ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι καρδιές μας δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας

Είναι κάποιοι τόποι που σε κρατούν πάντα δεμένο με τη γη τους. Εκείνοι οι τόποι που, όταν τους αφουγκραστείς, θα ακούσεις την κραυγή όλων εκείνων που βασανίστηκαν, εκείνων που έγραψαν με το αίμα τους ένα τραγούδι για τη ζωή. Οι μνήμες ξετυλίχτηκαν στην εκδήλωση, που έγινε χθες το βράδυ στο πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ - ΕΣΑ που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας.

"Η θέση και η στάση μας αυτή αποτελεί ελάχιστο χρέος στα οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα, που δεν εκπληρώθηκαν, και στους νεκρούς μας", είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Βαρδάνης. Και συνέχισε: "Πώς να μην είναι καταλυτική η συμβολή της αντιδικτατορικής αντίστασης στην αποκατάσταση των θεσμών, όταν για εφτά και πλέον χρόνια τα ξερονήσια του Αιγαίου γέμιζαν από αγωνιστές των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, όταν δολοφονούνταν από τη χούντα οι υπερασπιστές των δημοκρατικών και κοινωνικών ελευθεριών;".

Από την εκδήλωση δεν μπορούσε να λείψει η αναφορά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ο Μ. Βαρδάνης επισήμανε ότι ίσως να βρεθούμε σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, σε νέες δικτατορίες. "Αιμάτινοι δρόμοι δεν έχουν διέξοδο. Πρέπει να αντιδράσουμε, να παρέμβουμε, να αντισταθούμε", είπε χαρακτηριστικά. Αμέσως μετά ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Εφη Αγραφιώτη και την Νένα Βενετσάνου, ενώ προβλήθηκαν ιστορικά στιγμιότυπα από την περίοδο της δικτατορίας. Στεφάνια κατέθεσαν στο άγαλμα του αγωνιστή Σ. Μουστακλή ο πρόεδρος του Συνδέσμου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και οι Σπ. Χαλβατζής και Μπ. Αγγουράκης.

Οι μέρες που λαχτάρησα θα 'ρθούν

Φωτογραφικά ντοκουμέντα, έργα τέχνης, κατάθεση ψυχής από αγωνιστές που έστειλε το δικτατορικό καθεστώς στις φυλακές Κορυδαλλού, Αβέρωφ, Παρθένι Λέρου κυριαρχούν στο μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης. Δεκάδες ζωές που στοιβάχτηκαν σε κελιά και το μαρτύριο τούς κεραύνωσε, το πάθος τούς λευτέρωσε. "Καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός. Οι φίλοι μου να εκδικηθούν το θάνατό μου", έγραφε στην τελευταία του επιστολή ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές, ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος. Ψυχές που αναδίνουν μια φωνή που λέει μη σταματάς "η καταχνιά δεν τρόμαξε ακόμα". Μια φωνή που κραυγάζει, συνέχισε, γιατί οι καρδιές μας δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο. Ενα σύνθημα γραμμένο στον τοίχο που σε διαβεβαιώνει ότι "οι μέρες που λαχτάρησα θα 'ρθούν".

ΕΡΤ
Επιχειρούν ανατροπή της εργασιακής κατάστασης

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΕΡΤ για την επιβολή κάρτας εισόδου - εξόδου των δημοσιογράφων

Εμμένοντας σταθερά στην κατεύθυνση για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, η Διοίκηση της ΕΡΤ απαιτεί και υποχρεώνει τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν κάρτα εισόδου και εξόδου κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τους χώρους εργασίας!

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΡΤ για την απόφασή της αυτή και εκφράζει, για άλλη μια φορά, την πλήρη αντίθεσή του στην εφαρμογή αυτού του συστήματος ελέγχου.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι το, δήθεν, σύστημα ασφάλειας, το οποίο η διοίκηση της ΕΡΤ αποπειράται να εφαρμόσει, χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, όπως είχε υποχρέωση να πράξει, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο. Χωρίς, ουσιαστικά, να εγγυάται την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και των εργαζομένων, αποβλέπει στο να πλήξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να τους υποβάλει σε ένα ανελεύθερο καθεστώς, ανατρέποντας εκ βάθρων τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους και προσβάλλοντας κατάφωρα την προσωπικότητά τους.

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ΕΡΤ, και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις θα αντιδράσουν στα σχέδια της Διοίκησης της ΕΡΤ με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Οσοι απεργάζονται νέα δεσμά για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση αυτή και να σταθμίσουν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν για την επιχειρούμενη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες, κατά την κρίση του, ενέργειες, προκειμένου να προστατεύσει τους συναδέλφους μας από οποιαδήποτε σε βάρος τους μέτρα, που θα τολμήσει οιοσδήποτε να λάβει, για να τους υποχρεώσει να δεχτούν καταπιεστικά και ανελεύθερα συστήματα.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, εφ' όσον παραλάβουν τις κάρτες, να τις παραδώσουν αμέσως είτε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ώστε να τις παραδώσουν στην Ενωση, είτε απ' ευθείας στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενθαρρυνόμενες από τη σχετική τακτική της Διοίκησης της ΕΡΤ, και ορισμένες ακόμα διευθύνσεις ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ανάλογο σύστημα ελέγχου. Για την ώρα, ωστόσο, περιμένουν να δουν αν περάσει το εγχείρημα της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ φαίνεται πως χρησιμοποιείται και από την κυβέρνηση ως μοχλός για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο τοπίο των ΜΜΕ - όχι μόνο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά και στα ιδιωτικά ΜΜΕ...

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τα "αγροτικά" αδικήματα

Για την 1η του Οκτώβρη αναβλήθηκε η εκδίκαση της αναίρεσης που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Α. Βασιλόπουλος κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα των συνηγόρων των αγροτών. Το Εφετείο Θεσσαλονίκης είχε απαλλάξει αγρότες που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην τριετία 1995-'98, μετά την πρόσφατη ειδική νομοθετική διάταξη του νόμου 2721/1999, που παραγράφει τα "αδικήματά" τους. Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχει ο Αρειος Πάγος που δε συμφωνεί με τη νομοθετική ρύθμιση για παραγραφή των αδικημάτων και μάλλον θέλει τους αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονταν για την επίλυση των προβλημάτων τους - ακόμη και με καταλήψεις οδοστρωμάτων - να τους καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Ετσι, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου πριν τρεις περίπου βδομάδες άσκησε αναίρεση κατά των απαλλακτικών αποφάσεων, που βασίστηκαν στη νομοθετική ρύθμιση για παραγραφή των "αδικημάτων" των αγροτών.

Πάντως, η ενέργεια αυτή του Αρείου Πάγου να ασκηθεί αναίρεση, θα οδηγήσει στο εδώλιο και εκείνους τους αγρότες, των οποίων τα αδικήματα παραγράφτηκαν με τη νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σ' ένα απέραντο "αγροτοδικείο", καθώς υπολογίζεται ότι εκκρεμούν δίκες σε βάρος 10.000 περίπου αγροτών.

Από τον Αρειο Πάγο εκτιμάται ότι το Ποινικό Τμήμα θα παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοδοτική Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

"Πνύκα" του Σημίτη!

Δημοκρατία! Η πιο σωστά η αποκατάστασή της. Ετσι ορίστηκε ακόμη μια επέτειος στο πολιτικοϊστορικό ημερολόγιο. Η επέτειος της μεταπολίτευσης και της εναλλαγής στη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Η αμερικανόπνευστη στρατιωτικοφασιστική χούντα, που διαχειριζόταν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, ανίκανη και αδύναμη να σηκώσει το βάρος της λαϊκής πάλης, ακόμη και με τον τρόμο των τανκς, ανίκανη να συνεχίζει τη διαχείριση των υποθέσεων των μονοπωλίων, κατέρρευσε και αντικαταστάθηκε, στη διακυβέρνηση, αν δεν την παρέδωσε, από μια κυβέρνηση αστών πολιτικών, για να αποκατασταθεί η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα. Επρεπε να προλάβουν. Οχι μόνο να κρατήσουν τον έλεγχο των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων από την ανερχόμενη δράση των λαϊκών μαζών, αλλά και να διαμορφώσουν τους όρους που η εξουσία των μονοπωλίων θα μπορούσε να συνεχίζει σταθερά, χωρίς ανεξέλεγκτες εντάσεις, το έργο της ανηλεούς καταπίεσης και εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στην πορεία της μεταπολίτευσης έπρεπε να οικοδομηθεί ένα καθεστώς, στα πλαίσια του αστικού κοινοβουλευτισμού, επιβολής της θέλησης των ιμπεριαλιστών και της ολιγαρχίας του πλούτου.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ένα περιστατικό στην Πνύκα, στο "βωμό" της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας της "Χρυσής Εποχής του Περικλέους", ο πρωθυπουργός της Ελλάδας νιώθει την ανάγκη να απευθυνθεί στη νεολαία, στο μέλλον του τόπου για τη "δημοκρατία" και το μέλλον της και αποδεικνύει στην πράξη ποια είναι η δημοκρατία του καθεστώτος, του οποίου τις τύχες διαχειρίζεται η κυβέρνησή του. Οχι μόνο απέφυγε να συζητήσει με το Συντονιστικό των Μαθητών της Αθήνας, για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησής του, για την καταδίκη, μέσω αυτής, του μέλλοντος των μαθητών στην ασύδοτη μανία της εκμεταλλευτικής δράσης μιας χούφτας πλουτοκρατών, αλλά να μην αφήσει, έστω και την ελάχιστη, αμφιβολία αμφισβήτησης της "δημοκρατίας", που επιβάλλεται από τους λίγους και ισχυρούς με τη δύναμη του κράτους τους. Να μην υπάρξει η παραμικρή παρερμηνεία περί των προθέσεων και των οραμάτων τους για το μέλλον, το οποίο χτυπιέται στα πρόσωπα των μαθητών, με την επιβολή της αμορφωσιάς και με τη δύναμη της καταστολής. ΜΑΤ, ξύλο και σπρέι απωθητικό, αυτά τα όπλα της ...δημοκρατίας δοκίμασαν οι μαθητές στην Πνύκα, αυτό το έργο εισέπραξαν ως αποτέλεσμα του διαλόγου, τον οποίο ήλπιζαν να έχουν. Αλλά πείστηκαν ότι ο διάλογος, ως στοιχειώδης παράγοντας της αστικής δημοκρατίας, διεξάγεται και "διά ροπάλου". Τέτοιο ήταν το μήνυμα και το όραμα της "Πνύκας του Κ. Σημίτη".

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την τρομοκρατία των τανκς επιβάλλεται από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της διαχειριστές, η τρομοκρατική πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την κυριαρχία των μονοπωλίων, που καταργεί ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και αντιδραστικοποιεί την κοινωνικοπολιτική ζωή σε όλα τα μέτωπα. Οι απολύσεις και η τρομοκρατία των εργοδοτών, η τρομοκρατία των επιχειρήσεων σκούπας κατά των αλλοδαπών εργατών, τα ΜΑΤ, η ιδεολογική τρομοκρατία, οι μηχανισμοί εξαγοράς και εκβιασμών, η παραπληροφόρηση του λαού, συμπληρώνουν την τρομοκρατική δράση του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης" ενάντια στα λαϊκά κινήματα και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Σένγκεν ως μέσο επιβολής της "νομιμότητας" της καταπίεσης των λαών.

Στην επιβολή αυτής της "δημοκρατίας", ο λαός μπορεί να αντιτάξει το δικό του κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης, για να ανοίξει ο δρόμος που θα δίνει σάρκα και οστά στο όραμα της πραγματικής λαϊκής κυριαρχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ