Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση 1.000 αιώνων προϊστορίας

Στην πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη της Μάνης, σήμερα στις 8.30 μμ, θα εγκαινιαστεί μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική έκθεση, με τίτλο "1.000 αιώνες προϊστορίας στα Καλαμάκια της Μάνης".Οργανωτές της, το ΥΠΠΟ, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας και Δήμος Οιτύλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18/8.

Στα Καλαμάκια της δυτικής Μάνης, ακριβώς στην είσοδο του όρμου Οιτύλου, βρίσκεται το πιο καλοδιατηρημένο από τα σπήλαια της Μάνης. Σπήλαια, που είχαν κατοικηθεί στην Παλαιολιθική Εποχή. Στην επίχωση του σπηλαίου στον όρμο, έχει "καταγραφεί" η εξέλιξη και η χρήση του επί 100.000 χρόνια, δηλαδή από τότε που αναδύθηκε από τη θάλασσα μέχρι σήμερα. Το μεγαλύτερο από αυτά τα 100.000 χρόνια διάστημα χρησιμοποιήθηκε από παλαιολιθικούς ανθρώπους σαν χώρος κατοικίας, συνήθως κύριας, αλλά και ως χώρος σύντομου καταυλισμού.

Η ανασκαφή στα Καλαμάκια αποκάλυψε σημαντικές μαρτυρίες για τους παλαιολιθικούς κατοίκους της Μάνης, τη ζωή, τις δραστηριότητες, το περιβάλλον τους. Βρέθηκαν άφθονα λίθινα εργαλεία, οστέινα κατάλοιπα, επιφανειακές εγκαταστάσεις και εστίες. Τα ευρήματα και η εργαστηριακή ανάλυσή τους αποδεικνύουν την 1.000 αιώνων ζωή στην περιοχή, την οποία προβάλλει η έκθεση. Εκτός από το γενικό χρονολόγιο, ο επισκέπτης της έκθεσης βλέπει τη γεωλογία της ευρύτερης περιοχής, την εξέλιξη του σπηλαίου και της χερσονήσου ανά τους αιώνες, το κλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα της Μάνης, την οργάνωση της κατοικίας, συλλογής τροφής και εργασίας των προϊστορικών ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ