταγενέστερες εξελίξεις της ελληνιστικής περιόδου και συνδύασε το δωρικό ρυθμό στο εξωτερικό των ναών, αλλά και τον ιωνικό στο εσωτερικό. Στο ναό του Νεμείου Διός, έχει καταστραφεί όλο το εσωτερικό μέρος όπως και πολλοί δόμοι πάνω στους οποίους στηρίζονταν οι εσωτερικοί κίονες. Σώζονται οι εξωτερικοί κίονες και μπορεί να αποκατασταθούν πολλοί, όπως εκτιμά ο καθηγητής και διευθυντής των ανασκαφών της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Μίλερ. Στόχος είναι, μέχρι τη Δεύτερη Νεμεάδα να αναστηλωθούν πέντε κίονες, και μακροπρόθεσμη ελπίδα είναι η αναστήλωση όλης της βορειανατολικής πλευράς.

Η Δεύτερη Νεμεάδα θα γίνει στις 3 και 4 Ιούνη του 2000, στο αρχαίο στάδιο.

Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ερμουπόλεια '99",το "Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης" της Σύρου, παρουσιάζει (25/7 έως 22/8) έκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Καμπαδάκη με τίτλο "ROTA".Πρόκειται για έργα σε ορείχαλκο και σίδερο που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια. Τρεις από τις ενότητες θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο του "Πνευματικού Κέντρου", ενώ η ενότητα "ROTA" θα "απλώσει τα φτερά της" στην πλατεία του Δημαρχείου μέχρι το τέλος Αυγούστου, αποτελώντας το κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού στο κυκλαδίτικο νησί. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κώστας Ιωαννίδης.

  • Στη Σύρο επίσης, στην αίθουσα τέχνης "Ροϊδη" εγκαινιάζεται σήμερα (9μ.μ.) έκθεση έργων φωτογραφίας του Δημήτρη - Γεδεών (Νόνη) Προκοπίου.Τίτλος της, "Κύκλωπες".Για τον καλλιτέχνη ο φωτογραφικός φακός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας από τα άπειρα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Αυγούστου.
  • Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,το υπουργείο Γεωργίας και ο Δήμος Χανίων, συνδιοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Αγροτική ζωή, φύση και τεχνολογία".Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο (8μ.μ.) στα Νεώρια (λιμάνι Χανίων) και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Αυγούστου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:Α. Αναστασιάδου, Τ. Γιαννόπουλος, Β. Γεράνη, Ν. Δογούλης, Ελ. Θεοφύλακτου, Κ. Κουνάδης, Γ. Μπλιάτσου, Γ. Ξένος, Μ. Ρούσση, Α. Τσανάκα κ. ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ